Cristian Rizea este suspectat de procurorii din Republica Moldova că a comis ilegalităţi de natură penală atunci când a obţinut cetăţenia moldovenească, scrie Adevărul.
Potrivit procurorilor, prin Avizul Agenţiei Servicii Publice din 28 decembrie 2017, fostul deputat român a fost recunoscut cetăţean al Republicii Moldova şi asta în condiţiile în care prin sentinţa din 7 decembrie 2017 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie din România, definitivă prin decizia penală din 18 martie 2019, acesta era judecat şi condamnat la închisoare, cu executare, pentru trafic de influenţă, spălare de bani şi influenţarea declaraţiilor. Procurorii precizează că, la momentul depunerii cererii de dobândire a cetăţeniei Republicii Moldova, acesta a tăinuit date pertinente şi anume că, începând cu anul 2015 deţinea statut de acuzat în materie penală, date a căror cunoaştere ar fi dus la respingerea cererii.
În cadrul investigaţiilor, Procuratura Generală a tras concluzia că dobândirea cetăţeniei de către acesta a avut loc contrar legii din Republicii Moldova, potrivit căreia nu se acordă persoanei sau nu poate fi redobândită de persoana care în perioada de examinare a cererii execută sau are de executat pedeapsa penală privativă de libertate în temeiul sentinţei instanţei de judecată, are antecedente penale nestinse sau se află sub urmărire penală.
Ca urmare a celor constatate, Procuratura Generală a pornit o cauză penală pe faptul falsului în declaraţii, care, potrivit legislaţiei Republicii Moldova, se pedepseşte cu amendă de până la 950 unităţi convenţionale sau cu închisoare de până la 1 an, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de cel mult 5 ani.
Președinția Republicii Moldova, Igor Dodon, a anunțat că a respins cererea de azil politic pentru cetățeanul Cristian Mihai Luigi, numele pe care fugarul Cristian Rizea îl foloseşte după ce a fugit în Republica Moldova. Fostul parlamentar PSD recursese la acest gest după ce tot Igor Dodon i-a retras cetăţenia moldovenească.
”În legătură cu cererea de solicitare a azilului politic, înaintată Președintelui Republicii Moldova de către cetățeanul român Cristian Mihai, comunicăm următoarele.
Cererea cetățeanului român Cristian Mihai, prin care a fost solicitat azil politic pe teritoriul Republicii Moldova, a fost examinată în cadrul ședinței Comisiei pentru problemele cetățeniei și acordării de azil politic de pe lângă Președintele Republicii Moldova.
În consecință, ținând cont de opiniile autorităților de resort, Comisia a decis că va înainta Președintelui Republicii Moldova propunerea de respingere a cererii de acordare a azilului politic cetățeanului român Cristian Mihai.”, se arată într-un comunicat al Președinției Republicii Moldova.
Citeşte şi: Cristian Rizea va fi extrădat în România după ce Igor Dodon l-a lăsat fără cetăţenie moldovenească
Cristian Rizea este dat în urmărire internațională prin Interpol după ce a fost condamant în România la 4 ani și 8 luni de închisoare pentru infracțiunea de trafic de influență, spălare de bani și influențarea declarațiilor.
Cu două luni înainte de anunțarea sentinței, în ianuarie 2019, Cristian Rizea a fugit din ţară. A fost găsit de curând în Republica Moldova. Până la începutul lunii noiembrie a deţinut şi cetăţenie moldovenească.
Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, i-a retras cetățenia moldovenească fugarului Cristian Rizea în data de 3 noiembrie. Decretul privind retragerea cetățeniei a fost publicat în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.
La o zi după retragerea cetăţeniei, Cristian Rizea a şi fost reţinut, iar autorităţile de la Chişinău au luat legătura cu cele de la Bucureşti în vederea extrădării.
În data de 6 noiembrie, fostul deputat PSD Cristian Rizea a fost plasat în arest preventiv la Chişinău. La cererea procurorilor, acesta a primit 18 zile de arest preventiv. Informaţia a fost confirmată pentru Publika TV de purtătorul de cuvânt al Procuraturii Generale, Maria Vieru.