Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, prezintă un tabel cu etapa de parcurs pentru fiecare capitol din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), explicând că, în acest moment, PNRR înseamnă „documente de lucru pe capitole aflate în diverse iteraţii de lucru cu Comisia Europeană”.
La întâlnirea de săptămâna trecută de la Guvern, domnul Ciolacu (Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, n.r.) a spus că vrea să vadă PNRR. L-am întrebat la ce se referă exact, dar discuţia a rămas la un nivel de generalitate. Citesc acum în presă că domnul Ciolacu crede că am ‘ascunde’ PNRR-ul, deşi am comunicat şi convenit exact condiţiile de acces la informaţii. Ca să fie foarte clar, PNRR în acest moment înseamnă, conform regulamentului european, documente de lucru pe capitole aflate în diverse iteraţii de lucru cu Comisia Europeană”, susţine Cristian Ghinea într-un comunicat transmis luni Agerpres.
Ministrul Investiţiilor a subliniat că PNRR se află în „faza de lucru de dinaintea finalizării”.
„Aşa cum am explicat deja în mai multe comunicate de presă, MIPE dezvoltă componentele împreună cu ministerele de linie, avem discuţii cu Comisia Europeană, primim comentarii, lămurim ce e de lămurit, negociem ce e de negociat şi revenim cu o nouă iteraţie. Tot acest proces are ca scop ca la momentul trimiterii oficiale să avem un document matur. Niciun alt stat membru al UE nu a publicat documente de lucru”, a mai spus Cristian Ghinea.
Potrivit ministrului Investiţiilor, cele mai multe state UE care au depus deja planul lor „au ales să nu publice variantele extinse ale componentelor nici măcar după depunerea oficială, au publicat doar sinteze.”
Un tabel cu stadiul actual al PNRR, care sintetizează „etapa de parcurs pentru fiecare capitol”, este publicat pe pagina de Internet a Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene.
„După cum am anunţat, vom depune documentul la 31 mai şi acela este momentul în care România are PNRR oficial şi de unde va începe etapa formală de evaluare de către Comisie. Am fost prezent în Parlament, am discutat cu PSD şi cu mulţi alţi actori politici şi civici în cadrul consultărilor şi am lămurit toate problemele de conţinut. Facem astăzi un gest de transparenţă fără precedent, dând acces la documente încă în lucru. Am invitat reprezentanţii PSD să le citească la sediul ministerului, fiecare capitol în ultima iteraţie aflată în lucru cu Comisia Europeană”, a mai spus Cristian Ghinea.
Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României este documentul strategic care fundamentează priorităţile de reformă şi domeniile de investiţii la nivel naţional pentru instituirea Mecanismului de redresare şi rezilienţă.
Mecanismul este gândit pe şase piloni, şi anume: Tranziţie verde; Transformare digitală; Creştere inteligentă, sustenabilă şi favorabilă incluziunii, inclusiv coeziune economică, locuri de muncă, productivitate, competitivitate, cercetare, dezvoltare şi inovare, precum şi o piaţă internă funcţională, cu întreprinderi mici şi mijlocii (IMM-uri) puternice; Coeziune socială şi teritorială; Sănătate, precum şi rezilienţă economică, socială şi instituţională, în scopul, printre altele, al creşterii nivelului de pregătire pentru situaţii de criză şi a capacităţii de reacţie la criză; Politici pentru generaţia următoare, copii şi tineret, cum ar fi educaţia şi competenţele.
La începutul lunii mai, premierul Florin Cîţu a declarat că, la toate capitolele, au fost reduse sumele din PNRR, iar acesta se încadrează în 29,2 de miliarde de euro.