Cristian Tudor Popescu despre respingerea candidaturii Dianei Șoșoacă de către CCR: „Un act de salubritate”

Gazetarul Cristian Tudor Popescu a făcut o analiză la rece a situației ce a fost creată din cauza respingerii candidaturii Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale.
Filip Stan
08 oct. 2024, 19:10
Cristian Tudor Popescu despre respingerea candidaturii Dianei Șoșoacă de către CCR: „Un act de salubritate”

Scriitorul Cristian Tudor Popescu a reacționat la decizia Curții Constituționale a României referitoare la respingerea candidaturii Dianei Iovanovici-Șoșoacă la alegerile prezidențiale din acest an. Pe 5 octombrie, judecătorii CCR au invalidat decizia BEC privind candidatura Dianei Șoșoacă la prezidențiale, deoarece aceasta „îndeamnă la schimbarea fundamentelor democratice ale statului și la încălcarea ordinii constituționale”.

Ce a precizat Cristian Tudor Popescu

Decizia în privința Dianei Șoșoacă a fost un „adevăr mincinos” în opinia gazetarului. Aceasta ar fi îndreptățită conform constituției, deoarece Șoșoacă are opinii care nu sunt conforme valorilor democratice : antisemitism, respingerea integraării României în UE și NATO.

„Vă mai amintiți expresia lui Ceaușescu la proces, „minciună în falș”? S-a râs de ea, fiind considerată un pleonasm, minciună egal fals. Nu este. În logică, opusul adevărului nu este minciuna, este falsul. Opusul minciunii nu este adevărul, este sinceritatea. Adevărat și fals sunt categorii logice, minciună și sinceritate sunt categorii psihologice. Folosirea unui adevăr în alt scop decât cel declarat este o minciună. Hotărârea CCR în cazul Șoșoacă este un adevăr mincinos. Nu este un fals. Ce spune și ce face Șoșoacă este într-adevăr incompatibil cu democrația și statul de drept, cum motivează Curtea. Respingerea integrării României în UE și NATO, proferată de candidată, este anticonstituțională – adevărat. Antisemitismul declarat și violent al personajului este anticonstituțional – adevărat.”, precizează Cristian Tudor Popescu pe Facebook.

Citește și : Adrian Câciu îl distruge pe Nicolae Ciucă, pe care îl acuză de destabilizarea țării: „Nu poți avea demnitate creând haos”

Scriitorul face o analiză a judecătorilor CCR ce votat respingerea candidaturii și a intereselor pe care aceștia le-ar putea fi avut în luarea deciziei.

„Dar dacă ne gândim la momentul acestei hotărâri și la cine sunt cei care au luat-o, aceste adevăruri coagulează într-o minciună. Dați-mi voie să râd, chiar în situația asta sumbră, dacă îmi spune cineva că judecătorul CCR Gheorghe Stan, fostul șef al SIIJ, unealta inventată de Dragnea ca să-i albească dosarele și s-o aresteze pe L.C. Kovesi, împiedicând-o să ajungă la Bruxelles, supranumitul Giani, recompensat de PS Dragnea tocmai cu postul de la CCR, a judecat mânat de ceva numit conștiință și de atașamentul la democrație și valori euroatlantice. Sau vechiul pesedist iliescist Marian Enache, pus la CCR tot de Dragnea în 2016.”, a adăugat Cristian Tudor Popescu.

În plus, se analizează și interesele judecătorului numit de UDMR care sunt legate de interesele partidului, conform gazetarului, deoarece maghiarii se pot apropia de PSD prin această decizie și pot capitaliza electoral pe xenofobia Dianei Șoșoacă.

