Crişu Anastasiu, aprobat de Parlament pentru funcţia de Avocat al Poporului

Numirea lui Crişu Anastasiu, candidatul susţinut de USL, în funcţia de Avocat al Poporului a fost aprobată, marţi, de plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului, cu 358 de voturi favorabile.
Iulian Tudor
22 ian. 2013, 09:37
Crişu Anastasiu, aprobat de Parlament pentru funcţia de Avocat al Poporului

Candidatul susţinut de PDL, Gheorghe Iancu, a obţinut un număr de 57 de voturi, în timp ce candidatul UDMR, Peter Eckstein Kovacs, şi-a anunţat retragerea candidaturii în dezbaterea din plenul reunit.

Cristian Rădulescu, liderul grupului PDL de la Senat, a arătat că în vara anului trecut în lista de 11 solicitări politice făcute premierului Victor Ponta de preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, era şi alegerea unei persoane în această funcţie, care să se încadreze nu numai în criteriile de profesionalism prevăzute de lege, dar şi să fie apolitică şi convenită de toate partidele politice.

Rădulescu a argumentat că, după încercarea nereuşită din vara anului trecut de alegere a unui nou Avocat al Poporului, lucrurile au stagnat, fiind reluate acum „în pripă”.

„Regretăm faptul că la întrebarea, de la audierea candidatului în comisiile reunite, dacă criteriile prevăzute de lista Barroso mai sunt respectate, ni s-a spus foarte clar că există o majoritate suficient de puternică pentru a impune candidatul”, a mai spus liderul grupului PDL.

Liderul grupului PSD de la Senat, Ilie Sârbu, a afirmat că „ceea ce a făcut Europa în vara anului trecut nu a făcut întâmplător, ci la denigrarea şi insistenţele şi campania dusă de lideri importanţi ai PDL aflaţi la Bruxelles”.

El a menţionat că s-a convenit de către toate formaţiunile politice ca alegerea noului Avocat al Poporului să întrunească „o largă majoritate, nu o majoritate absolută”, iar situaţia nu mai putea rămâne în blocaj.

Crişu Anastasiu fusese validat marţi şi de Comisiile juridice ale celor două Camere ale Parlamentului, cu 20 de voturi obţinute, în timp ce fostul senator Peter Eckstein Kovacs a obţinut 5 voturi favorabile, iar Gheorghe Iancu, doar trei voturi favorabile.

Născut în 1957, Anastasiu Crişu este profesor universitar la Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti şi avocat în Baroul Bucureşti. Între 2005 şi 2009 a fost procurorul la Parchetul de pe lângă ICCJ, între 2002 şi 2005 a fost procuror general financiar pe lângă Curtea de Conturi a României, instituţie în care a mai lucrat între 1993 şi 2002. Între 1990-1993 a lucrat ca inspector la Corpul de Control al Guvernului, iar între 1981 şi 1990 a fost judecător şi procuror.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, după şedinţa USL, că le va scrie oficial liderilor PDL şi UDMR, Vasile Blaga şi Kelemen Hunor, pentru a avea o întâlnire în cel mai scurt timp privind un acord între principalele forţe reprezentate în Parlament legat de numirea Avocatului Poporului. El a precizat că, în acest fel, România va avea caAvocat al Poporului o persoană independentă, care să reprezinte toate elementele de transparenţă, independenţă, imparţialitate necesare pentru ocuparea acestei funcţii.

Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a precizat, după şedinţa de luni a grupurilor parlamentare ale partidului, că a primit de la primul ministru nominalizarea lui Crişu Anastasiu pentru funcţia de Avocat al Poporului şi CV-ul acestuia, liderul PDL arătând că „nu ştie de unde această urgenţă chiar atât de mare de a veni astăzi cu propunerea şi mâine a-l vota pe Avocatul Poporului”.

Parlamentul s-a reunit în 3 iulie 2012 în sesiune extraordinară şi l-a revocat din funcţie pe Avocatul Poporului, Gheorghe Iancu, funcţia fiind preluată interimar de către Valer Dorneanu.

Revocarea lui Gheorghe Iancu a fost solicitată de USL pentru „încălcarea Constituţiei şi a legilor în vigoare”. USL reproşa Avocatului Poporului, în cererea de revocare din funcţie, că a utilizat prerogativele constituţionale şi legale pentru a servi interesele politice ale PDL, că s-a pronunţat în mod repetat asupra unor probleme politice fără să fi fost sesizat, invocând inclusiv sesizarea în cazul ICR.

