Înainte să fi făcut scandal, politicienii români ar fi trebuit să fi făcut lobby, pentru ca țara noastră să fie primită în Schengen, susține Cristian Terheș.
„Întrebarea principală ar trebui să fie adresată Guvernului României, lui Nicolae Ciucă și Ministerului de Externe, lui Bogdan Aurescu. Cu oamenii ăștia din parlamentul olandez și din guvern a vorbit cineva, înainte de a urla că trebuie să intrăm în Schengen până la finalul anului?
Eu am vorbit cu oficiali olandezi. Absolut nimeni nu a vorbit cu cineva din Parlamentul Olandei despre asta. S-au trezit cu asta, că nu suntem primiți în Schengen, fără a se pregăti pentru asta. Nu au avut loc întâlniri oficiale și neoficiale cu politicienii de la ei. După un asemenea eșec, cu Parlamentul Olandei, cineva trebuie să-și dea demisia”, a declarat Terheș, la România TV, miercuri seara.
Legile justiției, semnate de către Cătălin Predoiu, reprezintă un act de trădare națională, susține Cristian Terheș. Acest proiect nu are legătură cu aderarea la Schengen, a mai punctat acesta.
„Modificările care s-au făcut de la legile justiției, am fost primul care a deschis acest subiect. Vine trădătorul Predoiu și spune că oficialii europeni vor să renunțăm la supremația Constituției în România și că oficialii europeni spun că e OK să intre ofițeri acoperiți în justiție sau că protocoalele secrete e OK să fie introduse?!”, a mai punctat europarlamentarul.
Politicienii români ar trebui să procedeze precum cei din statele pe care le admiră, susține europarlamentarul Terheș.
„Este simplu. Politicienii din Germania pun pe primul loc interesul Germaniei. De asta nu există teoria ca dreptul european e peste Curtea Constituțională și Constituția Germaniei și se înțelege de ce nemții deschid mine și termocentrale, în timp ce nouă ni se spune să le închidem. Vina este în România, slăbiciunea și slugărnicia clasei politice. Nu are legătură cu corupția. Efectiv, acești oameni din România nu știu să apere interesul României. Se comportă ca sclavi. Ai nevoie în funcții publice de oameni liberi, care pun pe primul loc interesul României. Nu înseamnă că ești mai puțin european dacă-ți pui pe primul loc interesul național. Nu înseamnă că ești contra UE sau contra NATO. La urma urmei, fiecare țară își apără propriul interes. Nu vei fi niciodată respectat dacă tu, ca lider politic, nu aperi interesul propriei țări.
Vă dau un exemplu. Arătați-mi un lider politic, un dictator dintr-un stat din Asia sau Africa, în poze cu un președinte din vestul Europei. Nu e niciunul. Sunt folosiți și aruncați la gunoi. La fel se întâmplă și cu România”, a concluzionat Cristian Terheș, pentru România TV.