Scriitorul Cristian Tudor Popescu a reacționat la decizia Curții Constituționale a României referitoare la respingerea candidaturii Dianei Iovanovici-Șoșoacă la alegerile prezidențiale din acest an. Pe 5 octombrie, judecătorii CCR au invalidat decizia BEC privind candidatura Dianei Șoșoacă la prezidențiale, deoarece aceasta „îndeamnă la schimbarea fundamentelor democratice ale statului și la încălcarea ordinii constituționale”.
Decizia în privința Dianei Șoșoacă a fost un „adevăr mincinos” în opinia gazetarului. Aceasta ar fi îndreptățită conform constituției, deoarece Șoșoacă are opinii care nu sunt conforme valorilor democratice : antisemitism, respingerea integraării României în UE și NATO.
„Vă mai amintiți expresia lui Ceaușescu la proces, „minciună în falș”? S-a râs de ea, fiind considerată un pleonasm, minciună egal fals. Nu este. În logică, opusul adevărului nu este minciuna, este falsul. Opusul minciunii nu este adevărul, este sinceritatea. Adevărat și fals sunt categorii logice, minciună și sinceritate sunt categorii psihologice. Folosirea unui adevăr în alt scop decât cel declarat este o minciună. Hotărârea CCR în cazul Șoșoacă este un adevăr mincinos. Nu este un fals. Ce spune și ce face Șoșoacă este într-adevăr incompatibil cu democrația și statul de drept, cum motivează Curtea. Respingerea integrării României în UE și NATO, proferată de candidată, este anticonstituțională – adevărat. Antisemitismul declarat și violent al personajului este anticonstituțional – adevărat.”, precizează Cristian Tudor Popescu pe Facebook.
Scriitorul face o analiză a judecătorilor CCR ce votat respingerea candidaturii și a intereselor pe care aceștia le-ar putea fi avut în luarea deciziei.
„Dar dacă ne gândim la momentul acestei hotărâri și la cine sunt cei care au luat-o, aceste adevăruri coagulează într-o minciună. Dați-mi voie să râd, chiar în situația asta sumbră, dacă îmi spune cineva că judecătorul CCR Gheorghe Stan, fostul șef al SIIJ, unealta inventată de Dragnea ca să-i albească dosarele și s-o aresteze pe L.C. Kovesi, împiedicând-o să ajungă la Bruxelles, supranumitul Giani, recompensat de PS Dragnea tocmai cu postul de la CCR, a judecat mânat de ceva numit conștiință și de atașamentul la democrație și valori euroatlantice. Sau vechiul pesedist iliescist Marian Enache, pus la CCR tot de Dragnea în 2016.”, a adăugat Cristian Tudor Popescu.
În plus, se analizează și interesele judecătorului numit de UDMR care sunt legate de interesele partidului, conform gazetarului, deoarece maghiarii se pot apropia de PSD prin această decizie și pot capitaliza electoral pe xenofobia Dianei Șoșoacă.
„UDMR joacă mai pervers, vrea să împuște doi iepuri cu un foc. Judecătorul Attila Varga susține și redactează decizia CCR, în vreme ce Kelemen Hunor și Csoma Botond, lideri ai UDMR, o critică public. Astfel, maghiarii își deschid poarta unei reîntovărășiri postelectorale cu PSD, dar vor să treacă și drept campioni ai corectitudinii politice față de „mâncătoarea de unguri” Șoșoacă. Cât despre opinia separată a dnei Scântei, este și ea justificată, dar se confundă cu poziția vehementă a PNL, care vede în eliminarea lui Șoșoacă întărirea lui Simion până la a-l depăși pe Ciucă. Pe scurt, decizia CCR este corectă. Scoaterea lui Șoșoacă din cursa prezidențială – un act de salubritate, dar rămâne de văzut dacă, pe termen lung, nu va face rău democrației din România. Căci nici tot ce este corect nu este și bine.”, își încheie Cristian Tudor Popescu declarația.