Dat în urmărire internaţională, Cristian Rizea a devenit vedetă de televiziune peste noapte. Condamnat la 4 ani şi 8 luni de închisoare cu executare, el a intrat în direct, marți, la un post de televiziune din România pentru a spune că este nevinovat, fără să îl deranjeze nicio autoritate din România sau Republica Moldova.
Aflat în centrul Chișinăului, Rizea a mărturisit în direct faptul că în 2017, în timp ce era judecat în România, a depus cerere pentru a obține pașaport pentru Republica Moldova. Ex-deputatul fugar ar fi obţinut cetăţenie moldovenească atât pentru el, cât şi pentru familia sa în condiţiile în care demersurile în obţinerea acestora „nu erau posibile fară sprijinul lui Plahotniuc, iar mai apoi al lui Dodon, fiind un aspect de notorietate faptul că este condamnat penal în România”, după cum scria Gandul.
„Mihai Cristian” se recomandă în Chişinău ca fiind director general al staţiei TV Realitatea din Moldova, post de televiziune derivat din postul românesc Realitatea TV, „controlat de Maricel Păcuraru”. RomaniaTV.net vă prezintă şi legătura dintre Rizea şi Plahotniuc. Fostii bodyguarzi ai lui Plahotniuc se ocupă acum de paza lui Rizea. În imagini se poate vedea Andrei Covali, una dintre „gorilele” din epoca de aur a lui Plahotniuc.
Igor Dodon: „Rizea era cel mai probabil era un om apropiat fostei conduceri, al oligarhului Plahotniuc”
Președintele Igor Dodon a declarat că nu el i-ar fi acordat cetățenia moldovenească fostului deputat PSD Cristian Rizea, dat în urmărire internațională după ce a fost condamnat la închisoare pentru trafic de influență și spălare de bani.
Președintele Republicii Moldova a spus vineri că-i va retrage fostului deputat PSD cetățenia și-l va extrăda în România, scrie Jurnal.
Cristian Rizea a fost condamnat definitiv în 2019 la 4 ani și 8 luni de închisoare cu executare pentru trafic de influență, spălare de bani și influențarea declarațiilor.
Ulterior, social-democratul a fost dat în urmărire internațională, dar între timp se refugiase în Republica Moldova, unde a dobândit cetățenia acestei țări, care nu are acord de extrădare cu România, după cum a declarat chiar el.
„În calitate de președinte, prima dată (azi- n.red.) am aflat”, a spus vineri Dodon, care a dat pe regimul Plahotniuc pentru faptul că un politician penal din România s-a ascuns în R. Moldova și a și dobândit cetățenia moldovenească, arată sursa citată.
Am văzut diferite speculații în presă. Eu ca președinte al R. Moldova un astfel de act de acordare a cetățeniei unui om cercetat penal în România nu am semnat. Dacă în momentul depunerii actelor pentru cetățenie a declarat că nu a comis fapte penale și pe urmă se demonstrează că a dus în eroare comisia, atunci actele de cetățenie pot fi anulate”, a declarat Igor Dodon.
„Cel mai probabil era un om apropiat fostei conduceri, fostului oligarh care era la putere în R. Moldova. Eu, în calitate de președinte, prima dată am aflat. Acum se vor verifica toate circumstanțele. Cetățenia urmează să fie anulată și această persoană urmează să fie extrădată organelor de drept din România”, a adăugat Dodon.
Republica Moldova a anunţat că a solicitat extrădarea magnatului Vladimir Plahotniuc, care este acuzat în ţara sa de implicarea într-un furt de 1 miliard de dolari din bănci, în perioada 2014-2015, transmite Reuters.
Plahotniuc, unul dintre cei mai bogaţi oameni din Republica Moldova, a avut o mare influenţă politică, ca lider al Partidului Democrat şi membru al Parlamentului timp de trei mandate, înainte de a pleca în Statele Unite anul trecut, după ce partidul său a pierdut puterea prin alegeri. Procurorul general Alexandr Stoeanoglo a anunţat că l-a pus sub acuzare pe Plahotniuc pentru înfiinţarea unui grup infracţional organizat, extorcare şi fraudă. Avocaţii săi au negat anul trecut că acesta ar fi fost implicat într-o afacere cunoscută pe plan local ca ”furtul secolului”, în care echivalentul a o optime din producţia economică anuală a ţării a fost furată din cele mai mari trei bănci.
Un purtător de cuvânt al Departamentului de Justiţie al Statelor Unite a refuzat să comenteze în legătură cu cererea referitoare la extrădarea lui Plahotniuc.