Cristian Socol: 3 evoluţii macroeconomice pe care nu ţi le va spune nimeni

Prognoza de primavara a Comisiei Europene pentru 2015 publicata luna trecuta a scos in evidenta cateva evolutii macroeconomice pozitive, nebagate in seama de nimeni. Sunt evolutii care arata sustenabilitatea finantelor publice romanesti si nu se refera la indicatorii comuni - deficit bugetar redus pe ESA, inflatie la minim record, deficit de cont curent de sub 1% din PIB sau a patra cea mai redusa ponderea a datoriei publice in PIB din Uniunea Europeana.
Ionela Marcu
03 iun. 2015, 09:55
Cristian Socol: 3 evoluţii macroeconomice pe care nu ţi le va spune nimeni

1. Este primul an din ultimii 12 ani cand Romania a obtinut sold bugetar primar pozitiv, de 0,1% din PIB. Adica soldul bugetar fara plata de dobanzi a fost pe plus. Adica este primul an dupa o lunga perioada de timp cand Romania a trait pe propriile picioare, si-a finantat cheltuielile curente din veniturile obtinute iar deficitul a venit doar din plata dobanzilor la imprumuturile imense luate in anii anteriori. Romania a avut anul trecut un deficit pe ESA de 1,5% din PIB iar platile de dobanzi au fost tot pe acolo. Deci am demonstrat ca putem trai fara imprumuturi.

2. In 2014 Romania a atins tinta de deficit bugetar structural de 1% din PIB definita drept regula fiscala in Tratatul privind coordonarea, stabilitatea si guvernanta in cadrul Uniunii Economice si Monetare. Noi, Olanda, Germania, Danemarca, Austria,Estonia, Luxemburg si Grecia (de retinut ca tarile cu ponderi mari ale datoriei publice in PIB trebuiau sa atinga un deficit bugetar structural de 0,5% din PIB).

Nu stiu daca este sau nu un motiv de bucurie extrema, in conditiile in care Romania are cea mai inconsistenta traiectorie privind tintele de deficit bugetar si deficit bugetar structural dintre tarile UE (am mai scris despre acest lucru in analize anterioare). In opinia mea, Romania trebuie sa activeze dreptul pe care il are (la fel ca celelalte tari din UE) prin Reglementarea CE nr 1466/97 care spune ca MTO urile (cadrul bugetar/tintele de deficit bugetar de atins pe termen mediu) pot fi revizuite la fiecare 3 ani precum si in cazul in care au fost implementate reforme structurale cu impact major asupra sustenabilitatii finantelor publice. Romania indeplineste ambele criterii. Dorim sa ramanem cu deficitul pe ESA/ cash in jur de 2% din PIB cifra fiind sustenabila si concordanta cu stabilizarea datoriei publice sub pragul de sustenabilitate si cu nevoia de a continua stimularea sectorului privat.

In plus Romania ar avea dreptul la un deficit structural de 1,25% din PIB. Consiliul Fiscal arata ca „Obiectivul de deficit structural pe termen mediu la care România trebuie să se alinieze conform statutului său de ţară membră a UE este determinat pornind de la nivelul deficitului care stabilizează ponderea în PIB a stocului de datorie publică la care se adaugă o ajustare datorată încorporării unei porţiuni din costurile pe termen lung ale îmbătrânirii populaţiei. Acesta a fost reevaluat ascendent pentru România de către Comisia Europeană la 1,25% din PIB (de la 0,7% din PIB anterior), ca urmare a impactului favorabil al reformelor structurale implementate în domeniul pensiilor în ultimii ani asupra costurilor îmbătrânirii populaţiei, reevaluate în contextul elaborării raportului Ageing Report 2012 de către Comisia Europeană”.

Citeşte mai mult pe zf.ro

DailyBusiness
Capcanele contractelor prin telefon. Cum îți poți pierde banii și liniștea în doar câteva minute!
Spynews
Poliția a reținut primul suspect în cazul crimei de la Bragadiru. Bărbatul este originar din Egipt
Bzi.ro
Probleme mari pentru Delia Matache în vacanța din Asia! Ce a pățit artista
Fanatik.ro
Șase zodii sunt binecuvântate cu noroc începând cu 20 ianuarie. Vine cea mai fericită perioadă a vieții lor, bunăstare pentru Tauri și Fecioare
Capital.ro
Călin Georgescu, OUT! Nu poate candida din nou. Vine ordin de la CCR
Playtech.ro
De ce să pui o sticlă cu apă lângă calorifer, iarna. Trucul simplu care te ajută să economisești
DailyBusiness
10.000 de lei cadou pentru românii care stau la casă! Cum poți primi banii cu un simplu dosar
Adevarul
Coșmarul unei programări pentru un control cardiologic. Piedicile de care s-a lovit un nepot când a vrut să-și ducă bunica la medic
wowbiz.ro
Doliu imensi! Interpretul de muzică populară a murit, cu doar o lună înainte de ziua lui de naștere. Fiica sa a făcut anunțul cutremurător:
Spynews
Cum va arăta nunta lui Kamara și a Gabriellei Nastas. Cântărețul și-a cerut iubita în căsătorie în noaptea de Revelion
Spynews
Cine este nașa fiicei Iustinei Loghin și a lui Cornel Luchian de la Insula iubirii. Ce relație apropiată este între ei: “Plină de iubire”
Evz.ro
Florin Piersic, rodul unei iubiri interzise. Povestea neștiută a marelui actor
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
kanald.ro
TikTok a fost interzis oficial în SUA! Ce au pățit utilizatorii când au încercat să acceseze platforma
Cancan.ro
ANM a modificat prognoza! Se anunță o lună ianuarie atipică în aceste zone din România
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu a luat decizia finală. Anunț despre turul 2 al alegerilor prezidențiale
StirileBZI
Se fac angajări MApN în 2025! Cum poţi să ajungi soldat profesionist şi care sunt condiţiile de înscriere
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
stirilekanald.ro
După ce poza ei a devenit virală, Maria fost ucisă de ruși la doar 24 de ani. A murit a doua zi după ziua ei de naștere
substantial.ro
Hamas se angajează să respecte acordul de încetare a focului dacă Israelul va face la fel
MediaFlux
Smart watch-ul și riscul crescut de cancer. Substanțele toxice despre care companiile nu scot o vorbă
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Topul orașelor cu cele mai lungi programe de muncă