Fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu, spune că „este lipsită de orice fundament” ştirea care anunţă că în România vor fi transferate 20 de arme nucleare aflate în prezent la baza Incirlik (Turcia). O astfel de decizie strategică „nu poate fi luată în afara NATO, fără consultarea Aliaţilor şi în absenţa unor evaluări fundamentale”.
„Din punctul de vedere al legislaţiei interne, Legea 111/1996 republicată în 2006, prin articolul 6 interzice pe teritoriul României cercetarea, experimentarea, dezvoltarea, fabricarea, importul, tranzitarea unei arme nucleare ori a oricărui dispozitiv exploziv nuclear. În plus, din 1970, România este membră a Tratatului privind Neproliferarea Armelor Nucleare şi s-a conformat tuturor prevederilor privind notificarea şi controlului în domeniul nuclear, reprezentând un exemplu pentru comunitatea internaţională”, a spus pentru Mediafax fostul ministru de Externe, care este membru în GEM ( Group of Eminent Persons) al al Organizaţiei Tratatului de Interzicere Totală a Testelor Nucleare (CTBTO), o agenţie specializată a Naţiunilor Unite.
Fostul şef al diplomaţiei a amintit şi de existenţa unui acord de cooperare între România şi SUA privind aplicaţiile paşnice ale energiei nucleare, document care stabileşte „condiţii foarte clare şi un control strict” al cooperării bilaterale în materie nucleară, precum şi de Codul de Conduită de la Haga, care este instrumentul multilateral european cel mai relevant privind transparenţa şi creşterea încrederii în domeniul neproliferării rachetelor balistice.
Prin apariţia informaţiilor referitoare la transferul a 20 de arme nucleare de la baza Incirlik (Turcia) în România se urmăreşte „compromiterea rolului defensiv al bazei Deveselu” şi că lansarea lor după „scandalul contrafăcut privind traficul de arme” arată că România este „ţinta unui război informaţional susţinut”, potrivit lui Cristian Diaconescu.
Statele Unite au început mutarea armelor nucleare amplasate în Turcia spre România, pe fondul înrăutăţirii relaţiilor dintre Washington şi Ankara, afirmă două surse citate de site-ul EurActiv.com, însă aceste informaţii sunt respinse cu fermitate de MAE.