Rusia a generat, prin invazia militară în Ucraina, penurie de alimente şi riscuri de foamete la nivel mondial, a afirmat, luni după-amiază, Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate.
„Ruşii susţin că sancţiunile impuse de Occident sunt responsabile de penuria alimentară şi de creşterea preţurilor, dar cauzele nu sunt sancţiunile. Rusia lansează bombe asupra câmpurilor din Ucraina, iar navele militare ruse blochează zeci de vase încărcate cu grâu. Rusia bombardează oraşe ucrainene şi provoacă foamete în lume. Deci, să nu mai blameze sancţiunile. Armata rusă este cea care cauzează penurie alimentară. Iar Africa este o sursă majoră de îngrijorare, deoarece este expusă în mod special la criza alimentară care va veni”, a declarat Josep Borrell Fontelles, citat de cotidianul Le Monde.
Vladimir Putin a dat ordinul! Rusia nu va opri bombardamentele
Vineri, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) a anunţat că preţurile produselor alimentare au atins cel mai înalt nivel înregistrat vreodată. Rusia şi Ucraina sunt primul, respectiv al cincilea exportator de grâu pe plan mondial, reprezentând 30% din aprovizionare. Există temeri că ar putea apărea revolte din cauza lipsei de alimente în Orientul Mijlociu şi în nordul Africii. Egiptul, Turcia, Bangladeshul şi Nigeria sunt principalii importatori de cereale din Rusia şi Ucraina.
Gazprom, mesaj liniştitor: „Alimentarea cu gaz către Europa este regulată”
Gazprom continuă să furnizeze gaze din Rusia către Europa prin teritoriul Ucrainei în mod „regulat”, a declarat pentru TASS purtătorul de cuvânt al grupului rus, Serghei Kuprianov. Rezervele de astăzi, a precizat Kuprianov, sunt egale cu 79,6 milioane de metri cubi.
Preţul pe care Europa trebuie să-l plătească! E.ON a anunţat că daca se interzice importul gazului rusesc facturile pentru europeni vor creşte de 20 de ori!
Cea mai dependentă mare ţară de gazul rusesc rămâne Germania, care a declarat că nu se poate încă „rupe”, energetic, de Rusia.
Totuşi, Germania alimentează frontul de război din Ucraina.
Compania germană Rheinmetall anunţă că 15 tancuri uşoare „Marder” ar putea fi gata pentru livrarea în Ucraina în decurs de 4 luni, iar un total de 35 ar putea fi gata până la sfârşitul anului.