Comisia Europeană a recomandat, în raportul privind MCV din iulie, numirea în funcţia de Avocat al Poporului a unei persoane care se bucură de sprijinul diferitelor partide, în cadrul unui proces transparent şi obiectiv, menit să asigure alegerea unui candidat cu o autoritate, o integritate şi o independenţă de necontestat.

În 18 iulie, preşedintele Camerei, Valeriu Zgonea, a anunţat că liderii de grupuri au convenit ca noul Avocat al Poporului să fie numit prin consens al tuturor partidelor, însă acest lucru se va realiza în sesiunea parlamentară din toamnă. Numirea a fost însă amânată până după alegerile parlamentare.

Tot în 18 iulie, Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a aprobat numirea fostului Avocat al Poporului Gheorghe Iancu în funcţia de şef al Departamentului legislativ de la nivelul acestei Camere a Parlamentului.

În toamna 2012, PSD anunţa că îl susţine pe Valer Dorneanu pentru funcţia de Avocat al Poporului. Anterior, PDL anunţase că îl susţine tot pe Gheorghe Iancu, iar UDMR pe Peter Eckstein Kovacs.

DailyBusiness
Gigi Becali, scut pentru David Popovici. Mesaj dur pentru CTP: „Trebuie să bagi capul în pământ și să nu sufli în fața campionului olimpic!”
Spynews
Marius Niţă i se alătură Geaninei Ilieş la pupitrul Ştirilor Antena Stars
Bzi.ro
Cum arată Andreea Esca în costum de baie, la 52 de ani! Vedeta și-a lăsat fanii mască! – FOTO
Fanatik.ro
Lidl aduce iarăși la raft, de luni, 13 ianuarie 2025, produsele pe care toți românii se înghesuie să le cumpere. Se vor vine pe bandă rulantă
Capital.ro
Călin Georgescu, interzis! CCR îi distruge visul pentru Cotroceni: E mult mai grav
Playtech.ro
Tratament inuman la centrele de minori din Târgu Mureș: copiii cu dizabilități sunt încuiați pe dinafară, li se dau medicamente expirate
DailyBusiness
Metoda finlandeză de încălzire. Cum poți avea o casă călduroasă fără a cheltui prea mulți bani pe facturi
Adevarul
Criza energetică din Transnistria, urmată de cererea privind integrarea regiunii pro-ruse în Federația Rusă ANALIZĂ
wowbiz.ro
Detalii bombă despre bebelușul Monicăi Gabor și al lui Mr. Pink! Când a născut, de fapt, fosta soție a lui Irinel Columbeanu și cum arată acum? | EXCLUSIV
Spynews
Ce cuvinte trebuie să rostești pentru a atrage banii în viața ta. Cum poți manifesta abundența
Spynews
Cum arată mașina care poate sări peste gropile din asfalt. Cu cât se vinde un astfel de vehicul
Evz.ro
Orașul din România, plin de slovaci. Istorie zbuciumată
Ego.ro
Cum arată casa Ilinei Pârvu de la Visuri la Cheie, după ce a fost renovată de PRO TV
Prosport.ro
FOTO. Andreea Bălan, ce apariție în Australia! Vedeta a atras toate privirile
kanald.ro
Descoperire macabră în Bragadiru. O femeie a fost găsită fără suflare, cu o lovitură la cap, într-un depozit de fier vechi
Cancan.ro
Alertă „freezing rain” în București. Pe ce dată plouă cu gheață, potrivit meteorologilor Accuweather
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
EL îl va înlocui pe Călin Georgescu. Decizia care detonează România: Nu concurent, în locul lui!
StirileBZI
Aceste vouchere nu s-au tăiat în 2025! Cine primește tichete de 280 de lei
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume, imagini în costum de baie
stirilekanald.ro
Andrei, băiatul de 15 ani ucis în bătaie de prieteni, dus pentru ultima dată acasă. Bunica îl plânge cu lacrimi amare: „A fost abandonat de mamă și de tată”
substantial.ro
Iranul desfășoară manevre militare în jurul instalațiilor nucleare
MediaFlux
DECIZIA ANULUI 2025! Lista sporurilor luate în calcul la pensie
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adio, aventură! Bun venit, plictiseală: noul simbol al succesului