Grawe România, cel mai activ jucător din zona RCA conform datelor de vânzare analizate de Economica, a declanșat un proces de selectare în profunzime a viitorilor clienți motiv pentru care a cerut partenerilor din distribuție să colecteze mai multe informații despre șoferii care solicită o poliță RCA și vehiculele pe care aceștia le conduc, scrie Economica.net.
Citește și: Asigurare RCA mai ieftină timp de 3 ani pentru anumiți șoferi chiar dacă schimbă mașina
Concret, Grawe vrea să știe data fabricației autovehicului, kilometrajul, data primei înmatriculări și data obținerii permisului auto. Acestea sunt informații firești în cazul unei asigurări CASCO, însă au fost mai puțin sau chiar deloc utilizate până de curând în cazul asigurărilor RCA.
Grawe cere aceste date cu intenția de a dezvolta segmente mai reduse de clienți, adică de a calcula prețuri tot mai „personalizate” pentru asigurarea obligatorie. De la apariția legii RCA, în 2017, și până în septembrie anul trecut, firmele de asigurare au fost obligate să își stabilească prețurile exclusiv în funcție de criteriile folosite în calcul tarifului de referință publicat de ASF. Mai precis, contau doar vârsta șoferului și capacitatea cilindrică a mașinii.
„Începând de astăzi, 05.05.2023, pentru ofertare sunt necesare in mod obligatoriu si următoarele informații:
1. Data Fabricației autovehiculului- Cu cât mașina este mai veche mașina cu atât pot apărea mai frecvent probleme tehnice care să ducă la accidente.
2. Data Primei Inmatriculari a autovehiculului- Istoricul mașinii poate fi important, la fel cum importantă este și istoricul șoferului cu acea mașină
3. Kilometrajul autovehiculului- Cu cât vehiculul este mai puțin utilizat, cu atât este de presupus că proprietarul său circulă mai puțin, deci se expune mai puțin riscului de a provoca un accident, adică poate primi o ofertă mai bună.
4. Data Obținerii permisului auto de către asigurat/ utilizator- Cu cât șoferul este mai experimentat, cu atât riscul ca el să facă un accident este mai mic, deci va primi o ofertă mai bună
Precizam ca aceste modificări au fost transmise platformelor de ofertare si emitere. In cazul autovehiculelor pentru care se dorește emiterea in vederea inmatriculari/ in vederea înregistrării, valabilitatea polițelor nu poate fi mai mare de 1 (o) luna. Ofertele RCA Grawe Romania Asigurare sunt valabile, conform legii, 30 zile.”, a transmis Grawe.
În septembrie 2022 au intrat în vigoare cele mai ample schimbări din domeniu, de la lansarea legii 132/2017, a RCA. Principalul scop al acestor schimbări a fost implementarea unor recomandări ale Comisiei Europene, în sensul liberalizării totale a modalității de calcul a prețului RCA. Din acel moment, asigurătorii au căpătat libertate totală în ceea ce privește criteriile pe care le folosesc atunci când stabilesc prețurile RCA.