Cristian Pîrvulescu: „PSD este, în acest moment, avantajat de un astfel de Guvern”

Analistul Cristian Pîrvulescu a declarat duminică pentru Agerpres că, la prima vedere, Cabinetul propus de Dacian Cioloș este unul căruia îi lipsește coerența și în care rolul premierului va fi esențial, dar răspunde promisiunilor și așteptărilor, întrucât, cu mici excepții, nu are în componență persoane controversate.
Iulian Tudor
15 nov. 2015, 16:00
Cristian Pîrvulescu:

”La prima vedere este un Guvern căruia îi lipsește coerența, care nu formează încă o orchestră și în care rolul primului-ministru va deveni esențial pentru coordonarea politicilor. Pentru că un Guvern, chiar dacă se numește tehnocrat și apolitic, face politică și avem nevoie de o viziune politică. Mi se pare că viziunea este destul de diferită, deși există o dominantă, dacă vreți, neoliberală, pentru că domnul Cioloș a adus mulți apropiați cu care a lucrat sau la delegația Comisiei Europene la București sau la Comisia Europeană, persoane din societatea civilă, care i-au fost recomandate, cel mai probabil, pe filieră de la Cotroceni de Sandra Pralong, și persoane venite din mediul privat, care nu au, în general, experiență guvernamentală. Este foarte diversă această echipă și va fi un efort foarte important pentru a fi sudată. Dar, pe de altă parte, răspunde promisiunilor și așteptărilor, este o echipă în care, cu mici excepții, nu există persoane controversate”, a afirmat Cristian Pîrvulescu.

Referitor la prezența în Cabinetul propus de Dacian Cioloș a lui Vasile Dâncu, politologul consideră că se exagerează legătura acestuia cu PSD, ”care este una mai degrabă cu diferiți lideri sociali-democrați decât cu partidul”, și care poate, din acest punct de vedere, să asigure un vot pozitiv Guvernului.

În opinia lui Cristian Pîrvulescu, PSD este avantajat de un astfel de Guvern, pentru că poate să-și păstreze pozițiile în administrație și să câștige alegerile locale în 2016.

”Cred că PSD este, în acest moment, avantajat de un astfel de Guvern, pentru că speră să poată să-și păstreze pozițiile în ceea ce privește administrația și să câștige alegerile locale din iunie 2016. Acest Guvern îi oferă posibilitatea de a se prezenta ca un partid de Opoziție constructivă și nu ca un partid de guvernare, deci să scadă, dacă vreți, presiunea în marile orașe, acolo unde PSD va fi obligat să pornească de la zero”, a arătat Cristian Pîrvulescu.

Acesta a dat exemplul orașelor Iași, București sau Constanța, ”unde PSD nu prea mai are candidați la primărie și unde trebuie să se confrunte, de la egal la egal, cu celelalte partide”, context în care ”o astfel de situație îl poate favoriza”.

Analistul este de părere că acest Guvern poate obține o majoritate puternică și este soluția pe care politicienii o au pentru a depăși momentul de criză și de a ataca apoi Guvernul, în momente dificile.

”M-aș mira să nu obțină o majoritate eclatantă, spre unanimitate. Nu am auzit alte persoane care să afirme că nu vor vota acest Guvern. Este soluția pe care politicienii o au pentru a depăși momentul de criză, pentru ca, apoi, din Parlament, de pe poziții de Opoziție constructivă cu toții să poată, în momentele dificile, ataca fără nicio problemă Guvernul”, a conchis Cristian Pîrvulescu.

Spynews
La mulți ani de Sf. Ilie. Mesaje și urări pentru 2024
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Câți bani câștigi, de fapt, dacă pui 1000 de lei într-un depozit bancar pentru 1 an de zile. Ofertele Banca Transilvania, BCR, BRD, ING, CEC Bank sau Raiffeisen pentru clienți și nu numai
Capital.ro
Vladimir Putin a ordonat retragerea. Umilință pentru Rusia: A însemnat o batjocură
Playtech.ro
5 greșeli pe care le faci când folosești aparatul de aer condiționat și îți măresc considerabil factura la curent
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
ANALIZĂ. Cât de afectată este imaginea României de scandalul Dianei Șoșoacă în Parlamentul European
Spynews
E oficial! Chelnerii și vânzătorii din România au acum dreptul de a le cere clienților buletinul. În ce condiții se aplică legea
Spynews
Cum arată zona revoltei din Leeds după ce românii au făcut haos | FOTO
Evz.ro
Cum scapi de cel mai urât miros. Soluția este ieftină și o ai în bucătărie
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Misterul crimei din Brăila se adâncește ! Ce făcea dentista cu pacienții ei, în cabinet, când veneau la ea. Poliția a descoperit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Adriana Bahmuțeanu a divorțat de George Restivan! Anunțul făcut de vedetă pe rețelelele sociale i-a șocat pe toți
Capital.ro
Amendă de 500 de lei. Este lege pentru toți șoferii: Trebuie să fie vizibil
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Viktor Orban Critică Mandatul Ursulei von der Leyen și Denunță Lideri UE
MediaFlux
⁠Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ilie. Ce trebuie să respecte orice creștin
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'