Mai multe state din UE s-au opus aderării României la Spațiul Schengen, în ultimele luni. Olanda și Suedia s-ar mai lăsa înduplecate, dar Austria se ține în continuare țanțoșă, o poziție nejustificată în opinia lui Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe.
„Instituția abilitată de executivul european pentru a evalua capacitatea României de a accede la un acord tehnic a spus da, România este capabilă din punct de vedere tehnic, nu politic, să devină membru al Acordului Schengen. În acel moment, două state, Olanda și Austria, spun da, tehnic este în regulă, nu au contestat această evaluare a Comisiei Europene, dar din punct de vedere politic, al politicii noastre naționale avem niște dificultăți în a da votul pozitiv. E o contradicție în termeni. Mai credem în instituțiile europene și în expertiza acestora? Dacă nu mai credem și avem rezerva politicii naționale avem o problemă uriașă cu decizia în interiorul UE.
În ceea ce privește Olanda, este o schimbare de atitudine, dar atrag atenția în legătură cu un aspect, ne grăbim când spunem, e foarte bine că ne preferă pe noi și nu pe Bulgari. S-ar putea să fie un măr otrăvit pentru că din perspectiva pachetului Bulgaria-România problema nu e de sentiment politic sau să câștigăm noi ca să pierdeți voi, problema e strict în teren, 460 de km de frontieră înăuntru spațiului Schengen rămân nereglementați și vă asigur că Bulgaria va lua piciorul de pe accelerație.
Care e procedura decuplării? Cum juridic iei decizia decuplării pentru că această asociere a funcționat de-a lungul anilor”, a precizat Cristian Diaconescu, pentru B1 TV.
Austria pur și simplu nu are motive să refuze România pentru aderarea la Schengen, susține Cristian Diaconescu.
„Cred că e ceva în substrat. Nu se poate să invoci o temă, migrația care nu privește România. Să invoci o temă, migrația, care nu privește un stat Schengen. Fluxurile migratorii la care se referă Austria nu ne privesc, nu trec pe la noi, marea lor majoritate trec prin Croația.
În acest moment, Bulgaria a mutat poliția de frontieră, a mutat-o la graniță cu Serbia”, a mai declarat fostul ministru de Externe.