Pîrvulescu a fost chemat să dea o declaraţie la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, în calitate de martor, în dosarul în care este vizat profesorul Alfred Bulai pentru săvârşirea infracţiunilor de folosirea abuzivă a funcţiei în scop sexual şi agresiune sexuală.
„De exemplu, nu ştiam că una dintre studentele noastre a fost înfometată în timpul practicii şi că a avut nevoie de asistenţă medicală şi alte chestiuni de genul acesta pe care domnul procuror mi le-a descris în momentul în care am avut discuţia. Sunt foarte multe lucruri pe care noi nu le cunoşteam despre modul în care se desfăşura practica. Trebuie să vă spun că este singurul stagiu de practică pe care îl aveam la facultate şi la care nu găsim în momentul de faţă rapoarte. Nu a existat o transmitere a atribuţiilor şi a arhivelor. Noi credem că le vom putea recupera pe toate. Este un fapt. Deci, a venit o ambulanţă. Nici eu, nici domnul rector nu am avut cunoştinţă”, a declarat Cristian Pîrvulescu în faţa jurnaliştilor, la ieşirea din sediul Parchetului.
Răspunzând unei întrebări, Pîrvulescu a precizat că ancheta procurorilor se concentrează pe ceea ce s-a întâmplat în ultimii doi ani.
„Existau profesori care mergeau, evident. Erau asistenţii domnului Bulai, care îl însoţeau în stagiile de practică. Unii dintre ei au răspuns întrebărilor Poliţiei în urmă cu câteva zile sau săptămâni. Alţii nu. Dar, în general, ancheta cred că este concentrată pe ceea ce s-a întâmplat în ultimii doi ani. Întotdeauna, experimentele se desfăşurau în zona rurală în diferite colţuri din ţară.
Practica este un experiment. Se desfăşura în diferite locuri din ţară, în zone rurale, în care se făceau diferite anchete. Teoretic, din punct de vedere sociologic, foarte interesant”, a mai spus Pîrvulescu.
Întrebat dacă a mai aflat despre astfel de „experimente”, Cristian Pîrvulescu a spus: „Asta este ceea ce m-a şocat la sfârşitul întâlnirii, discuţiei. Mie greu să vă spun acum. Am aflat multe lucruri, dar încetul cu încetul poate o să aveţi şi dumneavoastră acces la documente, când vor fi publice. O să aflaţi mai multe”.
Procurorii efectuează cercetări in rem într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea infracţiunilor de folosirea abuzivă a funcţiei în scop sexual şi agresiune sexuală.
Potrivit unei investigaţii jurnalistice realizate de site-ul Snoop, Alfred Bulai ar fi hărţuit sexual mai multe studente. O parte dintre agresiunile sexuale ar fi avut loc în timpul unor cursuri de practică, organizate de Bulai în zone rurale.
Decanul Facultăţii de Ştiinţe Politice din cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA), Cristian Pîrvulescu, a vorbit şi marţi seară despre audieri.
”Am fost la Parchet, este foarte adevărat, dar nu aş putea să spun că a fost o zi complicată. Din contră, a fost o zi lămuritoare şi pentru mine, şi pentru SNSPA, şi pentru mass media. Am avut o discuţie foarte bună cu procurorul de caz, care este un tânăr care este specializat în agresiuni sexuale, în violenţă sexuală, foarte profesionist, care avea deja în mare măsură dosarul format, a avut discuţii atât cu unii colegi mai tineri care au fost în practică cu domnul profesor Bulai, cât şi cu foarte multe din studente. Mi-au pus câteva întrebări referitoare la posibile sesizări, am lămurit situaţia, nu au existat niciun fel de sesizări formale şi la o discuţie informală pe care am purtat-o cu studenţii în luna aprilie, în care au apărut câteva probleme şi le-am cerut sprijinul pentru a le putea investiga”, a declarat, marţi seară, la TVR Info, Cristian Pîrvulescu, audiat ca martor în dosarul de folosirea funcţiei în scop sexual deschis în urma investigaţiei jurnalistice care îl vizează pe Alfred Bulai.
Profesorul a catalogat discuţia cu procurorul drept ”una cât se poate de constructivă, de lămuritoare”.
Pârvulescu a explicat şi de ce procurorii au făcut, marţi, descinderi la trei adrese, în spaţii unde funcţionează SNSPA.
”De ce s-a întâmplat percheziţia de astăzi? Pentru că, din nefericire, a fost o problemă de comunicare. Adresa din partea Parchetului trimisă pe 31 iulie a ajuns la o adresă de e-mail care nu era folosită. SNSPA a răspuns pe 14, cerând încă câteva zile suplimentare pentru a strânge documentele – este perioadă de vacanţă în universităţi, singura lună de vacanţă e august – deja mandatele de percheziţie erau aprobate la data respectivă. Au venit astăzi, au strâns cât au putut de mult, o să le punem la dispoziţie şi celelalte informaţii pe care le vom găsi în continuare”, a arătat Cristian Pîrvulescu.
Percheziţii au avut loc, marţi, în mai multe locaţii aparţinând SNSPA în dosarul deschis după acuzaţiile lansate de mai multe studente la adresa sociologului Alfred Bulai, fost profesor la SNSPA.
Cristian Pîrvulescu spune că zvonuri despre practicile lui Alfred Bulai faţă de studente existau încă din anii 1990, când acesta preda la Universitatea Bucureşti
Profesorul Cristian Pîrvulescu, decan al Facultăţii de Ştiinţe Politice din cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) afirmă că zvonuri privind practicile de care sociologul Alfred Bulai a fost acuzat public existau încă din anii 1990, când acesta era cadru didactic al Universităţii Bucureşti. Pîrvulescu adaugă că, în toată această perioadă, nu au existat fapte pe baza cărora să fie sesizată Comisia de Disciplină ori Parchetul.
”Zvonurile au existat şi au circulat permanent. Ele au existat încă din perioada în care domnul Bulai era la Universitatea Bucureşti. S-a mutat la SNSPA în 1998. Dar de la zvonuri şi mitologie la fapte concrete pe baza cărora poate fi sesizată o Comisie de Etică, sau poate fi sesizat Parchetul, în cazul în care este vorba de situaţii grele, e diferenţă foarte mare”, a afirmat Cristian Pârvulescu, marţi seară, la TVR Info.
Decanul Facultăţii de Ştiinţe Politice din cadrul Şcolii Naţionale de Ştiinţe Politice şi administrative (SNSPA) Cristian Pîrvulescu, a fost audiat, marţi, în dosarul de folosirea abuzivă a funcţiei în scop sexual. Acesta are calitate de martor.
Sociologul Alfred Bulai, profesor şi cunoscut analist politic la TV, în vârstă de 61 de ani, le cere studentelor să se dezbrace în faţa lui, în practică, în camera unde este cazat şi unde le cheamă să le ofere feedback academic, a scris site-ul de investigaţii snoop.ro, după ce a discutat cu 18 victime şi martori din perioada 1995-2024 despre comportamentul profesorului de-a lungul carierei sale de aproape trei decenii, dintre care mai mult de 20 de ani în SNSPA.