Curtea de Apel a confirmat decizia din septembrie a judecătorului Claudio Bonadio care suspectează că fosta preşedintă a fost responsabilă, împreună cu soţul său, preşedinte între 2003 şi 2007, pentru un sistem de corupţie prin care patroni de întreprinderi plăteau milioane de dolari în numerar unor funcţionari guvernamentali în schimbul contractelor publice.
În hotărârea sa făcută publică de presa argentiniană, justiţia a mai ordonat punerea sub sechestru a unor bunuri în valoare de un miliard şi jumătate de pesos (38 de milioane de euro).
Senatoare din 2017, Cristina Kirchner dispune astfel de imunitate parlamentară care o protejează de plasarea în arest, dar ea poate fi pusă sub acuzare, judecată, condamnată şi continua să-şi exercite funcţia.
În caz de condamnare, ea poate fi închisă numai dacă majoritatea senatorilor votează ridicarea imunităţii sale parlamentare.
Scandalul „Caietelor corupţiei” a izbucnit la 1 august în urma publicării conţinutului unor caiete în care şoferul viceministrului planificării, Roberto Baratta, a notat în amănunt locul şi data la care a predat saci cu bani membrilor guvernului Kirchner din partea unor şefi de întreprindere din sectorul lucrărilor publice.
Cristina Kirchner, care ar putea fi candidată la al treilea mandat prezidenţial în octombrie 2019, a mai fost pusă sub acuzare în mai multe dosare, dintre care unele pentru corupţie, şi va fi judecată în viitorul apropiat.