Cristian Ghinea: „România nu va pierde niciun ban din PNRR”

Opinia Comisiei Europene că România alocă prea mulţi bani prin PNRR pentru Transporturi este subiectivă, consideră Cristian Ghinea, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.
George Russo
29 apr. 2021, 17:05
Cristian Ghinea:

Pe de altă parte, demnitarul le răspunde celor care l-au criticat în ultimele zile şi afirmă, de asemenea, că are o relaţie foarte bună cu ministrul Agriculturii.

PNRR a fost aprobat miercuri seară de coaliţia de guvernare. Documentul urmează a fi discutat cu oficialii europeni. E vorba de proiecte în valoare totală de 29 de miliarde de euro.

Cristian Ghinea explică de ce s-a ajuns la această sumă

„A fost exact calendarul pe care l-am propus şi metodologia pe care am propus-o. Am zis aşa: din foarte multele propuneri primite din partea ministerelor, din partea societăţii civile, din partea primăriilor, care erau pe undeva la 100 de miliarde, facem o primă selecţie, pe care am făcut-o noi la minister şi am ajuns la 40 de miliarde, care trebuiau să fie mai mult decât suma alocată României, pe care le testăm cu Comisia Europeană, le detaliem o primă iteraţie tehnică şi apoi în funcţie de feedback-ul Comisiei şi în funcţie de capacitatea ministerelor de a dezvolta tehnic aceste proiecte, mai facem încă o selecţie, ceea ce am făcut acum”, spune ministrul.

Ministrul ar fi preferat ca discuţiile cu Bruxelles-ul asupra PNRR să fie mai discrete.

„Eu aş fi preferat ca tot acest proces de consultare şi negociere să fie mai discret, pentru că de asta negociem, de asta avem o poziţie a statului român versus o poziţie a CE. Din păcate, această tevatură publică nu a făcut decât să ne piardă timpul şi să ne distragă de la focus pe negocierile cu Comisia”, a mai adăugat Ghinea.

Problema irigaţiilor din PNRR

„Este problema cu irigaţiile, care nu e o problemă, e o diferenţă de viziune, unde este o poziţie fermă a Comisiei că acest sistem de irigaţii pe care noi vrem să-l modernizăm nu respectă acel criteriu de impact asupra mediului, pentru că consumă foarte multă apă. Este poziţia noastră, a Ministerului Agriculturii, care spune domnule, OK, totuşi îl modernizăm, deci va consuma mai puţină apă decât în prezent. Noi, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, am dus negocierile cu CE până la un punct în acest caz. Va mai fi o discuţie săptămâna viitoare a domnului Oros, după care tragem linie şi pe acest subiect”, precizează Cristian Ghinea.

În privinţa ideii că pare să existe o diferenţă de viziune între Bucureşti şi Bruxelles asupra PNRR, din moment ce România şi-a propus să recupereze decalajele faţă de alte state europene, mai ales pe infrastructură, în timp ce Comisia Europeană insistă pe inovaţie, digitalizare şi mediu, ministrul Cristian Ghinea a precizat că guvernul nu cere o excepţie în ce priveşte Planul Verde.

„Nu înseamnă că PNRR-ul României face doar autostrăzi. Autostrăzile sunt patru miliarde din cele 29. Avem pentru digitalizare direct şase miliarde. Avem pentru partea de mediu 1,5 miliarde pentru păduri noi şi biodiversitate. Tot pentru partea de mediu, pentru partea de deşeuri, avem un miliard pentru completarea sistemelor de deşeuri pe care le avem tot din bani europeni construite, completare în sensul de a adăuga posibilitatea de selectare a deşeurilor, astfel încât să nu mai risipim, să refolosim mai mult din ce aruncăm.

Faptul că noi respectăm în acest moment pragul de verde de 37%, cu toate că avem această alocare mare pe rutier, asta înseamnă că dacă dăm rutierul la o parte, logic, planul României este mai verde decât alte planuri per total, să ne facem ţinta. Noi nu cerem de la CE o excepţie de la pragul de verde. Noi spunem că această opinie a Comisiei că este prea multă alocare pe Transporturi este o opinie subiectivă, pentru că din moment ce ne facem pragul din regulament, nu trebuie să se mai insiste că această decizie politică a noastră de a acorda mult pe Transporturi nu ar trebui să fie acceptată. E decizia noastră, a Guvernului României”, a declarat Cristian Ghinea.

Cristian Ghinea asigură că România nu va pierde bani din PNRR

Întrebat ce se va întâmpla cu proiectele din PNRR care vor fi respinse de CE şi dacă România va pierde vreun ban, ministrul a respins ipoteza.

