Cristian Popescu Piedone este în centrul unui noi scandal de corupţie. Agenţia Naţională de Integritate a anunţat că a constatat un conflict de interese administrativ care-l vizează că primarul Sectorului 5. Mai exact, ANI îl acuză pe Cristian Popescu Piedone că a semnat decizia de numire a ginerelui său într-o comisie pentru vânzarea spaţiilor comerciale.
”CONFLICT DE INTERESE ADMINISTRATIV – Popescu Cristian Victor Piedone
În exercitarea atribuţiilor de primar, a emis şi a semnat dispoziţia de numire a ginerelui său (afin de gradul I) în calitate de membru al Comisiei pentru vânzarea spaţiilor comerciale sau de prestări servicii care cad sub incidenţa Legii nr. 550/2002, calitate de pe urma căreia a obţinut un folos material (venituri încasate în anii 2021 şi 2022) în valoare totală de 109.520 RON”, anunţă, miercuri, ANI, într-un comunicat de presă.
Cristian Popescu Piedone a pornit de jos, lucrând ca ospătar în mai multe localuri. Deşi nu avea nici măcar studii liceale, Piedone a reuşit să promoveze până la nivel de şef de restaurant. În ’89 era șef de restaurant şi de complex hotelier pe litoral. În 1990, a deschis Restaurantul Ciocârlia, pe cheiul Dâmboviţei, vizavi de Tribunalul Bucureşti. Tot în această perioadă a decis că este cazul să-și reia studiile pentru a avea și el o diplomă. Așa că la 28 de ani, s-a înscris la Liceul „Dimitrie Gusti“ din Bucureşti, recunoscut pentru uşurinţa cu care elevii reuşeau să treacă clasa. Așa să face că în 1995, la 32 de ani, Piedone a devenit posesor al unei diplome de BAC. Și nu s-a oprit aici cu studiile. A mers și la facultate. A ales Facultatea de Ştiinţe Economice, din cadrul Universităţii Petroşani, o universitate recunoscută ca „fabrică de diplome“ pentru numeroşi politicieni, după cum scrie Adevărul.
În politică a intrat în 1994. S-a înscris în PSD după ce și-a făcut relații în rândul tinerilor social-democrați care îi frecventau restaurantul. Așa a ajuns consilier local la Sectorul 5. El s-a făcut remarcat în viața publică la începutul anilor 2000, când a devenit inspector la Primăria Sectorului 6. Popularitatea și-a atras-o pentru că mergea în piețe, cu camere de filmat după el, și dărâma cu picioarele lăzile cu zarzavaturi ale vânzătoarelor care își amplasau mărfurile scoase la vânzare pe asfalt, în locuri nepermise, răsturna tarabele cu zarzavaturi prin piețe şi dădea cu dero pe mărfurile stricate sau pentru care comercianții nu aveau actele în regulă. Comportamentul său i-a atras simpatia multor cetățeni, dar și porecla ”Piedone”, pe care, ulterior, şi-a trecut-o chiar și în cartea de identitate.
Din 2004 până în 2008, a fost consilier local în cadrul Consiliului Local al Sectorului 6. Atunci a considerat că este cazul să urce la alt nivel. A candidat la Primăria sectorului 4 şi a fost ales, chiar de două ori. După tragedia de la Colectiv a decis să schimbe sectorul, astfel că, la alegerile din 2012, a candidat și a fost ales primar al Sectorului 5. A obţinut 80,35 la sută din voturi, candidând din partea USL.
Acum, vrea să-i ia locul lui Nicușor Dan la Primăria Capitalei.
Piedone, traseist politic
Cariera politică a lui Cristian Popescu Piedone a început la PDSD, predecesorul PSD. Ulterior, s-a înscris în PNŢCD, apoi în BND, partidul format de cei din Blocul Naţional Sindical, pentru care a şi candidat în 2005 la alegerile pentru Primăria Capitalei. În februarie 2007, Piedone s-a înscris în Partidul Conservator (PC), condus la acea vreme de Dan Voiculescu. Susținut de conservatori, a și candidat la Primăria Sectorului 4, în 2008. Dragostea dintre Piedone și PC nu a ținut mult. În octombrie 2011, a demisionat din funcţiile deţinute în PC şi a trecut în tabăra lui Gabriel Oprea.
