„Decizia CCR referitoare la condiţiile în care e validat referendumul (participare de 50%+1 din votanții de pe liste) trebuie pusă în aplicare fără întârziere. Invocarea unei ordonanţe de urgenţă cu acelaşi conţinut care ar anula decizia CCR este în acest moment o sursă de anarhie”, apreciază Preda, într-un comunicat de presă transmis marţi de PDL, citat de MEDIAFAX.
Potrivit lui Cristian Preda, Guvernul „trebuie să redevină un actor care generează protecție legală şi previzibilitate, nu haos politic şi incertitudine juridică”.
„Situaţia e cu atât mai gravă în cazul reglementării referitoare la referendum, de vreme ce ordonanţa de urgenţă a fost emisă între momentul citirii acuzării la adresa preşedintelui şi votul din Parlament prin care preşedintele a fost suspendat”, mai spune Cristian Preda.
Vicepreşedintele PNL Mihai Voicu a precizat că validarea referendumului se va face pe baza condiţiilor stipulate în Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 41/2012. Deoarece acest act normativ nu a fost supus controlului de constituţionalitate, este în vigoare şi are efecte juridice. În Ordonanţă, se prevede că referendumul de demitere a preşedintelui se face prin derogare de la condiţia de validare a plebiscitului, care este prezenţa la urne a jumătate plus unu din numărul alegătorilor înscrişi în listele electorale.