„Închiderea școlilor în toată țara este o greșeală. Copiii din ciclul primar au nevoie de școală, ei nu învață să scrie de la distanță, prin internet. Ce se întâmplă acum cu clasele pregătitoare, clasele I și a II-a în anii aceștia școlari e o catastrofă pentru viitorul lor. Copiii din mediile dezavantajate se bazează pe ceea ce le oferă școala. Aceste pauze uriașe în școlarizare îi vor afecta profund și iremediabil. În ritmul acesta, peste câțiva ani, nu ne va mai speria analfabetismul funcțional, ci numărul uriaș de copii care nu știu să scrie, să citească sau care au abandonat școala.
Aș vrea să văd că reușim să dezvoltăm un scenariu în care copiii vulnerabili (cei de școală primară, din medii dezavantajate) vin în continuare la școală, mai puțini într-o clasă, în timp ce alți copii ar putea învăța de la distanță, cu profesorii care au demonstrat că predau în online. Aș vrea să văd o platformă online unitară de învățare care să monitorizeze activitatea online din școlile noastre și să ofere activități de învățare tuturor elevilor, în timp ce, în paralel lucrăm la clasă cu grupurile vulnerabile.
Trebuie să realizăm distanțarea fizică în școală, să ne asigurăm că lucrăm cu mai puțini copii într-o clasă, să angajăm profesori și să facem tot ce ne stă în putință să ținem școlile vii. Învățământul nu e un serviciu public secundar de care ne putem dispensa, ci trebuie să fie una dintre prioritățile statului român, așa cum este peste tot în Europa.
Eu voi continua să țin ore online și să fiu alături de copiii de clasa a VIII-a care se pregătesc pentru examen”, a scris Cristina Tunegaru pe Facebook.
În privinţa şcolilor, primul ministru a precizat că trecerea la scenariul online este legată de două motive: siguranţa copiilor şi faptul că persoanele tinere sunt asimptomatice, dar transmit mai departe virusul.
„Practic noi trebuie să acţionăm asupra a două categorii: persoanele de contact care pot fi identificate în anchetele epidemiologice şi pot fi izolate, pe de altă parte există persoane într-un număr destul de mare care sunt asimptomatici, care nici măcar nu cer diagnosticarea. Sunt mulţi, un procent semnificativ de persoane care sunt asimptomatice, ca să reduci transmiterea virusului de către asimptomatici trebuie să iei astfel de măsuri. (…) Sunt necesare astfel de măsuri suplimentare”, a explicat primul ministru.