Citește și : Kelemen Hunor, despre anunțul lui Nicolae Ciucă privind ruptura coaliției PNL-PSD: „Este o fentă. Ei se pregătesc să guverneze împreună după alegeri”

„UDMR joacă mai pervers, vrea să împuște doi iepuri cu un foc. Judecătorul Attila Varga susține și redactează decizia CCR, în vreme ce Kelemen Hunor și Csoma Botond, lideri ai UDMR, o critică public. Astfel, maghiarii își deschid poarta unei reîntovărășiri postelectorale cu PSD, dar vor să treacă și drept campioni ai corectitudinii politice față de „mâncătoarea de unguri” Șoșoacă. Cât despre opinia separată a dnei Scântei, este și ea justificată, dar se confundă cu poziția vehementă a PNL, care vede în eliminarea lui Șoșoacă întărirea lui Simion până la a-l depăși pe Ciucă. Pe scurt, decizia CCR este corectă. Scoaterea lui Șoșoacă din cursa prezidențială – un act de salubritate, dar rămâne de văzut dacă, pe termen lung, nu va face rău democrației din România. Căci nici tot ce este corect nu este și bine.”, își încheie Cristian Tudor Popescu declarația.

DailyBusiness
Lovitură pentru români! O nouă taxă crește la 1 ianuarie 2025
Spynews
Abia a divorțat de mama copiilor, dar acum vrea să se întoarcă la a doua soție?! Gestul făcut de fotbalistul de la Națională față de femeia cu care n-a mai vorbit de 5 ani
Bzi.ro
Câți bani au strâns la nuntă Monica Bîrlădeanu și Valeriu Gheorghiță: Au fost invitați care au chefuit gratis!
Fanatik.ro
Filmul de pe Netflix care a spart topurile. E cel mai vizionat de utilizatorii din România și e numărul unu pe platformă
Capital.ro
A murit marea cântăreață. A plecat să le cânte îngerilor: Va rămâne în inimile noastre
Playtech.ro
Mama Monicăi Bîrlădeanu, IREAL de frumoasă la 71 de ani. A atras toate privirile la nunta fiicei sale. E SUPERBĂ
DailyBusiness
Alertă națională! Cele mai vândute săpunuri sunt TOXICE. Lista acestora
Adevarul
O fostă patinatoare care a reprezentat România la JO din 2018 vinde poze ”picante” cu ea pe OnlyFans
wowbiz.ro
Se schimbă data la care vor fi livrate pensiile în luna octombrie! Anunțul care îi vizează pe toți seniorii
Spynews
Oana Ciocan, avertisment pentru Jador, după ce cântărețul a spus că a văzut-o cu noul ei iubit: ”M-ai filmat...” | FOTO
Spynews
Florinel Coman și Ioana Timofeciuc se cunună religios! Când va avea loc marele eveniment
Evz.ro
Leonard Doroftei, prieten la cataramă cu Fane Spoitoru. Fostul pugilist a fost coleg de lot olimpic cu un alt interlop celebru
Ego.ro
Diana Șoșoacă, slabă, îmbrăcată elegant! Imaginile pe acre le-ai ratat! FOTO
Prosport.ro
FOTO. A dansat twerk în fața ei, după ce a sugrumat-o! Cea mai controversată luptătoare
kanald.ro
Ce pensionari beneficiază de recalcularea din oficiu a pensiilor și cum se poate solicita recalcularea la cerere. Prevederile noii legi a pensiilor
Cancan.ro
BREAKING | Andrei, un tânăr farmacist de 29 de ani, s-a sinucis din cauza datoriilor 😢
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Taxă pentru proprietarii de locuințe. Este absolut necesară: Trebuie să ne gândim să o implementăm
StirileBZI
Salariile cresc cu cel puţin 650 de lei! Majorarea se va aplica de la 1 ianuarie 2025!
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume adoră să ia palme de la alte domnișoare
stirilekanald.ro
„Îmi vine să plâng! Aici vreau să mor!” Florin Piersic, cu ochii plini de lacrimi, mărturisiri emoționante despre starea de sănătate
substantial.ro
Jens Stoltenberg, Noul Președinte al Conferinței de Securitate de la Munchen
MediaFlux
MARCEL CIOLACU își DĂ DEMISIA! Bomba zilei în politică
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adio protecție anti-poprire prin Revolut