„Parteneriatele internaţionale întotdeauna se respectă şi se gândesc pe termen lung. Aşa cum arată acum, relaţia cu FMI este suspendată în fapt. Acest incident apărut în aceste zile are mai multe consecinţe. În primul rând, în mod categoric, Guvernul minte. A lua o măsură privind reducerea taxării muncii se putea face imediat şi în deplin acord cu FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană, sigur, dacă cele două părţi de negociere găseau resurse pentru a face această măsură sustenabilă”, a declarat Diaconescu, într-o conferinţă de presă.
El s-a întrebat de ce în vara anului 2012, în 48 de ore, s-au schimbat toate instituţiile statului prin ordonanţe de urgenţă, însă acum Guvernul nu mai dă ordonanţă de urgenţă pentru reducerea CAS, ci trimite actul normativ în Parlament.
„Mai am o întrebare şi această întrebare este adresată instituţiilor FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană. Eu le-aş cere acestor instituţii să nu fie părtaşi cu Guvernul în susţinerea unor minciuni. Voi face o scrisoare boardului de la Washington, prin care aş dori ca aceste instituţii internaţionale să ne informeze care sunt măsurile anticipate pe care generic le-a anunţat şefa misiunii FMI de la Bucureşti, privind reducerea taxei pe muncă. Când am încheiat acordul cu FMI, nu a existat o prevedere în acel acord în sensul că, în funcţie de anumite momente politice, aceste instituţii financiare se situează de partea unui partid politic sau altul”, a spus Diaconescu.
Preşedintele Fundaţiei Mişcarea Populară a lăsat să se înţeleagă că există o înţelegere între FMI şi Guvern în a nu-i informa pe români despre ultimele măsuri.
„Pare că există o mică înţelegere oarecum stranie în ceea ce priveşte informarea măcar a societăţii româneşti în ceea ce priveşte conţinutul discuţiilor şi concluziile lor. Se dau păsuiri Guvernului? Se amână anumite măsuri şi dacă da, de ce? Ideea că la un moment dat reducerea CAS ar putea fi sau nu aplicată pe un termen mai lung sau mai scurt de timp, cum spune Ministerul Finanţelor, poate afecta grav mediul de afaceri. O astfel de conivenţă nu face parte nici din mandatul celor care sunt trimişi de Washington sau de Bruxelles pentru a discuta cu românii. (…) Vreau o poziţionare cinstită. Vreau ca un acord extrem de important să fie explicat şi prezentat conţinutul său real (…). O să am o întâlnire cu reprezentantul FMI la Bucureşti. Este doar dorinţa unei clarificări şi înlăturarea unor suspiciuni pe care vreau să vă spun că nu numai eu le am”, a susţinut Cristian Diaconescu.
În aceeaşi conferinţă de presă, Diaconescu a declarat că Fundaţia Mişcarea Populară susţine eliminarea tuturor imunităţilor de care beneficiază oamenii politici, inclusiv preşedintele României.
„Toţi, indiferent de funcţii, să fie egali în faţa legii şi să lăsăm instanţelor judecătoreşti dreptul de a decide dacă la un moment dat în poziţiile în care ne aflăm suntem subiectul unui atac politic sau de orice alt fel sau este o situaţie care necesită o răspundere în faţa legii”, a precizat Diaconescu.
Întrebat care a fost motivul pentru care a fost eliberat din funcţia de consilier prezidenţial, Cristian Diaconescu a răspuns că este o chestiune tehnică internă, pe care nu este în măsură să o discute.
„Ştiţi foarte bine că avem nu numai un contract de loialitate, ci şi obligaţia de obraz în legătură cu funcţiile pe care le desfăşurăm la un moment dat şi dacă aceste funcţii le desfăşurăm de o manieră cinstită şi simţim româneşte, restul sunt chestiuni interne”, a adăugat Diaconescu.
El a menţionat că nu a avut o discuţie cu preşedintele Traian Băsescu legată de candidatura sa la alegerile prezidenţiale. „Preşedintele nu discută cu nimeni, indiferent ce spun unii, despre funcţii şi numirea în funcţii. Puteţi să mă credeţi sau nu”, a afirmat Diaconescu.