Preşedintele Partidului Mişcarea Populară, Eugen Tomac, a depus din nou în Parlament proiectul de lege privind votul legii prin corespondenţă şi proiectul de lege privind votul electronic.
„Observ că după 4 luni de la alegerile prezidenţiale, partidul pe care îl conduceţi şi-a amintit brusc de o promisiune pe care PNL a făcut-o în campania electorală aproape în fiecare zi milioanelor de români din afara graniţelor, lansând un apel pentru îmbunătăţirea legislaţiei privind organizarea alegerilor. Şi mai curios este faptul că apelul lansat ieri de formaţiunea pe care o conduceţi vine la o zi după ce eu am depus din nou în Parlament proiectul de lege privind votul prin corespondenţă şi o iniţiativă nouă, cea privind votul electronic, ambele destinate românilor de peste hotare„, i-a scris Tomac Alinei Gorghiu.
Tomac i-a amintit lui Gorghiu că, după 17 noiembrie, proiectul votului prin corespondenţă a fost respins în Parlament cu majoritate de voturi, deci şi cu voturile PNL. El a spus că a depus, în 4 martie, din nou proiectul de lege privind votul prin corespondenţă ăi un proiect nou privind votul electronic, elaborate la propunerea celor mai reprezentative asociaţii ale românilor de peste hotare şi după două luni de consultări cu românii din Italia, Spania, Marea Britanie,Germania, Statele Unite ale Americii şi Republica Moldova.
„Având în vedere cele menţionate, fac un apel la responsabilitate, corectitudine şi onestitate faţă de românii care v-au ales. În loc să lansaţi apeluri politicianiste întârziate, vă invit să vă asumaţi public că veţi susţine legea votului prin corespondenţă şi legea votului electronic, iniţiative care au fost deja dezbătute şi apreciate de către românii de peste hotare. Mai aveţi o şansă să le demonstraţi românilor că vă pasă cu adevărat de ei şi că aţi înţeles mesajul pe care l-au transmis în data de 16 noiembrie 2014. Vă cer s-o faceţi cinstit, deschis şi asumat, prin acţiune politică directă, sprijinind proiectele de lege care există deja şi care pot fi îmbunătăţite, acţiune ce ar face diferenţa între PNL şi PSD. Ar fi şi în interesul PNL, aflat, eventual, la guvernare in 2016, să nu repete infracţiunea din noiembrie 2014, de împiedicare a votului românilor aflaţi în afara ţării”, se mai precizează în scrisoarea deschisă a lui Eugen Tomac.
Cristian Diaconescu, fost consilier prezidenţial, scrie, pe pagina sa de Facebook, că Eugen Tomac se adreseaza, elegant si cu bun simt, clasei politice romanesti cerand sprijinul pentru Legile votului electronic si prin corespondenta.
„Demersul Presedintelui PMP este motivat de solicitarea categorica primita de la romanii din strainatate. Nu cred ca va avea sanse sa convinga partidele de la Bucuresti.
Ca sa-si apere parghiile de a ajunge la putere, de o maniera „predictibila”, de ce sa reglementeze normativ partidele din Romania un sistem prin care sa se usureze accesul la vot al unui electorat „impredictibil”.
In afara Romaniei traiesc cateva milioane de romani, care se descurca singuri, fara ajutoare de stat si fara primari, care promit conditii minimale de trai in schimbul voturilor. Acesti romani nu pot fi controlati, santajati sau manipulati mediatic, multi dintre ei performeaza in societati cu competitie dura, dar dreapta. De ce le-ar fi utili acesti oameni, prin votul lor, celor de la Bucuresti. Votul din 16 noiembrie 2014, din perspectiva magnitudinii si rezonantei pentru cei de acasa, nu a fost anticipat de NIMENI la Bucuresti.
Un urias val de negare, care a ingropat politicieni care se credeau zei, exercitii de manipulare platite cu milioane de euro, promisiuni mizerabile prin lipsa lor de realism. Romanii din strainatate sunt singurii care nu depind, ei si familiile lor de tot felul de stapani locali, cu reflexele lor de ierarhie tribala, intr-o tara UE si NATO. Si inca ceva, pentru romanii din afara granitelor, sunt sanse mari ca votul vostru, surprinzator si relevant sa ramana un simplu accident istoric daca nu este urmat de o presiune pozitiva, solidara si sistematica, asupra mecanismului politic de la Bucuresti.Si pentru ca totul trebuie sa inceapa prin exprimare, ii rog pe cei care au inteles cum si ce trebuie facut, romanii de acasa si din strainatate, sa sprijine initiativa lui Eugen Tomac”, scrie Diaconescu.