La alegerile locale din 2012, UNPR a candidat pe liste comune cu candidaţii PDL-ului. La o lună distanţă după ce Gabriel Oprea îl anunța drept candidatul UNPR la sectorul 4, Piedone s-a răzgândit și a anunțat că revine la PC.
De-a lungul anilor, averea lui Piedone s-a mărit considerabil. În cea mai recentă declarație de avere, din 2023, Piedone a trecut patru terenuri în suprafață totală de aproape 2.000 de metri pătrați, o casă de 73 de metri pătrați, dar și cinci mașini vechi sau de epocă. Este vorba despre trei Cadillac (modele 1968, 1973 și 1974), un Oldsmobile (model 1959) și un Mercedes (model 1996).
”Cinstit nu este nimeni, despre ce vorbim? Nu există! Familia mea deține o societate. Astăzi este administrată de soacra mea. Are un manager bun, este pe numele ei, dar a fost pe numele copiilor, până când Vlad a devenit deputat. Avem două restaurante, iar după tragedia din Colectiv luăm doar chirii. Avem mai multe mașini de epocă pe care le închiriem pentru evenimente”, a explicat el pe 25 februarie, la B1TV.
Pasiunea lui pentru mașini i-a atras și mai multe probleme penale. Avea mașini, dar nu avea permis și nu le putea conduce. Așa că pentru a grăbi lucrurile, în 27 septembrie 2007, Piedone şi-a făcut viză de flotant comuna argeşeană Priboieni, pentru a beneficia de serviciile „fabricii de permise” Pitești. Așa că Piedone a obţinut permisul auto într-o singură zi, la 19 octombrie 2007, la nu mai puţin de cinci categorii – A, B, BE, C şi CE.
Numele lui s-a aflat pe lista ”clienților” polițiștilor argeșeni arestaţi pentru că dădeau permise contra şpagă. Așa se face că în 2009, când rețeaua de permise obținute ilegal a fost destructurată, Prefectura Argeș i-a fost anulat lui Piedone permisul de conducere, invocând nerespectarea procedurilor în obţinerea vizei de flotant de către acesta.
Dosarul Colectiv a pus ”puțin” frână carierei politice a lui Cristian Popescu Piedone. În mai 2022, judecătorii Curții de Apel București au decis să-l condamne la patru ani de închisoare pe Cristian Popescu Piedone în dosarul Colectiv. În primă instanță, edilul primise o condamnare de 8 ani şi 6 luni de închisoare.
A ieșit din pușcărie după doar un an, când Înalta Curte de Casație și Justiție a anulat sentința primită de acesta și a decis achitarea lui.
După doar o zi de la eliberarea din pușcărie, Prefectura București a anunțat că fostul primar Cristian Popescu Piedone are dreptul să își reia mandatul la Primăria Sectorului 5. Și așa a și făcut. De atunci, este mult mai activ pe rețele sociale, în pregătirea campaniei electorale pentru viitoarele alegeri. Este edilul care a dat totul pe rețelele sociale. După ce încalecă scuterul, Piedone merge pe străzile din sector pentru a rezolva problemele cetățenilor.
„Familia” Piedone de la sectorul 5. Rude și prieteni, instalați în posturi-cheie
Ginere, nepoți, oameni de încredere, cu toți au primit posturi cu dedicație în aparatul sectorului 5 de la Cristian Popescu Piedone.
„Fiecare primar poate să-şi aleagă singur echipa cu care conduce, atâta timp nu încalcă legea“, susţine primarul Cristian Popescu Piedone, completând că niciuna dintre persoanele angajate în Primăria Sectorului 5 nu au fost aduse în instituţie cu încălcarea legii.
