„Ion Iliescu sprijină menţinerea unui prag de 50% pentru validarea unui referendum, invocând «forţa democraţiei». E un punct de vedere în dezacord cu cel exprimat de useliştii care au depus, acum câteva săptămâni, un proiect de lege care propunea scăderea pragului respectiv la 30%. Sunt de acord cu fostul preşedinte. Principiul majorităţii nu poate fi nesocotit”, scrie Preda pe blogul său, într-un post intitulat chiar „De acord cu Iliescu”.
El menţionează că, de la grecii antici până azi, principiul majorităţii înseamnă „mai mult de jumătate”. „Neputinţa unor politicieni de a convinge nu poate fi pretext pentru redefinirea sensului curent al conceptelor fundamentale. O revizuire a Constituţiei care ar fi acceptată cu o mână de voturi ar delegitima întregul proces. Le solicit, de aceea, membrilor majorităţii să retragă proiectul de modificare a pragului pentru referendumuri”, mai scrie Cristian Preda.
Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat, joi, potrivit Mediafax, că este bine ca pragul de prezenţă pentru validarea unui referendum să fie de peste 50%, el aducând ca argument că acest lucru ar fi benefic pentru forţa democraţiei.
Iliescu a adăugat, însă, că acest prag de 50% reclamă şi acordarea timpului necesar pentru vot.
„Dar atunci (în condiţiile pragului de 50%, n.r.) să acorzi şi timpul necesar ca oamenii să poată într-adevăr să participe, pentru că în toată Europa participarea la vot e mai slabă decât a fost în momentele de mai multă agitaţie politică, mai multă animaţie politică. Acum lumea nu prea mai merge la vot, chiar şi în ţări cu mare tradiţie. Sunt numai câteva ţări unde prezenţa e mare – belgienii şi grecii au obligativitatea prezenţei la vot”, a spus Iliescu.
Mai mulţi parlamentari USL au depus la Senat un proiect legislativ de modificare a Legii referendumului, prin care propun scăderea cvorumului de participare la referendum de la 50% la 30%.