„Nu se pierde nici un ban. Din moment ce noi am propus 40 de miliarde pentru o alocare de 29, înseamnă că avem idei şi proiecte mai multe decât banii avuţi la dispoziţie. Şi nu numai noi am făcut asta. Grecia a avut o supraalocare de 200% în varianta iniţială şi au tot negociat şi au ajuns la această chestie. Ce facem noi acum este un exerciţiu normal de negociere şi analiză împreună cu CE, nu e vorba de respingere sau de pierdere de bani. Acum, întrebarea este: cu acele idei şi acele proiecte care nu încap în cele 29 de miliarde ce se va întâmpla, pentru că cineva a muncit la ele? Pentru o bună parte dintre ele, avem soluţii pentru programele operaţionale”, asigură ministrul Investiţiilor.

Cristian Ghinea le răspunde celor care l-au criticat în aceste zile pe tema PNRR, între care şi Gheorghe Falcă, eurodeputat PNL, care a afirmat la RFI că e regretabil că ministrul nu a profitat de experienţa eurodeputaţilor români Siegfried Mureşan şi Dragoş Pîslaru legată de Mecanismul European de Rezilienţă şi Redresare.

„Am fost nu criticat, ci am simţit o solidaritate zilele astea din partea preşedintelui Iohannis pe acest subiect, am simţit o solidaritate din partea preşedintelui PNL, Ludovic Orban pe acest subiect. Am lucrat îndeaproape cu Dragoş Pîslaru şi cu Siegfried Mureşan, m-am consultat. Domnul Falcă este cantitate neglijabilă şi daţi-mi voie să nu intru în nici un fel de replici pe subiectul ăsta cu domnia sa, că nu contează, oamenii importanţi şi care ştiu subiectul şi-au exprimat solidaritatea cu modul în care am lucrat”, a mai spus Ghinea la Rfi.

„Am avut ieri o întâlnire cu domnul Oros. Ieri a fost un maraton de întâlniri cu miniştrii, care a presupus nişte întâlniri bilaterale, apoi o discuţie în Guvern, apoi seara o discuţie în coaliţie. Primul cu care m-am văzut a fost domnul Oros, cu care am o relaţie foarte bună. Dar problema cu irigaţiile nu este că cineva a greşit ceva, este o problemă de diferenţă de a analiza un principiu de impact asupra mediului, între Guvernul României şi CE în acest caz. Eu şi ministerul pe care îl conduc am împins această idee a irigaţiilor cât am putut, i-am explicat domnului Oros tot parcursul acestui proces. Domnia sa crede că mai poate să mai convingă Comisia Europeană. OK, haideţi să mai avem această încercare”, a spus Ghinea despre relaţia cu ministrul Agriculturii.

Cristian Ghinea mai spune că primii bani pentru PNRR ar putea ajunge la toamnă.​

Citeşte şi: Victor Ponta după ce USR-PLUS l-a trădat pe Nicuşor Dan: „Ştiai că aceşti „tovarăşi” vor sabota tot”

 

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Ce salariu trebuie să ai, de fapt, pentru un credit de nevoi personale de 5.000 de euro. Câți bani dai înapoi preț de 5 ani și cât e rata lunară. Se aplică la Banca Transilvania, BCR, BRD, ING, CEC Bank sau Raiffeisen
Capital.ro
Marele actor al României s-a stins în noaptea de Înviere. Bobonete: Ce seară ți-ai ales, fix stilul tău!
Playtech.ro
Ce nu ai voie să faci în prima zi de Paște. Greșeala care aduce ghinion tot anul
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Imagini cu oameni luați pe sus din sălile de sport pentru a fi înrolați în armata rusă. Sunt vizați în special imigranții
wowbiz.ro
Mihai Bobonete, în doliu! A murit chiar în noaptea de Înviere: „Ne-a părăsit acum câteva momente”
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Cinci mâncăruri imposibil de făcut. Și cei mai experimentați chefi le ratează
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Cel puțin 148 de persoane și-au pierdut viața în urma unui naufragiu! Ambarcațiunea a luat foc și s-a scufundat
Cancan.ro
Mai RAR așa ceva! Pe ce dată pică Paștele în 2026, de fapt
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Zi neagră de doliu. Am pierdut cel mai mare cântăreț: „Sper că râde acum cu vechii săi prieteni, sus în Rai”
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Doliu în lumea teatrului românesc: Un mare actor a murit în noaptea de Înviere! Mihai Bobonete a făcut anunțul trist: „Ne-a parasit acum cateva momente”
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Superstiții populare de Paște: Ce se spune că aduce noroc și ce trebuie evitat?
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Pacea în Ucraina, viziunea suveraniștilor români: cum ar încheia războiul niște muhaiele cu tricolor la gât