În ajutorul lui Cristian Ghinea a sărit atunci europarlamentarul USR, Dragoş Pîslaru, considerat unul dintre „băieţii deştepţi” ai Guvernului Cioloş, în prezent coraportor al Parlamentului European privind Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă şi implementarea PNRR la nivel european. Pîslaru a fost cel care i-a creat lui Ghinea un job pentru a cerceta cum e implementat PNRR, din banii declarați de el însuși de ”politici publice/cercetare”, desigur, prin încredințare directă, potrivit România Curată.
Nu există alţi cercetători pentru a-i face concurenţă lui Ghinea, fără a fi nevoie să fie scos la concurs postul oferit fostului ministru al Fondurilor Europene. Proiectul gestionat de Ghinea se vrea a fi o monitorizare paralelă pentru toate statele europene, inclusiv pentru România, creată de Parlamentul European. Ar fi un „scoreboard” pentru PNRR, însă nu e clar cine ar avea nevoie de aşa ceva, în afară de Cristian Ghinea.
Citeşte şi: Cristian Ghinea şi-a dat demisia din conducerea USR: „Este deci mai degrabă o revenire la o normalitate”
Proiectul de monitorizare a implementării PNNR urmează să-i servească lui Cristian Ghinea pentru a juca mai departe rolul ministrului ”din umbră” pe banii publici ai Parlamentului European. De altfel, el a declarat, la lansare, faptul că asta reprezintă modalitatea USR de a rămâne alături de acest proiect de ţară, și că în urma consultării unor USR-işti și-a dat demisia din funcțiile din partid ca să poată coordona proiectul, notează sursa citată.
Problema rămâne însă că proiectul e pur politic și nu are de ce Parlamentul European să remunereze un cercetător amator, care a ocupat fără concurs funcția ca să se ocupe de ceea ce este campanie politică internă într-o țară membru. Dacă proiectul era câștigat de un ONG se putea pleda vreun interes public obiectiv, dar așa e totul pe față. Mai mult, juriștii grupului RENEW au intrat într-o fundătură.
Parlamentul European a găsit deja că e conflict de interese să fie folosiți banii săi pentru activități politice interne, inclusiv la grupul RENEW, unde Sylvie Goulard a trebuie să dea banii înapoi (ca și Marine Le Pen), și tot a fost pusă sub acuzare în Franța pentru că a plătit din bani publici activități politice interne (ca Liviu Dragnea, dar pe sume mai serioase), mai afirmă RC.