Cristian Ghinea are planuri mari cu guvernul Cioloș: „Noi dorim reluarea coaliției de guvernare”

Cristian Ghinea a declarat la Digi24 că își dorește refacerea coaliției de guvernare și are încredere că noul prim-ministru va adresa inivitații către PNL și UDMR în vederea noilor proiecte politice.
Ruxandra Rădulescu
11 oct. 2021, 21:34
Cristian Ghinea are planuri mari cu guvernul Cioloș:
Cristian Ghinea

”Se conturase deja un plan de acțiune. Noi dorim reluarea coaliției de guvernare. PNL trebuie să explice acum dacă fuge de guvernare sau nu. Noi suntem oameni serioși și facem ceea ce spune. E neelegant să spunem ce a vorbit Florin Cîțu. Dacian Cioloș va lansa invitații către PNL și UDMR pentru a vorbi de proiectele de guvernare pe care le avem.

În opinia mea sunt două scenarii de lucruri, refacerea coaliției de guvernare cu PNL și UDRM, asta dorim să facem, dacă nu vom veni cu o majoritate în Parlament, iar PNL trebuie să explice de ce a trebuit să se întâmple una ca asta. Suntem oameni serioși iar negocierea poate să plece pe baza ceea ce am discutat în iarnă. Mi se pare copilărește să spui de USR că fuge de guvernare, când USR a fost singurul partid care a venit cu un premier și și-a asumat, e iresponsabil din partea PNL că a spus că fugim de guvernare.

Ne întrebăm de ce nu au urmărit dezvoltarea crizei care a pornit de la gestul lui Florin Cîțu. Trebuie să ne așezăm cu picioarele în apă rece și să fim oameni maturi. Când am prezentat PNRR, Ciolacu mi-a zis să îi transmitem lui Cîțu că PSD e gata să susțină un guvern minoritar USR, nu știu atunci dacă a vorbit serios. Vom merge în Parlament cu o propunere, indiferent dacă îi vom convinge pe liberali, noi ne dorim însă să refacem coaliția de guvernare.”, a spus Cristian Ghinea, la Digi 24.

Cristian Ghinea a făcut anunțul: După PNRR trebuie să avem pe lângă Hidroelectrica alte trei companii de stat listate la bursă!

Cristian Ghinea a făcut anunțul. Fostul ministru al  Investiţiilor şi Proiectelor Europene spune că „o recomandare recurentă a Comisiei Europene în rapoartele de ţară” a fost aceea de a face ordine în guvernanţa companiilor de stat.

„La finalul PNRR ar trebui să avem, pe lângă Hidroelectrica, alte trei companii de stat listate la bursă din zona de transporturi şi energie. Aici a fost o întreagă discuţie destul de dificilă şi cu Ministerul Energiei şi cu Ministerul Transporturilor, pentru că nu au considerat că este momentul acum să spunem: ‘Uite, în 2024 listăm această companie’. Comisia a spus: ‘Dar vrem totuşi nişte ţinte’ (…) Listarea la bursă a unor pachete minoritare sau majoritare este un instrument prin care să îmbunătăţim guvernanţa acestor companii, găseşti investitori serioşi care au şi ei o miză în a urmări performanţa.

Deci, practic, statul român trebuie ca, pe lângă Hidroelectrica, care este în mod explicit trecută, să mai pună încă trei companii mari din zona energie, transporturi, în procesul de listare. Mai apare o referire la partea de mediu, unde avem un jalon legat de descurajarea utilizării de carburanţi fosili pentru energie şi încălzire şi atunci, în acel proces, să extindem la companiile locale de termoficare aceste principii de guvernanţă corporativă”, a menţionat Ghinea, la un eveniment organizat de Asociaţia Expert Forum.

Cristian Ghinea a precizat că această recomandare „a fost ignorată ani buni de guvernele anterioare”, iar acesta a fost momentul în care Comisia „era foarte fermă cu acest subiect”.

„Eu cred ca este o poziţie logică, pentru că suntem o ţară aflată în procedura de deficit excesiv, dar care în acelaşi timp pierde resurse publice valoroase, fie prin neglijenţă, fie prin politizarea managementului companiilor de stat”, a susţinut Ghinea.

Potrivit acestuia, sunt trei zone importante în PNRR atunci când vine vorba de companii de stat, una dintre acestea fiind transportul, „un minister greu, cu destul de multe companii”.

 

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Momentul în care polițiștii din Leeds, Anglia, iau cu forța copiii rromilor! De aici a început tot scandalul – VIDEO
Fanatik.ro
Orașul din România în care se deschide o nouă fabrică gigant. Vor fi sute de locuri de muncă, germanii au făcut o investiție de zeci de milioane de euro aici
Capital.ro
A explodat BOMBA despre Traian Băsescu! S-a aflat ce a făcut fostul președinte al României
Playtech.ro
DOLIU în muzică! Marele artist A MURIT! Fanii nu-și pot reveni!
DailyBusiness
ALERTĂ DE CUTREMUR! Două seisme au avut loc în România
Adevarul
Argument neobişnuit folosit de o avocată din Italia pentru a salva un urs care a atacat un turist: poate fi relocat în România
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Ce a ajuns să facă Oana Zăvoranu. E foame mare de bani
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
BREAKING | Crima care a zguduit Buzăul. Și-a ucis soția cu toporul când a auzit ce dorea să facă. Martor la incident a
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Răsturnare de situație în cazul dentistei din Brăila! Aceasta ar fi fost ucisă de mafia basarabeană! Declarațiile făcute de rudele presupusului criminal
Capital.ro
Când se dă permisul de conducere înapoi? Lege nouă pentru șoferii din România
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
substantial.ro
Poliția britanică avertizează asupra influenței negative a lui Andrew Tate asupra tinerilor băieți
MediaFlux
ANAF va CONTROLA TOȚI românii! Vom avea CNP FISCAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!