Cristina Șișcanu a comentat noua reglementare, spunând că s-ar fi putut găsi și alte soluții pentru a reduce folosirea recipientelor de plastic. Ea și-a imaginat deja cum va merge la restaurant cu diferite recipiente luate de acasă.
„Mă enervează la culme capacele care sunt prinse de sticlă, iar acum a venit o nouă directivă de la UE, iar din februarie 2027 nu mai putem să luăm mâncare la caserolă de la restaurant, doar dacă venim cu recipientul de acasă.”
„Mi-am luat cratițele și mergem la restaurant să ne luăm mâncare în cratiță. Sau în alte recipiente personale. Mi se pare deja că se aberează prea mult. Cu siguranță mă gândesc că s-ar putea găsi alte soluții, dar să mergi cu recipientul personal să-ți iei mâncarea de la restaurant?”
„Parcă mă văd cu cratița și cu capacul pus într-o pungă, că mă duc la restaurant să-mi iau mâncarea. Aberant.”, a povestit Cristina Șișcanu.
Începând cu februarie 2027, restaurantele, cafenelele și alte afaceri din sectorul HoReCa vor fi obligate să permită clienților să aducă recipiente proprii pentru mâncare și băuturi cumpărate la pachet. Această măsură, publicată în Monitorul Oficial al Uniunii Europene, are ca scop reducerea risipei de ambalaje
Citește și: Adio, reduceri? Cum va continua ”războiul” supermarketuri vs magazine locale. Ce măsuri vor fi luate în România
Iar până în 2028, firmele din HoReCa trebuie să ofere posibilitatea vânzării în cazul produsele „TO GO” în ambalaje reutilizabile.
Până în 2028, operatorii din HoReCa vor trebui să ofere opțiunea vânzării produselor în ambalaje reutilizabile, fără ca acestea să fie mai scumpe decât cele vândute în ambalaje de unică folosință.
Începând din 2030, cel puțin 10% din produsele comercializate de firmele din sector vor trebui să fie disponibile în ambalaje reutilizabile. În plus, statele membre UE au libertatea de a stabili ținte mai ambițioase, dacă doresc să depășească acest prag minim.
Aceste măsuri necesită o reorganizare a modului în care restaurantele și cafenelele își desfășoară activitatea, incluzând crearea unor sisteme logistice care să faciliteze utilizarea recipientelor reutilizabile și să asigure respectarea reglementărilor.