Cristian Buşoi şi-a depus candidatura pentru şefia PNL. Programul lui Buşoi

Cristian Buşoi şi-a depus, luni, candidatura la preşedinţia Partidului Naţional Liberal, însoţit de peste 50 de liberali care îl susţin. El a spus că în campania pentru şefia PNL va vorbi cu fiecare delegat în parte, fără atacuri şi fără adversităţi, precizând că dacă partidul nu se schimbă, PSD ”ar putea câştiga tot şi PNL nu va mai conta”. Senatorul Leon Dănăilă a afirmat că Buşoi ”se poate ridica la nivelul Brătienilor”.
Filip Stan
15 mai 2017, 15:50
Cristian Buşoi şi-a depus candidatura pentru şefia PNL. Programul lui Buşoi

UPDATE Moţiunea cu care Cristian Buşoi candidează la preşedinţia PNL, intitulată ”PNL – Partidul viitorului. Pentru o Românie dreaptă, echilibrată şi puternică”, propune membrilor partidului să-şi asume liberalismul civic ca ideologie şi să contruiască o România care să fie cel mai pro-european stat de la graniţa de est a Uniunii Europene.

”Fac parte dintr-o generaţie tânără, care a făcut pasul în prima linie a politicii, pe fundalul distrugerii încrederii în vechea clasă politică, în urma acţiunilor Justiţiei. Am fost toţi traşi în această vâltoare, care a însemnat pierderea încrederii în politicieni, mai ales în raport cu electoratul de dreapta, pentru că electoratul de stânga are priorităţi economice.  Nu pretind că sunt un salvator, o vedetă politică. În politică, nu caut nici valuri de emoţii, nici cutremur de aplauze. Sunt opusul liderului providenţial care supralicitează emoţii, dar a oferit manipulări şi amăgiri, până nu a mai rămas nimic din încrederea oamenilor în politicieni. Sunt o anti-vedetă, un anti-populist”, scrie Cristian Buşoi în preambulul moţiunii sale.

El îşi propune să atragă către PNL oamenii de afaceri, angajaţii din mediul privat, persoanele implicate în mediul ONG-urilor, tinerii conectaţi la reţelele sociale, aceştia fiind cei care au stopat proiectul Roşia Montană, au blocat alegerea lui Victor Ponta ca preşedinte al României în 2014 şi au blocat OUG 13 în 2017. ”Aceşti oameni aşteaptă deopotrivă o clasă politică ce să servească obiectivele publice, nu interesele personale şi un stat care să funcţioneze transparent şi eficient. Ei sunt publicul pe care PNL trebuie să-l recâştige cu o viziune economică actuală şi nepopulistă, cu măsuri pentru funcţionalitatea administraţiei şi cu un mesaj de moralitate vizând clasa politică”, consideră europarlamentarul.

Pentru asta, PNL trebuie să prezinte garanţii că poate face din România o ţară europeană cu adevărat şi o ţară prosperă. ”Un nou proiect de ţară înseamnă că România trebuie să fie cel mai pro-european stat la graniţa răsăriteană a UE, iar asta se traduce politic prin: aderarea la moneda Euro, intrarea în spaţiul Schengen şi finalizarea MCV. Aceste trei obiective consfiinţesc statutul de membru cu drepturi depline al UE şi al zonei Euro. În planul politicii naţionale, ideea de cel mai pro-european, pro-UE stat la graniţa răsăriteană înseamnă promovarea societăţii liberale, adică a acelor valori care păstrează România o societate deschisă şi o apără de pericolul radicalismelor politice care afectează Europa: naţionalismul, populismul, propagarea urii faţă de străini, faţă de minorităţi”, se arată în moţiunea lui Buşoi.

În domeniul economic, Cristian Buşoi susţine reducerea rolului statului în economie, păstrarea cotei unice şi taxare zero pentru înfiinţarea de firme şi contribuţii sociale zero pentru locurile de muncă nou create.

În plan politic, preşedintele PNL Bucureşti estimează că bazinul electoral al PNL este de circa 45%, însă acesta s-a îndepărtat de partid în ultimii ani. ”În lupta cu PSD, PNL porneşte din start cu un dezavantaj strategic: aproape indiferent de greşelile morale ale PSD, electoratul PSD va vota PSD, în timp ce orice eroare morală a PNL, produce dezamăgire şi dezangajare electorală”, constată Buşoi.

