Numele comun al diagnosticului este hematom cerebral, notează luni ziarul La Razon. Într-unul din testele cu rezonanţă magnetică, medicii au găsit un lichid în zona creierului preşedintei Fernnadez. Nu se ştie, sau cel puţin sursele oficiale nu au confirmat, dacă este vorba de sânge sau de alt fluid, dar rezultatul a fost determinant pentru a recomanda repaus Cristinei Fernandez. Medicii i-au recomandat, de asemenea, să-şi delege funcţiile vicepreşedintelui Amado Boudou, deoarece „nu poate face niciun efort şi trebuie să-şi îngrijească sănătatea”. Hematomul se va resorbi sau, dacă nu, va fi îndepărtat chirurgical.
Vicepreşedintele Boudou s-a întors imediat din Brazilia, unde se afla în vizită oficială, iar Cristina Fernandez s-a deplasat la reşedinţa prezidenţială Olivos, din nordul capitalei Buenos Aires, pentru a se odihni, unde a fost urmată de fiii ei, Maximo şi Florencia.
Deşi nu s-a precizat originea hematomului, purtătorul de cuvânt prezidenţial a subliniat că „preşedinta a suferit la 12 august anul acesta un traumatism cranian, pentru care a fost supusă unei tomografii computerizate la sanatoriul Otamendi, cu rezultate normale. Ulterior preşedinta nu a prezentat simptome. Şefa statului a rămas la clinica Fundación Favaloro timp de opt ore”, informează Agerpres.
Este a treia oară când Cristina Kirchner alege această instituţie privată pentru a-şi trata o problemă de sănătate. Anul trecut, ea a fost supusă unei operaţii în care i-a fost extirpată tiroida după ce i-a fost diagnosticat un cancer la această glandă. După procedura chirurgicală, analizele finale au indicat că nu există o prezenţă a celulelor cancerigene.
Este şi motivul pentru care noua boală a preşedintei ridică o puzderie de întrebări. De ce nu a informat nimeni despre lovitura la cap suferită de preşedintă? Îşi va mai relua funcţiile sau vor avea loc alegeri anticipate? Este pregătit vicepreşedintele Boudou, confruntat cu o serie de scandaluri de corupţie, să asume aceste funcţii? Sunt întrebări care schimbă peisajul politic şi care redeschid dezbaterea privind succesiunea văduvei peroniste. Şi toate privirile se îndreaptă din nou spre guvernatorul provinciei Buenos Aires, Daniel Scioli, aspirantul cel mai bine poziţionat pentru succesiune.
Ştirea despre starea sănătăţii preşedintei Fernández i-a adus un val de mesaje de solidaritate din partea colegilor sud-americani, precum venezueleanul Nicolás Maduro, care i-a dedicat „o rugăciune drăgăstoasă” omoloagei sale. Şi preşedinta Braziliei, Dilma Rousseff, i-a transmis „solidaritate” colegei sale argentiniene pe care a considerat-o prietenă personală şi „o prietenă a Braziliei”.