„Din punctul de vedere al cetățenilor este un bâlci sterp din care nu rezultă nimic bun, nimic folositor pentru cetățeni. Puteți să identificați vreun beneficiu, vreun rezultat pozitiv care ar putea să iasă din acest bâlci, pentru cetățeni? Este imposibil din start, dimpotrivă, oamenii, majoritatea, nu au cum să nu se simtă disprețuiți, lăsați pe margine, abandonați de către acești politicieni prea excitați de lupta pentru putere personală a fiecăruia dintre ei. Așa arată de la nivelul cetățenilor”, a spus Cristian Tudor Popescu, la Digi 24.
El devine mai critic atunci când priveşte situaţia din punctul de vedere al celor implicaţi în această luptă politică. „De la nivelul celor angajați în această bătălie, acolo domnește o inconștiență suverană a PNL și USR PLUS. Aceste două partide nu realizează că pierd în fiecare oră, aproape, pierd voturi și cei care capitalizează sunt PSD și AUR. Indiferent de cine o să câștige – Cîțu sau Orban, sau dincolo Barna sau Cioloș. Spunea domnul Ilie Bolojan de ce se întâmplă acum că este posibil și chiar probabil ca rănile, daunele, distrugerile rezultate în urma acestor războaie interne să nu mai poată fi vindecate pe viitor. Deci, această coaliție de guvernare se poate, în momentul de față, să-și tareze, blocheze perspectivele prin această bătălie, prin acest bâlci care, vreau să repet lucrul acesta, este o premieră în istoria post-decembristă.
În PNL, de pildă , este pentru prima dată când lupta pentru șefia partidului se desfășoară, și cu o ferocitate ieșită din comun, cu partidul la guvernare. Așa ceva nu s-a mai întâmplat, când a fost înlocuit Câmpeanu cu Ionescu-Quintus sau Tăriceanu cu Antonescu sau Antonescu, apoi, cu Iohannis sau Gorghiu cu Orban, de fiecare dată partidul pierduse, nu mai era la guvernare. Acum este.
USR PLUS nu are istoricul PNL, dar este pentru prima oară la guvernare, acum, și acolo are loc o luptă internă dură cu partidul la guvernare. Deci se găsesc cele două partide într-o situație sintetizabilă într-o frază simplă – Se bat pentru putere fiind la putere. Care arată tot absurdul, mergând până la grotesc a ceea ce vedem noi, simpli cetățeni acolo”, a mai spus CTP.
Jurnalistul prevede că apele în politica românească se vor linişti după congresele celor două partide (25 septembrie – PNL, 2 octombrie – USR). „Ce vedem acum nu este generat de bătălia dintre PNL și USR PLUS, este generat de luptele interne din cele două partide, în vederea congreselor. După ce se termină congresele, lucrurile se liniștesc. Problema e aceea pe care a evidențiat-o Ilie Bolojan – cu ce pierderi, cu ce răni, cu ce preț? Imaginați-vă că după ce se termină toate astea, cu noi șefi, coaliția merge mai departe. Unde mai merge?
Cum se uită oamenii la panarama asta pe care au oferit-o acum PNL și USR PLUS, ce credibilitate vor mai avea să guverneze? Cum o să le mai ceară oamenilor la iarnă, penru că vor fi probleme dure, cum o să le ceară solidaritate, o să le ceară înțelegere pentru a trece prin iarnă și prin valul patru al pandemiei când ei s-au făcut, de râs e puțin spus, mai degrabă de o materie semilichidă.
Premierul Cîțu nu va pleca, asta e clar. Va rămâne acolo, e greu ca moțiunea să treacă pentru că se bat între ei cine anume să îi ia „gâțu’ lui Cîțu”. Asta e important acum. Nu e important nici măcar să pice. Important e unde se contabilizează, cine e cel care îi ia gâtul. Ăsta e obiectivul lor și e posibil să nu se înțeleagă, să se taie în moțiuni unii pe ceilalți. Oricum și dacă iese de la guvernare USR PLUS, Cîțu e clar hotărât, are susținerea PNL și a lui Iohannis să rămână acolo. Dar eu nu știu ce încredere mai au cetățenii în premierul Cîțu pentru ceea ce urmează el să guverneze și noi să fim guvernați„, a mai spus Cristian Tudor Popescu.