Mungiu transmite mesajul în calitate de distribuitor al acestui film. Regizorul român, distins cu Palme d’Or în 2007, aminteşte că „120 BPM/bătăi pe minut” este propunerea Franţei la Oscar şi menţionează, în context, Sezonul Cultural Franţa-România ce va începe la finalul anului.
„Scopul acestui sezon este să combată pe cât posibil stereotipurile cu care ne percepem unii pe ceilalţi şi să confere o altă imagine, mai proaspătă, mai aproape de realitate fiecăreia dintre ţări în ochii cetăţenilor celeilalte„, punctează cineastul într-un comunicat de presă.
El aminteşte, în această notă că, în 2013, când a fost inclus în juriul de la Cannes a fost înfăţişat într-o caricatură ca cerşetor.
„Am decis atunci, în ciuda tuturor inflamărilor patriotarde din România, ca cel mai corect este să lăsăm capul în pământ, nu ne revoltăm în tot felul de proteste publice despre incident. Pentru că ce cred oamenii despre tine nu se repară cu comunicate. Şi pentru că percepţia despre români şi România în străinătate, oricât de stereotipală şi simplificatoare ar fi, este rezultatul unor fapte, a unor întâmplări care au condus la această imagine nefericită„, susţine Mungiu.
Regizorul aminteşte de tematica filmului întrerupt, la Muzeul Ţăranului Român, de cântece religioase.
„‘120 BPM’ nu este vreun mărunt film de propagandă despre libertatea sexuală şi cu atât mai puţin un film care să îndemne la relaţii homosexuale. Este un film despre civism, despre responsabilitate socială, despre lupta pentru drepturile oricărei comunităţi de minoritari stigmatizaţi public de superficialitatea cu care îi judecăm adesea pe cei diferiţi de noi„, adaugă Cristian Mungiu.
În opinia sa, incidentul ar putea declanşa şi reacţii constructive. „Dacă aş fi ministrul Culturii, m-aş grăbi să merg să văd filmul, ca să pot avea o reacţie în cunoştinţă de cauză, pentru că e cazul să am o reacţie„, afirmă Cristian Mungiu.
Acesta recomandă şi primarului Capitalei să afle de ce acest film a fost difuzat în sala Muzeului Ţăranului Român „şi de ce nu are Primăria ca program să redea oraşului săli de cinema mai puţin sacre„.
„Dacă aş fi poliţist, printre cei care i-au legitimat pe turbulenţi, aş aplica nişte sancţiuni. Pentru ca să întrerupi o proiecţie de film cântând cântece religioase trebuie să fie la fel în faţa legii, la fel de grav ca a întrerupe o slujbă în biserică cântând heavy metal„, adaugă Cristian Mungiu.
Cineastul menţionează că, în calitate de distribuitor, s-a lovit de refuzuri de a programa filmul francez – „din cauza conţinutului, din cauza prejudecăţilor, din teama şi din comoditate”.
El anunţă, însă, că proiecţia întreruptă duminică va fi reluată pe 20 februarie, de la ora 18,00, iar spectatorii care erau prezenţi în sală în momentul incidentului au intrare liberă.
Regizorul consideră că sălile din ţară care prezintă filmul „120 BPM/bătăi pe minut” sunt „campionii curajului contracurent”.