Diaconescu a mai spus că demersul UDMR ar trebui să atragă mai mult atenţia opiniei publice.
‘O altă problemă care ar trebui să atragă atenţia opiniei publice mult mai serios decât se întâmplă astăzi este dezbaterea în ceea ce priveşte iniţiativa cetăţenească sprijinită de UDMR şi o serie de alte grupuri cetăţeneşti din Europa. Comisia Europeană a respins această iniţiativă, era a treia, care practic îşi propunea să transforme ideea de autonomie pe baze etnice într-un acquis comunitar, într-o obligaţie de natură europeană’, a menţionat Cristian Diaconescu.
Potrivit acestuia, problema minorităţilor la nivelul UE este menţionată de o manieră generală numai în Tratatul de la Lisabona, nu se impune o directivă europeană şi problema ţine de competenţa statelor membre.
Mai mulţi lideri ai UDMR, printre care şi Kelemen Hunor, au contestat respingerea de către Comisia Europeană a iniţiativei cetăţeneşti privind protecţia minorităţilor naţionale.
România susţine poziţia Comisiei Europene referitoare la Iniţiativele cetăţeneşti ‘Minority SafePack’, potrivit căreia Uniunea Europeană nu are competenţe atribuite în baza dispoziţiilor tratatelor fundamentale, iar drepturile minorităţilor sunt reglementate de legislaţia naţională.