Cristian Diaconescu observă că Rusia, odată cu masarea de trupe lângă graniţa cu Ucraina, s-a aşezat imediat la masa negocierilor cu NATO, ceea ce ar arăta că ţinta Kremlinului nu este cea care pare evidentă.
„Federația Rusă a generat un vector de presiune militară asupra Ucrainei, după părerea mea, fără a ținti Ucraina în mod special. Imediat după ce această desfășurare militară cu capabilități ofensive, trebuie precizat, a fost pusă în operă, au fost transmise semnalele în ceea ce privește un eventual dialog. Sigur că partea occidentală nu putea să respingă aceste semnale.
Sigur că occidentul a respins cererile maximale ale Federației Ruse și anume retragerea pe aliniamentul din 1977 din partea alianței NATO și asumarea unei obligații negative ale alianței în ceea ce privește extinderea mai ales spre Ucraina și Georgia. Nu a fost respinsă însă solicitarea Federației Ruse ca orice înțelegere la masa diplomatică politică să se facă în scris, și atrag atenția pentru că din acest punct de vedere relevanța acestui semnal este cât se poate de semnificativă.
În egală măsură, avem răspunsul NATO și SUA. Cel mai important, Vladimir Putin ca și Serghei Lavrov au pus România pe masa negocierii. În etapa a doua după cele maximale au așezat România pe masa negocierii.”, a transmis Cristian Diaconescu la Antena 3.