Cristian Tudor Popescu a oferit prima reacție după verdictul primit de Simona Halep în cazul de dopaj, respectiv suspendarea din sport pe o perioadă de 4 ani. Gazetarul susține că dacă decizia se menține și în urma apelului făcut de sportivă la TAS, cariera acesteia este complet ruinată.
Citește și: Toni Iuruc aruncă bomba după suspendarea de patru ani primită de Simona Halep: „Ştiu tot ce a făcut!”
CTP, un mare mpătimit al tenisului, susține că decizia era inevitabilă, însă nu crede în corectitudinea ei. Ziaristul spune că, dacă Simona va decide să își relueze cariera în tenis după expirarea suspendării, parcursul va fi unul foarte greu.
„Dacă se menține decizia de patru ani și după verdictul de la Lausanne, e terminală pentru cariera Simonei. Nu văd cum ar mai putea relua [tenisul] după trei ani de suspendare. Și dacă această decizie va fi înjumătățită, tot e rău. Simona e puternică, o văd capabilă să încerce să revină (n.r. – dacă suspendarea va fi redusă), dar e extrem de greu. Ar pleca de la zero, ar trebui să joace în turnee ITF, Challenger… Chiar dacă ar putea primi wild-card-uri în turneele WTA, deși acest lucru nu e de la sine înțeles. Moral, Simona este găsită vinovată fără rezerve pentru dopaj. Prin această motivare, se înțelege de acolo, din datele din pașaportul biologic, că Simona a făcut asta în mod repetat și premeditat, că a fost conștientă. Dar asta e ceva ce eu nu am să cred până mor. Decizia e dură, dar nu mă surprinde. Mă temeam de această decizie”, a afirmat CTP, potrivit gsp.ro.
Jurnalistul mai crede că apărarea la care au apelat avocații Simonei Halep a fost una de neînțeles, însă tot nu o învinovățește pe Simona Halep, dând de înțeles că este, în continuare, ceva necurat la mijloc.
„Trebuie să mai spun că apărarea făcută de Simona și avocații ei a fost o prostie. Nu avea cum să conteze o asemenea apărare, a fost ceva catastrofal, de bezna minții… Un supliment alimentar contaminat cu roxadustat? Cum? Roxadustatul e o substanță rară, găsită prin spitale. Ce, e zahăr sau drojdie? Asta a fost apărarea avocaților. Ei au pus la punct asemenea abordare în care eu n-am crezut în niciun moment! Deși eu nu cred că a luat ceva intenționat. V-am spus, ce dracului? Eu nu sunt Ilie Năstase, nu mă ridic la nivelul de a spune că, dacă era din Statele Unite, pedeapsa ar fi fost mult mai blândă. Nu voi fi niciodată în tabăra acelora care susțin că Simona a fost pedepsită, că România e o țară mică și așa mai departe…
Sigur că e ceva grav, e ceva ce pune sub îndoială întreaga carieră a Simonei Halep. Eu nu am date să contest ceea ce spun experții. Dar am argumentele mele personale. Am văzut-o pe Simona atâția și atâția ani, cred că am văzut 95% din meciurile jucate de ea în toți acești ani și nu am văzut-o niciodată apelând la un truc, cum sunt atâtea care recurg la tertipuri. A fost mereu foarte dreaptă, cinstită. Dar asta nu înseamnă că pot să contest ce scrie acolo. Dar nu vreau să cred (n.r. – în motivarea verdictului), e mai bine să spun așa! Nu înseamnă că mă apuc acum să-i acuz pe cei din tribunalul respectiv de cine știe ce… Cunosc un singur caz în istoria tenisului, pe Andre Agassi, care a revenit de la locul 217 la locul 1. E extrem de greu să revii în clasament din poziții de a primi wild-card. Într-un scenariu foarte optimist, că [decizia] ar rămâne un singur an după TAS, Simona poate încerca, e puternică. Dar dacă rămân trei ani, nu cred că mai putem să discutăm”, a spus Cristian Tudor Popescu.
Simona Halep, dublă campioană de Grand Slam, a primit cea mai drastică pedeapsă în cazul de dopaj cu roxadustat: o suspendare de 4 ani din tenis și din orice activitate legată de tenis. Simona poate să facă recurs la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne în termen de 21 de zile. ITIA a emis astăzi după-amiază comunicatul oficial în care confirmă suspendarea sporivei în vârstă de 31 de ani.
„ITIA confirmă că un tribunal independent a suspendat-o pe Simona Halep pentru o perioadă de 4 ani, din cauza încălcării Programului Anti-Doping. Dubla campioană de Grand Slam, în vârstă de 31 de ani, a fost găsită vinovată pentru două încălcări separate. Prima, cu substanța interzisă roxadustat, la US Open 2022. A doua este legată de iregularitățile din pașaportul său biologic. Tribunalul Independent Sports Resolutions, întrunit pe 28 și 29 iunie 2023 la Londra, a ascultat opiniile specialiștilor și pe cele ale reprezentanților lui Halep. Halep în persoană a prezentat dovezi în fața curții. Pe 11 septembrie 2023, tribunalul a confirmat că a găsit-o vinovată pe jucătoare pentru încălcarea a două articole:
– prezența roxadustatului în proba de urină colectată pe 29 august 2022 la US Open
– folosirea unei substanțe sau unei metode interzise pe durata anului 2022, rezultat bazat pe colectarea a 51 de probe de sânge oferite de jucător prin programul antidoping.
Tribunalul a transmis că nu există niciun motiv să pună sub îndoială concluzia unanimă la care au ajuns cei 3 experți. Concluzia a fost că „cel mai probabil dopajul” este explicația pentru iregularitățile găsite în cazul lui Halep. Tribunalul a ascultat argumentul Simonei Halep, că un supliment ar fi fost contaminat, dar asta nu ar fi putut determina volumul de roxadustat prezent în proba pozitivă”, se arată în documentul transmis de ITIA.