Potrivit unor decizii ale premierului publicate în Monitorul Oficial, Cristian Socol se eliberează din funcţia de consilier de stat şi i se acordă calitatea de consilier onorific al primului-ministru.
Activitatea lui Cristian Socol în noua calitate este neremunerată, se arată în decizie.
Fondul Român de Contragarantare are ca scop îmbunătăţirea accesului IMM-urilor la credite şi stimularea activităţii economice a acestora.
Cristian Socol a acceptat propunerea ținând cont de neregulile descoperite recent de Corpul de Control al premierului la nivelul instituției, care demonstrează necesitatea implicării directe a unui specialist de înalt nivel în gestionarea activității pentru stimularea eficientă a IMM-urilor.
Pentru a nu fi în dezacord cu statul Fondului Român de Contragarantare, care este o instituție financiar-bancară, Cristian Socol își va păstra titulatura de consilier onorific al premierului, fiind în continuare implicat în activitatea guvernamentală. Săptămâna trecută, Corpul de Control al Prim-ministrului a lansat o sinteză a raportului privind verificările efectuate la Fondul Român de Contragarantare, care arată că există probleme privind eludarea îndeplinirii obiectului de activitate, excesul de salarizare, înregistrarea cheltuielilor de protocol, despăgubirea ilegală acordată unui membru al Consiliului de supraveghere, atestarea unor date necorespunzătoare și o posibilă situație de conflict de interese.
Corpul de Control, ca urmare a descoperirii unor indicii privind săvârșirea unor posibile fapte de natură penală, a anunțat că va sesiza organele abilitate și PÎCCJ pentru demararea unei anchete oficiale și stabilirea existenței infracțiunilor sau a vinovăției membrilor vizați ai instituției.
Fondul Român de Contragarantare a fost înființat ca societate pe acțiuni, instituție financiară specializată, având ca acționari statul român, reprezentat de Minsiterul Întreprinderilor Mici și Mijlocii, Comerțului și Mediului de Afaceri și Fundația Post-Privatizare, persoană juridică română, constituită în vederea sprijinirii și dezvoltării sectorului privat din România, conform Memorandumului de înțelegere încheiat între Guvernul României, Comisia Comunității Europene și BERD, semnat la data de 6 iulie 1995. Fondul are drept scop îmbunătăţirea accesului întreprinderilor mici şi mijlocii, definite potrivit legii, la finanţare prin preluarea uneipărţi din riscul asumat de fondurile de garantare.