Nu de aceeași părere este și ANI. Inspectorii ANI l-au găsit pe edil în conflict de interese administrativ după ce a semnat decizia de numire a ginerelui său într-o comisie pentru vânzarea spaţiilor comerciale.
Și nu este singurul caz. Aparatul de specialitate al primarului a fost suplimentat cu nu mai puţin de 162 de posturi, în urma unei şedinţe de Consiliu Local din 17 decembrie, la mai puţin de două luni de când Piedone a preluat postul de primar. Între numirile controversate se află și cele ale patru apropiați de-ai lui: Mircea Horaţiu Nicolaidis, ajuns viceprimar, Valentin Iliescu – conduce Administraţia Pieţelor din Sectorul 5, Marian Preda – conduce compania primăriei privind Amenajare Edilitară şi Salubrizare SA, şi Marius Stan, scrie Libertatea.
O altă numire controverstă este cea a lui Iulian Constantin Cârlogea, cunoscut drept ”un nepot din partea nevestei” lui Piedone. Cârlogea este administrator public al sectorului 5 și unul dintre oamenii prezenți mereu alături de Piedone la acțiuni. Cum l-a convins Piedone pe Cârlogea să preia funcţia de city manager? „Experienţa profesională“, l-a recomandat spune edilul.
„Este afin, nu este ilegal angajat. Dacă este afin de gradul 4-5, asta nu înseamnă că am încălcat vreo lege. Nu este rudă directă, nu este conflict de interese, nu este nimica. Am adresă inclusiv de la Agenţia Naţională de Integritate“, mai spune Piedone.4
Iulian Cârlogea a fost consilier local și la Primăria Sectorului 4, unde primar era Piedone, și a lucrat și la firma de pază Orion Security, împreună cu fiica lui Piedone, mai scrie Libertatea. Un alt membru al familiei Cârlogea este consilier local. Este fratele lui Iulian Cârlogea.
Un al doilea frate al lui Iulian Cârlogea, George Cârlogea, a ajuns adjunctul Poliţiei Locale Sector 5. „Domnul Viorel Cârlogea este detaşat de la Ministerul Mediului, el ocupând funcţia de comisar în Ministerul Mediului“, explica Piedone.
Andreea Cătălina Cârlogea, soția lui Viorel Cârlogea, este șef serviciu al direcției administrative din cadrul Primăriei Sector 5. A lucrat și ea la sectorul 4, ca șef serviciu la inspecție comercială.
Un alt apropiat al lui Piedone ajuns în Primăria Sectorului 5 este Ion Iofciu. Acesta a fost ales consilier local în 2020 tot pe listele PPUSL, partidul lui Piedone. Soția sa, Aurelia, este inculpată, alături de primar, în dosarul Colectiv.
Și nu în cele din urmă Andrei Bogdan Șerban, ginerele lui Piedone, sursa problemelor cu ANI. Andrei Bogdan Șerban, căsătorit cu Ana, fiica lui Piedone, este consilier local.
„Şerban a fost împuternicit să implementeze deciziile Consiliului cu privire la compania primăriei Amenajare Edilitară şi Salubrizare SA. El nu are nicio pregătire în acest sens, dar a fost foarte util în contractele pentru reabilitarea de grădiniţe şi şcoli”, scrie Libertatea. E vorba de 60 de contracte prin încredinţare directă, acordate firmei Be Home Concept SRL, pentru realizarea unor studii de fezabilitate pentru reabilitarea de grădiniţe şi şcoli. De altfel, firma este abonată la contracte cu statul, fiind anchetată de DNA tocmai în cazul unor contracte similare cu alte primării de sector.
Bogdan Şerban Pintileasa este un apropiat al fiului lui Piedone, Vlad Popescu, și a fost angajat la Direcţia Administrativa a Sectorului 5. Anterior, a lucrat în Primăria Sectorului 6.