„Inflatia zero sau, posibil, deflatia temporara reprezinta fenomene noi pentru societatea romaneasca dupa ce 25 de ani cetatenii romani s-au obisnuit cu cresteri de preturi si diminuarea puterii de cumparare. Estimarile BNR privind inflatia la 0% in 2015 si prima jumatate a anului 2016 confirma prognoza Guvernului legata de reducerile de preturi la produsele alimentare si bauturi nealcoolice ca urmare a reducerii TVA la 9% incepand cu 1 iunie 2015”, arată Cristian Socol.
Consilierul guvernamental a apreciat că la sfârşitul anului ar urma să se observe o crestere a puterii de cumparare a salariilor cu procente cuprinse intre 12% si 15%, iar la pensii o crestere a puterii de cumparare cuprinsa intre 10 si 12%.
„Deciziile BNR de reducere a ratei dobanzii de politica monetara si micsorare a rezervelor obligatorii ajuta creditarea sectorului privat si cresterea economica, completand mixul optim de politici macroeconomice monetar-fiscal-bugetar din ultimii 3 ani. Vom continua viziunea privind atingerea unei cresteri economice de 4-5% in urmatorii ani, marirea potentialului economic asigurand finantarea investitiilor mai mari in educatie, sanatate si infrastructura, sectoare prioritare pentru cresterea convergentei reale cu UE”, a completat Cristian Socol.