„Este o idee politică ce vrea să lase impresia că solidaritatea conducătorilor din sectorul bugetar există. Evident, toată lumea ştie că nu este importantă această solidaritate, cât ar fi important ca acţionarul stat să aibă o atitudine coerentă şi îndreptată către transparentizarea activităţii publice. Asta ar fi de fapt ceea ce ar face ca societatea să meargă mai bine: transparentizare, informatizarea societăţii, revederea tuturor procedurilor şi păstrarea în sistemul bugetar numai a personalului necesar. Acestea sunt acţiunile de fond, care ar duce la o schimbare a României”, a declarat, la RFI, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), Cristian Pârvan.
În opinia sa, „faptul că vor cotiza cu 10% şi vor obţine venituri pe alte părţi, lucru care se va descoperi peste zece ani de Curtea de Conturi nu ajută economia României şi nici funcţionarea mai bună a societăţii în ansamblu”.
Cristian Pârvan mai spune că taxa de solidaritate pentru bugetari ar fi o manevră facilă.
„Pe de o parte, noi susţinem că un conducător al unei societăţi cum e CFR-ul… vedeţi foarte bine că atunci când vine un străin, suntem cu toţii de acord să fie plătit cu nişte sume incredibile pentru un român. Când plătim un român, spunem că nu e în regulă că ia atâţia bani. Deci la nivelul societăţii se foloseşte această manevră facilă, pe care acum o regăsim şi în alte ţări dezvoltate, dar la cu totul alte niveluri de salarizare, la cu totul alte niveluri de salarizare şi ea reprezintă doar o simplă cale de a mai da satisfacţie, din păcate, multora cu salarii foarte-foarte mici şi care evident că nu au cum să aibă o opinie pozitivă faţă de câştigurile atât de mari văzute în raport cu ale lor ale unor oameni care totuşi au o anumită răspundere, dacă o au, că dacă ocupă o poziţie numai pentru a avea o sursă de bani, ăsta-i alt subiect”, a precizat Pârvan.
Bugetarii care câştigă peste 1.000 de euro pe lună ar putea plăti statului o taxă de solidaritate. Premierul României Victor Ponta a declarat, lunis eara, la România TV, că suprataxarea cu 10% a acestei categorii de bugetari ar putea fi făcută pe o perioadă de un an, un an şi jumătate.
„În continuare cred, şi am avut discuţii în acest sens şi un acord, pentru cei din zona bugetară care câştigă peste 1.000 euro pe lună, pentru o perioadă de timp limitată, un an-un an şi jumătate, ţin foarte mult să avem acea taxă, de 10%, de solidaritate. Sunt oameni care pot să dea 10%, bani pe care să-i folosim pentru tariful social la energie sau la recalcularea pensiilor militarilor”, a spus Victor Ponta, în cadrul emisiunii „Tonomatul lu Ciutacu”.