”La prima vedere este un Guvern căruia îi lipsește coerența, care nu formează încă o orchestră și în care rolul primului-ministru va deveni esențial pentru coordonarea politicilor. Pentru că un Guvern, chiar dacă se numește tehnocrat și apolitic, face politică și avem nevoie de o viziune politică. Mi se pare că viziunea este destul de diferită, deși există o dominantă, dacă vreți, neoliberală, pentru că domnul Cioloș a adus mulți apropiați cu care a lucrat sau la delegația Comisiei Europene la București sau la Comisia Europeană, persoane din societatea civilă, care i-au fost recomandate, cel mai probabil, pe filieră de la Cotroceni de Sandra Pralong, și persoane venite din mediul privat, care nu au, în general, experiență guvernamentală. Este foarte diversă această echipă și va fi un efort foarte important pentru a fi sudată. Dar, pe de altă parte, răspunde promisiunilor și așteptărilor, este o echipă în care, cu mici excepții, nu există persoane controversate”, a afirmat Cristian Pîrvulescu.
Referitor la prezența în Cabinetul propus de Dacian Cioloș a lui Vasile Dâncu, politologul consideră că se exagerează legătura acestuia cu PSD, ”care este una mai degrabă cu diferiți lideri sociali-democrați decât cu partidul”, și care poate, din acest punct de vedere, să asigure un vot pozitiv Guvernului.
În opinia lui Cristian Pîrvulescu, PSD este avantajat de un astfel de Guvern, pentru că poate să-și păstreze pozițiile în administrație și să câștige alegerile locale în 2016.
”Cred că PSD este, în acest moment, avantajat de un astfel de Guvern, pentru că speră să poată să-și păstreze pozițiile în ceea ce privește administrația și să câștige alegerile locale din iunie 2016. Acest Guvern îi oferă posibilitatea de a se prezenta ca un partid de Opoziție constructivă și nu ca un partid de guvernare, deci să scadă, dacă vreți, presiunea în marile orașe, acolo unde PSD va fi obligat să pornească de la zero”, a arătat Cristian Pîrvulescu.
Acesta a dat exemplul orașelor Iași, București sau Constanța, ”unde PSD nu prea mai are candidați la primărie și unde trebuie să se confrunte, de la egal la egal, cu celelalte partide”, context în care ”o astfel de situație îl poate favoriza”.
Analistul este de părere că acest Guvern poate obține o majoritate puternică și este soluția pe care politicienii o au pentru a depăși momentul de criză și de a ataca apoi Guvernul, în momente dificile.
”M-aș mira să nu obțină o majoritate eclatantă, spre unanimitate. Nu am auzit alte persoane care să afirme că nu vor vota acest Guvern. Este soluția pe care politicienii o au pentru a depăși momentul de criză, pentru ca, apoi, din Parlament, de pe poziții de Opoziție constructivă cu toții să poată, în momentele dificile, ataca fără nicio problemă Guvernul”, a conchis Cristian Pîrvulescu.