Cristian Preda, atac la Iohannis: Pare mai degrabă primar de Sibiu decât preşedintele României

Europarlamentarul Cristian Preda a declarat că Iohannis pare mai degrabă primar de Sibiu decât preşedintele României. Preda a explicat că limbajul de lemn al şefului statului nu ne ajută în politica externă, în relaţiile cu Uniunea Europeană.
Filip Stan
06 iul. 2016, 10:33
Cristian Preda, atac la Iohannis: Pare mai degrabă primar de Sibiu decât preşedintele României

Fost consilier prezindeţial, acum eurodeputat al PPE, Cristian Preda, a criticat dur relaţia lui Iohannis cu Partidul Popularilor Europeni, forţă politică din care fac parte lideri importanţi ai Europei ca Angela Merkel, cancelar al Germaniei, Mariano Rajoi, premier al Spaniei, dar şi şefii Uniunii Europene.

Preşedintele Iohannis evită întâlnirile PPE dintaintea consiliilor europene, deşi este invitat. Cristian Preda spune că lângă preşedinte există cineva care are o răfuieală personală cu Partidul Popularilor Europeni, însă absenţa lui Klaus Iohannis din mijlocul liderilor UE izolează România. „Nu putem să ne hrănim cu o limbă de lemn şi cu o amintire plăcută din noiembrie 2014”, spune Preda în interviul acordat, potrivit  pressone.

„La Bruxelles nu s-a dus la reuniunea PPE, unde fusese invitat şi unde se realizează, cu câteva ore înainte de Consiliul European, coordonarea cu Merkel şi cu ceilalţi şefi de guvern din familia Populară, ca şi cu oamenii politici de aceeaşi orientare aflaţi în opoziţie în ţările lor.

La întoarcerea acasă, Iohannis se vede iar cu cei pe care-i întâlnise cu o săptămână înainte, chipurile pentru a-i informa despre rezultate. Notez în treacăt că nu s-a pus nici măcar un minut problema ca deputaţii europeni să fie întrebaţi şi ei cum văd chestiunea Brexit.

Mai straniu e, însă, că nu s-a înţeles de ce dialogul cu Dragnea e mai important decât cel cu Merkel. Impresia mea e că lângă preşedinte se află cineva care are o răfuială personală cu PPE. Dar să trecem şi peste asta…

Nu se ştie ce a spus preşedintele român la Consiliul European. Nu pricep nici în ruptul capului de ce intervenţiile sale nu sunt făcute publice, după ce sunt înfăţişate celorlalţi lideri europeni.

Eu ştiu ce zice Martin Schulz, preşedintele PE, când merge la Consiliul European, dar nu ştiu ce susţine preşedintele ţării mele. Primul trimite presei intervenţiile sale în şase limbi. Iohannis nu ne oferă ceva nici măcar în română.

Conferinţele sale de presă pe teme europene par a fi desprinse din epoca Războiului Rece: limbaj de lemn, afirmaţii vagi, fără substanţă. Singurul mesaj clar a fost că David Cameron i-ar fi promis că românii nu vor fi discriminaţi.

E cam puţin. Cameron e, totuşi, premier demisionar. Peste maximum două luni, el va fi o amintire, de altfel foarte neplăcută.

Ce facem din septembrie încolo? La ce se pot aştepta, pe durata negocierilor de ieşire a Regatului Unit din UE, românii care muncesc sau studiază în acea ţară? Ce vrem să le oferim? Nu ar fi bine să le şi spunem?

Mi-ar fi plăcut, pe de altă parte, să aflu că dl. Iohannis susţine, în momentul de criză actual, consolidarea cuplului franco-german, pentru ca Uniunea să nu fie dezechilibrată în favoarea Berlinului.

Asta este o alegere politică importantă. Nu e singura variantă, dar ar trebui să dezbatem public ce alternativă există.

E de mirare că, în ultima vreme, şeful statului nu a pierdut nicio ocazie să ne spună că vrea parteneriate viguroase, inclusiv militare, cu Marea Britanie, cu Polonia şi cu Turcia, dar nu a ţinut să ne comunice mare lucru despre poziţia noastră faţă de iniţiativele comune Paris-Berlin.

E cu atât mai curios cu cât la Londra, la Varşovia şi la Ankara sunt la putere trei guverne conservatoare, fiecare fiind perceput ca problematic de multe cancelarii din UE, din motive diferite, dar importante.

Dacă Londra ne-a făcut cadou Brexit-ul, polonezii au adus din nou pe agendă fragilitatea statului de drept, în condiţiile unei majorităţi monocolore, iar preşedintele turc Recep Erdoğan, şi el membru al reţelei de partide conservatoare din Europa (sic!), e perceput tot mai mult ca un lider autoritar şi care se poate răzgândi oricând în privinţa relaţiilor cu Bruxelles.

Să ne înţelegem bine: avem nevoie de comerţ şi cu Marea Britanie, şi cu Polonia, şi cu Turcia. E bine să negociem politic, la nivel bilateral, cu fiecare din cele trei ţări. Dar de ce ar fi ele privilegiate în raport, să zicem, cu Spania sau Italia? Mister.

Se fac în curând doi ani de când l-am votat pe Iohannis, dar, din perspectiva politicii externe sau a relaţiilor în UE, el pare încă mai degrabă primar la Sibiu decât preşedinte de ţară.

Dacă şeful statului crede că va putea fi susţinut cinci ani doar pentru că ne-a scăpat de plagiatorul Ponta, se înşală. Trebuie să facă măcar un lucru bun şi-n timpul mandatului. Repet: măcar unul.

Nu putem să ne hrănim cu o limbă de lemn şi cu o amintire plăcută din noiembrie 2014″, susţine europarlamentarul Cristian Preda.

Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Condimentul miraculos care ajută creierul să se repare singur. Trebuie amestecat cu apă caldă şi se bea dimineaţa, pe stomacul gol
Capital.ro
Statul român ia terenurile înapoi. Decizie definitivă în justiție. Zero lei
Playtech.ro
Incendiu la academia lui Năstase și Marica din Pipera! Primele informații ale pompierilor
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Unul dintre cele mai mari spitale din România în pericol de colaps. Deficitul de personal este de 1.000 de persoane, iar radiologia abia mai funcționează
Spynews
Cum arată și câți ani are Sabrina, fiica lui Jean de la Craiova. Tânăra a terminat liceul cu media 9.10 și susține că urăște manelele | FOTO
Spynews
Ce le-a interzis Jennifer Lopez angajaților săi! Regulile controversate impuse de divă persoanelor care lucrează cu ea
Evz.ro
Gabi Bădălău, dezvăluiri despre căsătoria cu Claudia Pătrășcanu: Nu o iubeam
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele lor
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Câți bani le plătește Gabi Bădălau pensie alimentară copiilor: „Eu îi susțin financiar”
Capital.ro
Românii să fie gata pentru CE E MAI RĂU. Traian Băsescu: Un sfârșit tragic
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
substantial.ro
Donald Trump cere ca dezbaterea prezidențială să fie la Fox News după retragerea lui Joe Biden
MediaFlux
EUROPA se PREGĂTEȘTE de RĂZBOI cu RUSIA! AVERTISMENT de la granița ROMÂNIEI
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!