Acesta este primul termen propriu-zis al procesului în care procurorii îl acuză pe Cioacă de faptul că şi-ar fi asasinat soţia, avocatul Elodia Ghinescu. Iniţial, primul termen a fost fixat pe 4 martie, dar a fost amânat după ce judecătorul a decis să ceară Baroului Piteşti să desemneze un curator special pentru copilul soţilor Cioacă, Patrick. În urma tragerii la sorţi, a fost desemnat un avocat stagiar din Piteşti.
Potrivit reprezentantilor Tribunalului Arges, instanţa a dispus pe 4 martie introducerea ca parte vătămată în cauză a minorului Patrick Cioacă şi citarea lui la domiciliul Anei Maria Ene, mătuşa din partea tatălui, în custodia căreia se află, precum şi citarea în calitate de autoritate tutelară a Direcţiei de Asistenţă Socială a municipiului Piteşti.
Custodia minorului Patrick Cioacă, în vârstă de opt ani, a intrat in discutie după două solicitări înaintate instanţelor de judecată.
Una a fost formulată de sora lui Cristian Cioacă, Ana Maria Ene, căreia i-a fost încredinţat provizoriu copilul, iar cealaltă de bunica maternă, Emilia Ghinescu.
Procesul pe fond în care poliţistul Cristian Cioacă este acuzat că şi-a omorât soţia, pe Elodia Ghinescu, a fost amânat pentru 2 aprilie, din lipsă de procedură, în condiţiile în care copilul soţilor Cioacă a fost introdus ca parte în proces, la propunerea avocatului poliţistului, Maria Vasii.
Magistraţii Tribunalului Argeş au admis cererea avocatei poliţistului şi au dispus amânarea, peste o lună, a procesului pe fond.
În 11 decembrie 2012, Judecătoria Piteşti a decis ca fiul minor al lui Cristian Cioacă şi al Elodiei Ghinescu să fie încredinţat provizoriu surorii tatălui, până la soluţionarea cauzei privind plasamentul. Încredinţarea a fost solicitată de Ana Maria Ene, aceasta ocupându-se de copil după arestarea lui Cioacă, cel care avea custodia legală a minorului.
Tribunalul Argeş a decis, pe 28 ianuarie 2013, declinarea competenţei privind custodia fiului minor al fostului poliţist Cristian Cioacă în favoarea Comisiei pentru Protecţia Copilului.