Cristian Diaconescu, prezent sâmbătă la întâlnirea regională a UNPR, la Craiova, a declarat că „obligaţiile legale ale Ministerului de Externe sunt cele de a primi elementele din mandatele de urmărire şi de a le comunica statelor”.
„Obligaţiile legale ale Ministerului de Externe sunt cele de a primi elementele din mandatele de urmărire şi de a le comunica statelor în cauză pentru ca aceste state să ia măsurile interne pe care le au în vedere. Este o legislaţie foarte clară”, a declarat Cristian Diaconescu, citat de Mediafax.
Întrebat de jurnalişti dacă consideră că Mihail Boldea se va întoarce în ţară de bunăvoie, ministrul de Externe a spus că nu vrea să facă comentarii.
„Eu cred că avem, din punctul de vedere al politicii externe, chestiuni mult mai importante decât această situaţie. Acesta este punctul meu de vedere. Sunt în politica externă lucruri extrem de complicate în acest moment şi vă sunt recunoscător pentru interesul dumneavoastră pentru ele”, a mai spus Diaconescu.
Procurorii DIICOT au cerut, miercuri seară, arestarea preventivă în lipsă a deputatului Mihail Boldea, pe care îl acuză de constituire a unui grup infracţional organizat şi înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, cererea fiind judecată şi admisă joi de instanţa supremă.
Procurorii Serviciului teritorial Galaţi al DIICOT au dispus instituirea sehestrului asigurator asupra unui număr de şase imobile, respectiv două apartamente şi patru terenuri, din judeţul Galaţi ale lui Mihail Boldea, se arată într-un comunicat de sâmbătă al instituţiei.
În urma percheziţiei domiciliare care a avut loc vineri, procurorii au descoperit şi ridicat mai multe ceasuri din aur şi alte bunuri mobile de valoare ale lui Boldea.
Totodată, procurorii DIICOT au dispus indisponibilizarea a trei apartamente din municipiul Galaţi, aparţinând învinuitului George Ştefan Boldea, precum şi a altor două imobile, apartament şi teren cu construcţie, aparţinând învinuitului Gheorghe Boldea şi a unui apartament proprietatea învinuitei Mihaela Barabanciuc.
Procurorii au mai dispus instituirea sechestrului asigurător asupra sumelor de 130.000 de euro şi 240.000 de lei, virate de Mihail Boldea în conturile bancare deschise pe numele a doi învinuiţi, precum şi asupra sumelor de bani apartinând deputatului, deschise la patru unităţi bancare.
Mihail Boldea a fost dat în urmărire internaţională, după ce instanţa supremă a emis pe numele lui, în cursul zilei de joi, un mandat de arestare preventivă în lipsă, deputatul urmând să fie căutat prin Interpol întrucât a ieşit din ţară sâmbătă, iar apoi a plecat cu un avion din Turcia spre o destinaţie iniţial necunoscută.
Joi, procurorul general Codruţa Kovesi, sugera că deputatul Mihail Boldea s-ar preda, iar vineri acesta a transmis, prin mass-media, că vine singur în România.
Deputatul Mihail Boldea a declarat, pentru gandul.info, că se află în Congo, că avea deja programată plecarea, că a comunicat în 16 martie procurorului de caz acest lucru şi a transmis autorităţilor să nu îl caute, pentru că săptămâna viitoare va veni el în ţară.
Vineri, procurorii DIICOT au instituit sechestru asigurător pe conturile a doi co-inculpaţi din dosarul în care Mihail Boldea este acuzat de înşelăciune, conturi în care deputatul virase, cu o zi înainte de a pleca din ţară, 185.000 de euro, potrivit unor surse judiciare.
Conform surselor citate, Mihail Boldea a virat cei 185.000 de euro în conturile celor două persoane în urmă cu o săptămână, în 16 martie.