„Este ceva neserios. Domnul Voiculescu nu mai este parlamentar pentru că a demisionat, este doar un comentator mai puţin avizat pentru că nu invocă nimic în justificarea acestui demers, ci doar evocă textul constituţional care, ce-i drept, permite această posibilitate„, a declarat Cristian Preda la România TV.
Preda vede în afirmaţiile lui Voiculescu drept o incapacitate a acestuia de a se resemna cu eşecul de la referendum. „Cred că este vorba de dificultatea de a accepta eşecul întreprinderii pornite de USL la începutul lui iulie şi o încercare de a ţine în priză un electorat amăgit că demiterea lui Traian Băsescu ca o soluţie la problemele pe care le ridică guvernarea”, a spus Preda.
Democrat-liberalul a atras atenţia şi asupra costurilor pe plan extern pe care le presupune o a treia suspendare a lui Traian Băsescu. „Sper ca scenariul ăsta care ne-ar arunca în ridicol să nu fie declanşat pentru că avem deja un record cu două suspendări ratate la adresa aceluiaşi preşedinte şi cu o derivă democratică„, a mai spus Preda.
În schimb, deputatul PC Sergiu Andon crede că declaraţia lui Voiculescu este un răspuns la adresa nedumeririi electoratului care a votat pentru demitere, fără ca aceasta să aibă loc. El impută acest lucru şi copreşedinţilor USL, Victor Ponta şi Crin Antonescu, ce au determinat Parlamentul să accepte reîntoarcerea lui Băsescu „prin intervenţii telefonice, brutale, un şantaj al liderilor ce a dus la intrarea în sală a parlamentarilor”.
„Parlamentul a avut şansa extraordinară să se ralieze proiectelor de hotărâre ale lui Ioan Ghişe care, din punct de vedere al logicii juridice şi constituţionale erau perfecte, dar au fost tratate mizerabil, inclusiv de cele două mari partide din USL. De unde să aştepţi de la şefii celor două mari partide din Uniune o reacţie la o propunere de suspendare?”, a spus Andon la România TV.
Preşedintele fondator al PC, Dan Voiculescu, a declarat, într-un interviu pentru Agerpres, că o nouă procedură de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu ar trebui declanşată în octombrie sau noiembrie astfel încât referendumul pentru demitere să aibă loc simultan cu alegerile parlamentare din decembrie.
Ca justificare a acestui demers, Voiculescu a invocat faptul că Traian Băsescu a fost de fapt demis de către „România reală”.
„În România reală, nu în cea fictivă, 8,4 milioane de voturi reprezintă aproximativ 60% din total. Aşadar, domnul Băsescu este demis. Întoarcerea sa episodică la Cotroceni reprezintă o anomalie, un eşec al democraţiei. 6, 7 sau 9 oameni nu pot decide împotriva a 60% dintre români. Eu cred că această anomalie va fi, curând, îndepărtată”, a declarat Dan Voiculescu.
Nerepetarea suspendării ar constitui, în opinia lui Vociulescu, o sfidare la adresa voinţei naţiunii, aşa cum a fost exprimată pe 29 iulie.
„O nouă suspendare o consider posibilă şi legitimă. Românii doresc demiterea lui Traian Băsescu, iar articolul 95 din Constituţie permite fără nicio problemă declanşarea unei noi proceduri de suspendare. Însă, dacă se va mai iniţia o asemenea procedură, ar fi recomandabil să se desfăşoare la sfârşitul lui octombrie, începutul lui noiembrie, astfel încât referendumul pentru demitere să poată fi organizat în aceeaşi zi cu alegerile parlamentare, din respect pentru cetăţeni şi din raţiuni economice”, a spus Voiculescu.
Acesta apreciază că, în cazul unei noi suspendări, reacţiile internaţionale vor fi mai puţin dure la adresa României.