El susţine asumarea de către PNL a libralismului civic, concretizat în aplicarea a trei principii: principiul autolimitării puterii politice prin care puterea să garanteze că limitele deciziei sale nu le ating pe cele ale democraţiei, principiul extins al justificării publice prin care deciziile politice trebuie să fie formulate astfel încât cetăţenii să le perceapă ca inteligibile, accesibile şi acceptabile şi principiul depolitizării instituţiilor publice.

Totodată, Buşoi promite că PNL nu va mai fi niciodată partenerul PSD. ”Colaborarea guvernamentală cu PSD a însemnat (…) pierderea propriei identităţi politice din perspectiva a două axe majore de acţiune politică: viziunea de centru-dreapta asupra economiei şi atitudinea pro-europeană de respectare a statului de drept. Concluzia la care am ajuns, separat şi împreună, atât fostul PNL, cât şi fostul PDL, este că în aceste două direcţii majore de acţiune, orice compromis politic cu PSD aduce o sancţionare clară din partea electoratului, dar şi distorsiuni în funcţionarea democraţiei româneşti, care, cu greu, mai pot fi remontate”, a constatat liberalul.

Buşoi îşi fixează ca prioritate strategică dărâmarea Guvernului înainte de alegeri prin crearea unei majorităţi ”contra populismului”. ”PNL are nevoie să îşi asume un obiectiv clar privind stoparea guvernării populiste a PSD şi să foloseasca toate instrumentele democratice pentru atingerea acestui obiectiv. În fata consecinţelor economice şi sociale produse de guvernare populistă a PSD, PNL are obligaţia politică să adune în jurul său fiecare parlamentar care se opune guvernării populiste a PSD şi să schimbe, în Parlament, Guvernul României. În baza acestei politici fără echivoc, PNL nu va mai depune moţiuni de cenzură fără şanse şi va folosi acest instrument democratic doar atunci când va avea forţa parlamentară să îl susţină”, susţine Buşoi.

Tot în relaţie cu majoritatea parlamentară, Buşoi propune constituirea unui ”guvern-alternativă” care să-şi extindă activitatea şi la nivel local, iar membrii acestui cabinet să aibă acelaşi statul în partid precum coordonatorii regionali ai partidului.

Buşoi promite că, pe viitor, liderii organizaţiilor judeţene nu vor mai putea fi destituiţi de la centru, ci doar în urma unui vot de neîncredere dat la nivel local de conducerea partidului. De asemenea, listele pentru alegerile parlamentari din 2020 vor fi făcute doar prin votul membrilor de filiale. În plus, va fi creată o platformă online de consultare a membrilor partidului pe teme importante. De asemenea, şedinţele BPN vor avea loc şi în teritoriu cel puţin o dată pe lună.


”Sunt de 21 de ani în Partidul Naţional Liberal şi pot spune că acum e cel mai important moment prin care trece partidul de când sunt eu membru ai acestui partid. Noi toţi, dar mai ales cei care candidează la Congresul din iunie trebuie să decidem încotro merge partidul. PNL are nevoie de schimbare, are nevoie de direcţie şi acesta este lucrul cel mai important care se va întâmpla în 17 iunie, dincolo de alegerea unei echipe”, a declarat Cristian Buşoi, citat de News.ro. El şi-a lansat candidatura în aer liber, în faţa sediului PNL, la fel ca şi contracandidatul său, Ludovic Orban.

Buşoi consideră că a venit momentul ca liberalii ”să iasă din cutie” şi să se adreseze oamenilor, precizând că dacă PNL nu se schimbă partidul condus de Liviu Dragnea ”ar putea să câştiga tot şi PNL nu va mai conta”.

