„Deşi a criticat bâlbâielile din trecut, Victor Ponta propune acum nu o soluţie, ci o amânare”, susţine Cristian Preda, vineri, într-o postare pe blogul său.El adaugă că, „sub presiunea europeană”, acesta ar vrea „să eşaloneze soluţionarea acestui dosar sensibil în următorii 18 ani”.
„Până în 2016 ar urma să se facă doar o inventariere şi o convertire a datoriilor statului în … puncte, pentru toate cazurile în care restituirea în natură nu e posibilă. Abia din 2017 s-ar putea trece la plăţi”, comentează Cristian Preda.
El adaugă că s-ar recurge la licitaţii pentru alte clădiri decât cele care trebuiau restituite, folosind „punctele lui Ponta”.
„E şocant şi faptul că evaluarea clădirilor ar urma să se facă pe baza unei grile a notarilor din 2013, deşi despăgubirile s-ar onora peste 10 sau 15 ani. Victor Ponta crede că în acest fel îi va păcăli pe proprietari şi va calma Curtea Europeană a Drepturilor Omului, care a pronunţat numeroase sentinţe împotriva României”, mai afirmă eurodeputatul democrat-liberal.
Guvernul intenţionează ca angajarea răspunderii pentru proiectul de lege privind despăgubirea foştilor proprietari de imobile naţionalizate să aibă loc la 19 martie, a anunţat miercuri premierul Victor Ponta.
El a amintit că pentru stabilirea acestei date este necesar şi acordul Birourilor Permanente ale celor două Camere parlamentare.
Proiectul de lege prevede că foştii proprietari ai caselor naţionalizate care nu pot fi despăgubiţi în natură vor primi puncte în valoare nominală de un leu, raportat la valoarea casei, cu care vor putea achiziţiona prin licitaţie alte imobile sau le vor preschimba în bani, dar după 2017, în limita a 10% pe an din suma punctelor.
Foştii proprietari de imobile naţionalizate ale căror dosare au fost deja soluţionate de stat vor primi despăgubiri în numerar în termen de trei ani, începând cu ianuarie 2014, în tranşe anuale egale, relevă un proiect de lege obţinut de MEDIAFAX.
Până în 2017, despăgubirile vor fi acordate foştilor proprietari ale căror dosare au fost deja soluţionate. „Plata sumelor de bani reprezentând despăgubiri în dosarele soluţionate deja de către Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor, înainte de intrarea în vigoare a prezentei legi, se face în termen de 3 ani, în tranșe anuale egale, începând cu 1 ianuarie 2014”, se arată în proiect.