Criteriile de acordare a voucherelor de vacanță pentru angajații din sectorul public au suferit modificări. Ce sumă va fi acordată bugetarilor, cu o anumită condiție

În acest an, criteriile de acordare voucherelor de vacanță pentru angajații din sectorul public au suferit modificări semnificative. Suma acordată bugetarilor va fi de 800 de lei, însă cu o condiție importantă: aceștia vor trebui să contribuie și ei cu aceeași sumă, adică 800 de lei, din propriile fonduri, pentru a beneficia de tichetele de vacanță.
Mircea Filipescu
31 mart. 2025, 11:55
Criteriile de acordare a voucherelor de vacanță pentru angajații din sectorul public au suferit modificări. Ce sumă va fi acordată bugetarilor, cu o anumită condiție

Sistemul de acordare al voucherelor a fost schimbat. Nu vor mai fi distribuite automat pe carduri, așa cum se întâmpla în trecut. În schimb, angajații din sectorul public vor trebui să își ia angajamentul să plătească din propriile economii suma de 800 de lei, pentru a obține voucherele. Aceste schimbări fac parte dintr-un proiect propus de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului.

Laura Elly Naghi, director executiv al Federației Industriei Hoteliere, a detaliat aceste modificări într-o intervenție la emisiunea iBani, moderată de Ștefana Todică.

Citește și: Minivacanța de primăvară 2025. Huzur pentru bugetari, două serii de zile libere de Paşte şi 1 Mai

Astfel, noile reglementări aduc un dublu angajament din partea bugetarilor: nu doar beneficiul voucherelor de vacanță, ci și o contribuție financiară proprie, care ar putea afecta modul în care salariații din sectorul public vor planifica vacanțele.

“Am căutat să găsim o soluție cât mai simplă, dar care în același timp să fie eficientă și să ne permită folosirea acestor vouchere inclusiv pentru acest sezon. Soluția care s-a găsit, și care apare în această propunere de hotărâre, se referă la asumarea de către salariat (…) plata prin intermediul voucherelor de vacanță a maxim 50% din valoarea pachetelor turistice”.

În ciuda noilor condiții impuse pentru acordarea voucherelor de vacanță, una dintre cele mai mari necunoscute este modul în care bugetarii vor dovedi că au contribuit cu suma de 800 de lei din propriul buzunar.

Proiectul aflat în discuție nu prevede o procedură clară pentru verificarea acestei contribuții și nici măsuri de penalizare pentru cazul în care angajatul nu își respectă angajamentul de a plăti acești bani.

De asemenea, hotelurile nu vor fi responsabile pentru a efectua astfel de verificări, lăsând întreaga responsabilitate asupra salariatului. În practică, acest lucru înseamnă că bugetarii ar putea să cheltuie doar cei 800 de lei acordați de stat, fără a contribui cu suma proprie, fără a exista un mecanism de control sau sancționare.

Laura Elly Naghi: „În același timp, (bugetarii) să contribuie din fonduri proprii cu minim 800 lei. Completează o declarație pe propria răspundere (…), depusă la angajator împreună cu cererea de concediu”.

“Nu ne-am dorit să ne asumăm o astfel de responsabilitate, tocmai pentru că există posibilitatea de a folosi aceste vouchere pentru multiple călătorii și nu doar pentru un singur sejur. Un sistem de control efectiv în acest moment la nivel de hotelieri nu există.

Ținând cont de faptul că această propunere de hotărâre se referă strict la anul 2025, nu știu în ce măsură ar putea fi implementată atât de repede pentru a putea fi folosit”, a mai spus Laura Elly Naghi.

Mulți bugetari au contribuit și în trecut pentru vacanță, pe lângă banii primiți de la stat.

Laura Elly Nagy: “Un pachet mediu chiar și anul trecut a depășit acei 1.600 lei. Au fost estimări care au mers chiar și în jurul valorii de 2.600 de lei, ceea ce înseamnă, clar, o contribuție din partea salariatului, pe lângă vouchere primite. Pe de altă parte, voucherele s-au folosit și pentru sejururi multiple, adică au folosit aceste instrumente tocmai pentru a beneficia de o noapte în acest weekend, o noapte în alt weekend”.

OUG 156/2024, ce se aplică deja, este actul normativ care stabilește, pe lângă multe alte măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice, noile reguli pentru voucherele de vacanță.

La modul concret, ordonanța amintită modifică OUG nr. 8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanță, care stabilește acum că instituțiile publice, indiferent de sistemul de finanțare și de subordonare, acordă vouchere de vacanță în cuantum de 800 de lei, în 2025, personalului ale cărui salarii de bază nete din luna anterioară acordării acestora sunt de până la 8.000 de lei.

Apoi, ordonanța stabilește că voucherele de vacanță emise în cursul anului 2025 se utilizează pentru plata a cel mult 50% din contravaloarea pachetelor de servicii turistice achiziționate, respectiv 800 de lei pentru achiziționarea de pachete de servicii turistice în valoare de cel puțin 1.600 de lei.

Aceste reguli se aplică, în 2025, și regiilor autonome înființate de stat, regiilor autonome înființate de unitățile administrativ-teritoriale sau societăților comerciale și regiilor autonome la care persoanele juridice amintite sau instituțiile publice centrale ori locale sunt acționari unici sau dețin direct ori indirect o participație majoritară.

Citește și: Tichete de vacanţă 2025. Lovitură pentru bugetari, angajaţii de la stat îşi plătesc concediul ÎN TOTALITATE din propriul buzunar

 

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Andreea Esca a vorbit despre plecarea de la Pro TV: Ce plan de rezervă are prezentatoarea
Fanatik.ro
Când se spală în Săptămâna Luminată, fără să fie păcat. Zilele în care nu ai voie să faci nimic
Capital.ro
Obligatoriu pentru cei care au pomi în curte. Ce trebuie să facă neapărat în luna aprilie
Playtech.ro
37.000 de lei de la stat pentru o maşină nouă. Programul Rabla 2025, ghid de finanţare
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Legăturile secrete ale Vaticanului cu OZN-urile, dezvăluite: Succesorul Papei Francisc este îndemnat să spună „adevărul”
wowbiz.ro
Ioana Tufaru, ceartă cu soțul: "Mi-am făcut bagajele și am plecat. Nu mai suportam..." | Declarații exclusive
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Trei luni de închisoare dacă nu îți plimbi câinele. Cea mai absurdă lege naște polemici intense
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
kanald.ro
Vârsta de pensionare pentru femei ar putea fi redusă cu 3 ani și jumătate: Ce condiții există
Cancan.ro
Ce a făcut Tudor Duma, zis Maru, cu corpul lui Rareș Ion, înainte să îl părăsească. Detalii inedite din anchetă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxă dublată pentru șoferi. S-a decis oficial majorarea tarifului. A intrat în vigoare de azi, 23 aprilie
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
stirilekanald.ro
Maria a murit de Paște, la slujba de Înviere. Femeia s-a prăbușit la pământ, în biserică. Ce i-a spus preotului înainte să moară: "Tare greu mi-a fost să ajung astăzi la biserică"
Fructul care îți curăță colonul, întărește inima și te scapă de pofta de dulce. Costă cât o pâine
MediaFlux
Zelenski l-a enervat iar pe Trump. Americanii au oprit brusc negocierile
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Parlamentul i-a cules de pe drumuri: partidul POT a umplut senatul și camera cu indivizi fără ocupație, fără venituri și fără rușine