„Legea spune că validarea se face cu minimum două treimi, fără a pomeni ceva despre numărul de voturi necesare invalidării. Logica juridică elementară spune atunci că invalidarea intervine dacă nu se atinge pragul de 6 la 3 pentru validare. Ceea ce înseamnă că referendumul e invalidat nu doar cu 6 voturi la 3, ci și cu orice vot de tipul 5 la 4”, scrie Cristian Preda pe blogul său.
Democrat-liberalul salută decizia Curţii prin care este devansată data la care se va pronunţa asupra validităţii referendumului, decizie pe care o consideră „raţională”. „N-ar fi rău ca și Victor Ponta să arate cât de mult își dorește să contribuie la depășirea crizei și să trimită mai devreme decât i-a cerut Curtea datele mult-așteptate și arhi-cunoscute”, mai scrie Cristian Preda.
CCR subliniază, într-un comunicat, că hotărârea privind valabilitatea referendumului, care va fi luată în baza art. 47 alin.(1) din Legea nr. 47/1992, nu va fi influenţată de completarea la decizia din 2 august.
Legea nr. 47/1992, privind organizarea şi funcţionarea CC, prevede la articolul 47, alineatul 1, că „plenul Curţii Constituţionale decide cu o majoritate de două treimi asupra valabilităţii referendumului”.
„Completarea operată de judecătorul-raportor nu influenţează şi nu poate influenţa hotărârea pe care Curtea Constituţională urmează să o adopte conform art. 47 alin.(1) din Legea nr. 47/1992”, se mai precizează în comunicatul CC.
Potrivit unor surse oficiale, judecătorii CC au discutat, în şedinţa de marţi, şi despre modul în care se poate decide invalidarea referendumului pentru demiterea preşedintelui, printr-un vot al majorităţii simple a plenului celor nouă judecători sau printr-un vot de două treimi.