”Ce se vede până acum este o campanie foarte internă. Mai mulţi arătăm direcţia în care merge Partidul Naţional Liberal, se vorbeşte despre persoane şi despre funcţii. Cred că trebuie să ieşim din cutie, cred că trebuie să deschidem ferestrele şi să ne uităm în primul rând spre electorat. PNL trebuie să se schimbe, trebuie să fie un lucru foarte clar: dacă PNL nu se schimbă atunci nu va putea învunge Partidul Social Democrat şi mi-e teamă că PSD, în aceste condiţii, ar putea câştiga tot şi PNL nu va mai conta. Fără să recuperăm electoratul pe care l-am pierdut va fi foarte greu să învingem PSD care stă pe un electorat de 35-40 la sută, noi suntem acum la un scor de 20 la sută. Fără cei 15 -20 la sută care l-au votat pe preşedintele Iohannis în 2014, care au ieşit să protesteze împotriva PSD şi a lui Liviu Dragnea la începutul acestui an nu vom reuşi să învingem Partidul Social Democrat. Aceşti oameni au aşteptări la care noi trebuie să răspundem şi sunt cu toţii dezamăgiţi de politica veche”, a spus Buşoi.

Liberalul a menţionat că în această campanie pentru şefia PNL intenţionează să vorbească cu fiecare delegat în parte, fără atacuri şi fără adversităţi, subliind că este vorba despre viitorul PNL şi nu despre o luptă între taberele din interiorul partidului.

”Sunt de 21 de ani membru în PNL şi obiectivul meu este să nu vorbesc doar cu colegii mei din PNL, ci şi cu acest electorat. Ca membru PNL am dovedit întotdeauna seriozitate, ataşament şi o motivare foarte clară de a face o bună imagine Partidului Naţional Liberal în toate poziţiile pe care le-am ocupat cu sprijinul sau în numele PNL. Voi purta această campanie mergând către toţi membri de partid, vorbind cu fiecare delegat în parte, fără atacuri şi fără adversităţi. Campania trebuie să fie despre viitorul PNL şi nu o luptă între tabere. Am un proiect pentru viitorul PNL, am o viziune despre cum trebuie să arate viitorul PNL şi despre asta voi vorbi cu colegii mei în următoarele 30 de zile”, a explicat Buşoi.

Buşoi a arătat că liberalii trebuie să se adreseze acelor oameni din România care aşteaptă o clasă politică care să servească interesul general, nu interesele personale, şi un stat care să funcţioneze transparent şi eficient şi, de asemenea, trebuie să ofere românilor două garanţii, că societatea românească poate deveni una europeană şi că România poate fi o ţară prosperă.

”În primul rând, trebuie să facem o schimbare de mesaj. Justiţia trebuie să rămână o temă importantă în lupta cu PSD, dar tema prioritară a PNL trebuie să redevină economia şi fiscalitatea. Fără economie, mesajul pe jutiţie nu are niciun fel de forţă de convingere. PNL este împotriva populisumului PSD şi PNL trebuie să vină cu măsuri foarte clare de care electoraul să ne lege şi cu care să ne identificăm. Cota unică redusă, atragerea angajaţilor de la stat către privat, susţinerea investiţiilor şi contribuţii zero pentru noi locuri de muncă. PNL trebuie să redevină partenerul mediului de afaceri românesc. Este o nevoie de protecţie a statului român faţă de capitalismul românesc şi pentru aceasta trebuie să milităm şi în sprijinul acestei idei trebuie să venim cu soluţii şi măsuri foarte clare”, a subliniat secretarul general al PNL.

Pentru candidatura sa, Buşoi a precizat că are semnături din toate filialele PNL, afirmânmd că are convingerea că el va fi următorul lider al PNL.

”Sunt multe filiale care nu au luat o decizie, sunt preşedinţi de fialiale care nu au semnat pe niciuna dintre moţiuni. Urmează o campanie de 30 de zile.Toate filialele aşteaptă să vadă moţiunile şi viziunea noastră şi am convingerea fermă că îi voi convinge pe cei mai mulţi dintre cei 5.000 de delegaţi şi voi deveni preşedintele PNL. Am susţinători care se văd şi care sunt preşedinţi de filială, am susţinători care nu au putut să vină azi alături de mine şi sunt preşedinţi de filială. Filialele încă nu au decis, sunt doar asumări individuale ale unor preşedinţi. Ceea ce voi face împreună cu echipa mea până în ultima zi e să-i convingem pe câţi mai mulţi delegaţi să vină alături de noi şi să susţină proiectul nostru”, a spus Buşoi.

Titlul moţiunii lui Buşoi este ”PNL partidul viitorului. Pentru o Românie dreaptă, echilibrată şi puternică”.

