„Încă o veste bună pentru investiţiile din PNRR, după proiectele de autostrăzi şi cale ferată, a mai demarat un program extrem de important, cel prin care vor fi construite creşe. Am alocat 230 milioane euro în cadrul componentei de Educaţie pentru a construi 110 creşe unde vor putea să meargă aproximativ 9400 de copii, cu prioritate din mediile defavorizate”, a scris Ghinea, marţi seara, pe Facebook.
Potrivit acestuia, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a anunţat, recent, că programul este gata de implementare şi că, deja, 128 de autorităţi locale şi-au transmis interesul pentru a primi finanţare. Ulterior, vor fi stabilite detaliile şi criteriile pentru selectarea proiectelor care să primească finanţare, a precizat Ghinea.
„Aşa cum am promis, avem proiecte mature şi la care deja se lucrează. Acestea primesc iniţial finanţare de la ministere, iar banii se vor întoarce la buget prin prin prefinanţarea de 1,9 miliarde euro care va intra în ţară imediat după aprobarea oficială a PNRR, adică în toamnă”, a subliniat Cristian Ghinea, potrivit Agerpres.
Bugetul total alocat României pentru PNRR se ridică la 29,2 miliarde euro.
România a depus oficial, la Bruxelles, pe data de 31 mai 2021, Planul Naţional de Rezilienţă şi Redresare.
Prin PNRR, trei mari sectoare vor primi sume importante de bani: Transporturile – buget de 6,7 miliarde de euro, Educaţia – de 3,6 miliarde de euro şi Sănătatea – de 2,4 miliarde de euro.
Investiţiile şi reformele asumate de Guvern în faţa Comisiei Europene, prin PNRR, au ca termen anul 2026.
Programul naţional de construcţie de creşe este gata de implementare, în luna august urmând să fie aprobată realizarea a 100 de unităţi în toate judeţele ţării, a anunţat, marţi, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Cseke Attila.
„Astăzi suntem în măsură să anunţăm că Programul naţional de construcţie de creşe, despre care am vorbit de la începutul mandatului, este gata de implementare. Am pornit în ianuarie de la o idee, de la necesitatea de a construi creşe, de a construi infrastructură pentru educaţia preşcolară, având în vedere cifrele existente astăzi în România. Avem 386 de creşe funcţionale în ţară, ceea ce este foarte puţin faţă de nevoile comunităţilor locale. Am fost până în prezent în 24 de judeţe, nu am găsit nicio localitate, municipiu reşedinţă de judeţ sau municipiu în care primarul să-mi fi spus, indiferent de culoarea politică, că are rezolvată infrastructura de creşe”, a precizat ministrul, într-o conferinţă de presă, pe 27 iulie.
El a invitat în continuare autorităţile locale să depună solicitări, pentru că, după această primă etapă din august, când vor fi aprobate din ceea ce preconizează MDLPA în jur de 100 de cereri de construcţie de creşe în toate judeţele ţării, sesiunea de depunere de solicitări este deschisă în continuare.
Până la sfârşitul lunii august, vor fi aprobate în jur de 100 de construcţii de creşe în toate judeţele ţării. Evident, noi cerem şi o justificare a numărului de copii. Vom începe finanţarea acestui Program naţional de construcţie de creşe pe buget naţional, pe bugetul MDLPA, dar menţionez că şi în PNRR avem cofinanţare importantă prevăzută pentru acest program, care înseamnă 230 de milioane de euro. Aproximativ 110 creşe vor putea fi finanţate prin PNRR. În momentul în care PNRR-ul va fi aprobat, evident vom trece şi la finanţare europeană”, a explicat Cseke Attila.