Cristian Preda: Prestaţia europarlamentarilor USL, un „amestec de isterie şi propagandă”

Prim-vicepreşedintele PDL, europarlamentarul Cristian Preda, a acuzat reprezentanţii USL în Parlamentul European că au recurs la atacuri la persoană împotriva comisarului european pentru Justiţie, Viviane Reding, şi că au trişat încălcând regulile dezbaterilor din PE.
Romania TV
13 sept. 2012, 13:18
Cristian Preda: Prestaţia europarlamentarilor USL, un

Unul dintre deputaţii PSD (Cătălin Ivan-n.red.) nu s-a sfiit să-i reproşeze doamnei Reding culoarea ţinutei vestimentare: daca e în portocaliu, e cu PDL. Ceea ce ne arată că demersul USL viza exclusiv publicul de acasă, întreţinut cu obscenităţi şi grosolănii de-acum cunoscute. Restul e retorică. Membrii USL din PE au fost pregătiţi, pe de altă parte, să blocheze orice intervenţie PPE cu ajutorul procedurii „blue card”, care-ţi permite să formulezi întrebări, dar şi – trişând regulile – să expui un punct de vedere chiar daca nu ai sprijinul grupului din care faci parte pentru a lua cuvântul. Aşa se face că au vorbit mult mai mulţi eurodeputaţi USL decât PDL. Tabăra noastră a preferat să respecte regulile jocului”, scrie Cristian Preda pe blogul său.

Acesta susţine că dezbaterea de la Strasbourg pe marginea statului de drept în România a fost marcată de chestiuni secundare în raport cu tema dată. „Prietenii socialişti ai USL din Parlamentul de la Strasbourg au profitat de ocazie fie pentru a regla conturi mai vechi cu Reding (e cazul austriacului Swoboda, care – ca lider de grup al socialiştilor – atacă fiecare comisar susţinut de PPE), fie pentru a regla conturi mai vechi cu România (e cazul deputatului din partidul lui Wilders), fie pentru a readuce pe agenda chestiunea maghiară (e cazul socialiştilor Goncz şi Tabajdi din Ungaria)„, susţine Preda.

În ceea ce o priveşte pe Viviane Reding, democrat-liberalul a afimat că aceasta ştia de declaraţiile din România care o vizau aşa că nu a fost surprinsă de criticile europarlamentarilor USL. „Atacurile la persoană erau şi ele previzibile. Le aştepta şi vicepreşedinta Comisiei, care era la curent cu ceea ce se spusese deja în România despre ea. În treacăt fie spus, cu o seară înainte, în reuniunea grupului PPE, aceeaşi Reding a avut parte de reproşurile membrilor UMP din Franţa pentru declaraţiile făcute mai demult la adresa lui Sarkozy. Aşa e când aperi statul de drept, adică supremaţia legii: te critică şi stânga, şi dreapta”, afirmă pedelistul.

„Se înşeală cei care cred că în Uniune amestecul de isterie şi propagandă – pe care l-au propus ieri deputaţii USL – ar putea aduce – nu pe termen scurt, ci pe termen mediu şi lung – prestigiu şi respect. Doar moderaţia şi civilitatea asigură succesul în democraţie”, concluzionează Cristian Preda pe blogul său.

Europarlamentarul PDL Monica Macovei a acuzat, miercuri, în Parlamentul European, o serie de fraude produse la referendumul din 29 iulie, precum şi faptul că procurorii care investighează aceste cazuri sunt vizaţi pentru a fi înlocuiţi în funcţii. Fostul ministru al Justiţiei a primit replici tăioase din partea eurodeputaţilor PSD Victor Boştinaru şi Corina Creţu.

În discursul susţinut, miercuri, în Parlamentul European, europarlamentarul PDL Monica Macovei a cerut Uniunii Europene să apere procurorii români care cercetează fraudele de la referendum. „În acest moment, procurorii şi judecătorii cercetează fraude aduse referendumului în urma unor sesizări. Sunt peste 500 de dosare. Vreau să vă dau doar câteva cifre: Într-unul dintre dosare e vorba de alegaţii de 1,5 milioane de voturi furate la referendum, iar acum câteva zile procurorul şef al DNA a afirmat că în secţiile verificate s-au găsit indicii şi probe de fraudă între 5, 10, 15%. Deci, trebuie finalizate aceste dosare, trebuie menţinuţi aceşti procurori pentru că se încearcă să fie daţi afară, şi trebuie văzut rezultatul acestor anchete. Aceştia nu fac dosare politice, aceştia cercetează pe oricine este la putere. Insist pe acest lucru pentru că în realitate ceea ce s-a întâmplat în România a fost pentru oprirea acestor anchete şi pentru luarea justiţiei captivă în curtea unor partide politice”, a spus Monica Macovei.

Fostul ministru al Justiţiei a primit replici tăioase din partea europarlamentarilor PSD Victor Boştinaru şi Corina Creţu.

Victor Boştinaru a atras atenţia că afirmaţiile lui Macovei conţin date care ar fi trebuit să fie confidenţiale, ceea ce reprezintă, în opinia sa, „dovada halucinantă a intervenţiei unui europarlamentar în treburile justiţiei”. El a precizat că în luna mai CSM a acuzat-o pe Macovei de interferenţă în treburile justiţiei.

Monica Macovei s-a apărat afirmând că „cifra de 1,5 milioane apare într-un singur dosar, cel al lui Liviu Dragnea, şi este din presă, iar cifra până la 15% fraudă este din declaraţiile procurorului-şef pe care vor să îl dea afară”.

Corina Creţu a subliniat că rezultatele referendumului din 29 iulie au fost declarate legale de către Curtea Constituţională, iar PDL, deşi a avut reprezentanţi în toate secţiile de vot, nu a făcut nicio plângere privind acuzaţiile de furt, acestea venind abia la trei săptămâni după referendum.

Miercuri, în plenul PE de la Strasbourg au avut loc dezbateri aprinse pe tema situaţiei politice din România. Vicepreşedintele Comisiei Europene, Viviane Reding, a spus că „situaţia din România rămâne fragilă”, însă liderul grupului S&D din PE, Hannes Swoboda, i-a reproşat că a pus sub semnul întrebării obiectivitatea Comisiei Europene. În plus, preşedintele ELDR, Graham Watson, a pledat pentru noi alegeri prezidenţiale şi parlamentare.

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Cum se spune corect: “viruși” sau “virusuri”? Confuzia pe care o fac mulți români
Capital.ro
Dispar banii cash. Capcana de care oamenii n-au fost conștienți. Băncile dau banii înapoi
Playtech.ro
Două eleve din România au obținut 2 medalii de argint și 2 de bronz la Olimpiada Europeană de Informatică pentru Fete 2024
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Cum a fost păcălit un român să se căsătorească cu o indiancă în Marea Britanie
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
Avertisment pentru utilizatorii de iPhone și Android. Riscuri mari la încărcarea prin USB
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Roxana Dobre l‐a părăsit pe Florin Salam! Și-a luat copiii și a fugit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Un bărbat a fost reținut de polițiști, după ce a înjunghiat un tânăr la o terasă din Neamț. Totul ar fi pornit de la un conflict spontan
Capital.ro
Autonomie în Ținutul Secuiesc! S-a aflat marele plan al maghiarilor: Îi vindeți pe români
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
Ultimele cuvinte ale lui Sorin Nazîru când agoniza: Se văita că...
substantial.ro
Primele decese din lume cauzate de virusul Oropouche înregistrate în Brazilia
MediaFlux
BANI în plus la PENSIE. Pensionarii care vor beneficia de 2 MAJORĂRI
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!