„Potrivit dispozițiilor articolului 32, alineatul 1, astfel cum au fost modificate prin legea 207, completele de 5 judecători se trag la sorți la începutul fiecărui an. Legea 207 pe 2018 nu are nicio dispoziție tranzitorie, cum are în alte situații care să reglementeze obligația desemnării la sorți de noi complete pentru anul 2018 și să reglementeze situația completelor de 5 judecători deja existente în anul 2018. prin urmare, legea 207 incontestabil este de imediată aplicare, Înalta Curte o aplică încă din iulie 2018, dar aplicarea imediată a legii presupune și respectarea obligațiilor pe care legea le impune în ceea ce privește termenul, data la care acea obligație trebuie îndeplinită. Ori legea este incontestabilă și lipsită de echivoc: la începutul fiecărui an (…) Dați-mi voie să mă abțin de la orice fel de comentariu. M-ați remarcat că mă abțin să discut dosare aflate pe rol. Este cazul unui dosar aflat pe rol. Ceea ce trebuie să știe toată lumea este că la ÎCCJ se respectă legea și sunt în țara asta judecători care respectă legea cu orice risc”, a spus Cristina Tarcea, la sediul instituției.
Ieri, Liviu Dragnea a declarat că a vorbit cu ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, să facă demersuri în legătură cu desemnarea completelor de 5 judecători de la ICCJ.
”I-am transmis domnului ministru Toader, i-am vorbit despre acest subiect şi l-am rugat să se gândească dacă nu cumva dumnealui, pentru că este totuşi un specialist în genul ăsta de speţe, dacă nu cumva dumnealui, prin Guvern, poate să facă acest demers”, a afirmat Dragnea.
Toți cei care nu au o anumită părere ori sunt securiști, ori sunt din statul paralel. E o glumă bună
Președintele ÎCCJ, Cristina Tarcea, a declarat, marți, referitor la informațiile din spațiul public referitoare la vizite la vilele de protocol ale SRI, că nu a făcut o sesizare la parchet, menționând că a observat că toți cei care nu au o anumită părere sunt securiști ori sunt cu statul paralel.
„La un moment dat intenționam (n.r. să sesizeze parchetul), dar urmărind realitatea românească am constatat că toți cei care nu au o anumită părere ori sunt securiști, ori sunt din statul paralel. Mi-a părut o glumă bună, dar nu intru în acest joc. Dar nu e timpul pierdut pentru tot felul de demersuri legale”, a declarat Cristina Tarcea la ÎCCJ.
Referitor la dosarul deschis după apariția semnăturii fostului șef al ÎCCJ pe protocolul semnat de instanța supremă cu SRI și PÎCCJ, despre care Nicolae Popa susținea că e falsă, Cristina Tarcea a precizat că nu a fost audiată încă de procurori.
„Nu am fost chemata inca. Am inteles ca a existat deschisa o urmărire penală in rem. Probabil in functie de evolutia verificarilor vor aprcia cei care instrumenteaza cazul, deocamdata nu am fost instiintata”, a mai spus președintele ÎCCJ.