El a mai spus că nu a avut ”discuţii speciale” cu preşedintele Klaus Iohannis referitor la candidatura sa la şefia PNL. ”Nu am avut discuţii speciale cu preşedintele referitoare la candidatura mea. Domnul preşedinte este independent, neutru şi neimplicat în competiţia internă din PNL. Eu mă bazez pe sprijinul celor care sunt azi membri ai PNL şi, împreună cu ei, cu toate eforturile pe care le voi face, mergem să câştigăm”, a punctat Buşoi.

Alături de Cristian Buşoi au participat la depunerea moţiunii peste 50 de susţinători, printre care Teodor Atanasiu, Marin Anton, Dan Motreanu şi Leon Dănăilă, cel din urmă afirmând că Buşoi ”se poate ridica la nivelul Brătienilor”.

”A avut până acum diferite funcţii (…) şi le-a dus la îndeplinire cu mult devotament, astfel încât cred că va reuşi şi de această dată cu susţinerea noastră să-l aducem la un nivel foarte ridicat, mă refer la faptul că PNL a fost înfiinţat în anul 1875 şi a avut conducători de bază – fraţii Brătianu, Rosetti, Vernescu care s-au situat la nivelul cel mai înalt. Sper ca domnul Buşoi, sunt sigur aproape, că va ajunge la nivelul acestora, va aduce România pe noi făgaşuri de progres şi civilizaţie. Domnul Orban este o persoană destul de elevată din punct de vedere politic (…) În justiţie s-a dovedit că nu este corupt, nu a făcut acte care să ducă la punerea în umbră a acestui partid şi a personalităţii dumnealui. Este şi el un om de bază astfel încât lupta va fi destul de strânsă între aceste două personalităţi. Eu îl susţin pe domnul Buşoi fiindcă am multe considerente – şi vechimea în activitate şi planurile pe care le-a expus, ştie ce trebuie să facă pentru acest popor care se află la moment de răscruce, ca să zic aşa. Eu sper că o să se ridice (la nivelul Brătienilor – n.r.)”, a afirmat senatorul Leon Dănăilă.

Cristian Buşoi a fost aplaudat de susţinătorii moţiunii sale atât la sosirea la sediul partidului, cât şi după discurs rostit în faţa sediului central al PNL din Aleea Modrogan.

DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Bzi.ro
Andreea Esca a întors toate privirile, cu o rochie cu un decolteu îndrăzneț! A prezentat o gală caritabilă – FOTO
Fanatik.ro
Planta care nu trebuie să lipsească de pe masa de Crăciun. Se spune că aduce energia pozitivă în familie, dar și prosperitatea
Capital.ro
Decizie pentru Călin Georgescu. George Simion a dat vestea despre alegerile prezidențiale din 2025
Playtech.ro
Partea mașinii de spălat pe care sigur nu ai curățat-o niciodată, dar e plină de mucegai. Aici se strânge cea mai multă mizerie
DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Adevarul
Asalturi neobișnuite în jurul Pokrovsk. De ce folosesc rușii mașini civile
wowbiz.ro
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Spynews
Ce aduce noroc la bani în noul an. 5 lucruri pe care să le faci de Revelion
Spynews
Soțul franțuzoaicei Gisele Pelicot, condamnat la 20 de ani de închisoare! A fost găsit vinovat pentru toate acuzațiile
Evz.ro
Doliu în cinema. Starul din Die Hard 2 și M*A*S*H* a murit
Ego.ro
EA este una dintre cele mai importante femei din politica românească! O recunoști?
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
38 de persoane au murit după ce un autocar a fost lovit de un camion! Unde s-a produs cel mai grav accident din ultimii 17 ani
Cancan.ro
Singurul mall din București care este deschis și de Crăciun! Program special de sărbători
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu a anunțat finalul. Mesaj pentru toată România: După 35 de ani (VIDEO)
StirileBZI
Anunţ important pentru 4,6 milioane de pensionari! A fost o majorare de 6,4%!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al mamei sale
substantial.ro
Noul premier și Guvernul vor fi anunțate azi de președintele Klaus Iohannis
MediaFlux
O SUTĂ de MII de PENSIONARI primesc MAI MULȚI BANI! SE întâmplă la FINAL de 2024
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Orașul în care ninge toată săptămâna. Crăciun cu ciclon!