Cristian Pîrvulescu: Toate guvernele tehnocrate au fost pe perioade scurte sau au pregătit dictaturi

Politologul Cristian Pîrvulescu a spus duminică seara, în emisiunea „Imparțial” de la Digi24, că un guvern tehnocrat nu are șanse de reușită. Un astfel de guvern nu a reușit mare lucru în nicio țară, mai spune acesta. De asemenea, Cristian Pîrvulescu este de părere că guvernul propus de Dacian Cioloș este unul prezidențial, alcătuit în mare din miniștri propuși de consilierii de la Cotroceni.
Alina Costache
15 nov. 2015, 20:42
Cristian Pîrvulescu: Toate guvernele tehnocrate au fost pe perioade scurte sau au pregătit dictaturi

Cristian Pîrvulescu: „Un guvern este o orchestră, poți să ai foarte mulți muzicieni, dar nu ai nevoie de experiență ca orchestra să sune armonios. Ai nevoie de un dirijor care să aibă și autoritate și prestigiu și talent. Iar eu nu știu care sunt talentele domnului Cioloș ca dirijor. A fost comisar european strict pe agricultură, iar acum trebuie să „cânte” după o partitură politică în care nu sunt convins că are experiență.”

„În calitate de comisar, Dacian Cioloș nu a negociat direct cu statele membre, ci prin echipa de tehnicieni de cea mai bună calitate pe care îi are Comisia Europeană. Sigur, domnul Cioloș a imprimat tendința acolo, dar era domeniul său.”

„Partidele politice au rolul de a crea legături în interiorul guvernului. Pe de altă parte, ce faci cu secretarii de stat? De la Bruxelles s-au adus oameni din a doua și a treia linie. Nu este un guvern cu persoane cunoscute. Pe unii îi cunosc, sunt competenți, pe alții îi cunosc și știu că se pricep în domeniile lor, dar știu și cum au ajuns în guvern. Este un guvern prezidențial. La Cotroceni, unii consilieri au fost mai prompți în a propune miniștri mai acceptabili decât alții. S-a dat o bătălie la Cotroceni. Mă bazez pe legăturile pe care le cunosc personal între unii miniștri propuși și unii consilieri de la Cotroceni. N-o să dezvolt ideea. Cred că presa, care are talentul de investigator, va descoperi aceste lucruri, pentru că în CV-urile acestor miniștri se găsesc destule elemente care să facă aceste conexiuni”, a mai adaugat Cristian Pîrvulescu.

Acesta este de părere că guvernul este tehnocrat, dar niciun astfel de guvern nu a reușit ceva în vreo țară. „Toate guvernele tehnocrate au fost pe perioade scurte sau au pregătit dictaturi. (…) Din câte am înțeles eu, pregătește o reformă care urmează să continue în anii următori, domnul Cioloș intentionează să rămână în acest joc mai multă vreme, nu doar un an”, a precizat acesta.

În continuare, Cristian Pîrvulescu a mai spus că: „Acum, guvernul beneficiază de condiții economice rezonabile, dar va trebui să reziste probabil acestor decizii greu de acceptat de Comisie și de FMI, luate de Ponta. Victor Ponta, știind că va părăsi guvernul, a vrut să lase un cadou otrăvit viitorului guvern și l-a lăsat. Acum au o mare problemă socială pentru că vor trebui să rezolve probabil deficitele bugetare”.

Băsescu: Aici e demagogia – guvern de tehnocrați, dar care trebuie să cerșească votul politicienilor

Şi președintele Mișcării Populare, Traian Băsescu, consideră că ideea unui guvern de tehnocrați reprezintă o demagogie dat fiind faptul că „trebuie să cerșească votul politicienilor”, fostul șef al statului afirmând că este împotriva guvernelor tehnocrate.

„Cred că nu a mai fost nimeni în afară de Cioloș pe lista lui Iohannis, Dacian Cioloș era funcțional și în cazul unui guvern de tehnocrați și în cazul unui guvern politic. Pe el îl recomandă politic faptul că a fost totuși din partea PNL în Guvernul Tăriceanu, (…) dar a fost un comisar susținut de PPE, cinci ani de mandat, nu poate spune că e neatins din punct de vedere politic, dimpotrivă, a făcut politicile de centru-dreapta ale PPE la nivel european. Aici e demagogia — guvern de tehnocrați, dar care trebuie să cerșească votul politicienilor, or politicienii aceia când spun ‘da, domnul Cioloș, îți dăm voturile PSD, dar îți cerem mai multe lucruri’, de aceea eu sunt împotriva guvernelor tehnocrate”, a declarat Traian Băsescu, duminică, în exclusivitate la România TV.

Întrebat cât crede că va rezista Guvernul Cioloș, în condițiile în care acesta va fi votat de Parlament, fostul șef al statului a răspuns: „Dacă își respectă obligațiile față de partide stă până la alegerile viitoare. Dacă nu și le respectă, o să cadă repede. Eu nu știu ce înțelegere are cu PNL și cu PSD și cu UNPR, dar dacă își respectă angajamentele, adică dacă răspunde, așa cum s-a angajat, condițiilor puse de partide, va sta până la alegerile legislative”.

 
 

Spynews
La mulți ani de Sf. Ilie. Mesaje și urări pentru 2024
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Câți bani câștigi, de fapt, dacă pui 1000 de lei într-un depozit bancar pentru 1 an de zile. Ofertele Banca Transilvania, BCR, BRD, ING, CEC Bank sau Raiffeisen pentru clienți și nu numai
Capital.ro
Vladimir Putin a ordonat retragerea. Umilință pentru Rusia: A însemnat o batjocură
Playtech.ro
5 greșeli pe care le faci când folosești aparatul de aer condiționat și îți măresc considerabil factura la curent
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
ANALIZĂ. Cât de afectată este imaginea României de scandalul Dianei Șoșoacă în Parlamentul European
Spynews
E oficial! Chelnerii și vânzătorii din România au acum dreptul de a le cere clienților buletinul. În ce condiții se aplică legea
Spynews
Cum arată zona revoltei din Leeds după ce românii au făcut haos | FOTO
Evz.ro
Cum scapi de cel mai urât miros. Soluția este ieftină și o ai în bucătărie
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Misterul crimei din Brăila se adâncește ! Ce făcea dentista cu pacienții ei, în cabinet, când veneau la ea. Poliția a descoperit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Adriana Bahmuțeanu a divorțat de George Restivan! Anunțul făcut de vedetă pe rețelelele sociale i-a șocat pe toți
Capital.ro
Amendă de 500 de lei. Este lege pentru toți șoferii: Trebuie să fie vizibil
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Viktor Orban Critică Mandatul Ursulei von der Leyen și Denunță Lideri UE
MediaFlux
⁠Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ilie. Ce trebuie să respecte orice creștin
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'