Criza COVID i-a îmbogățit pe mulți români! Peste 54.000 au acum depozite de peste 100.000 de euro în bănci, cu 7,233 mai mult decât cu un an în urmă!

Numărul românilor cu depozite bancare cu peste 100.000 de euro a crescut cu 7.458 în 2020, anul în care a izbucnit pandemia COVID. Raportat suma totală economisită de populaţie, conturile în euro peste acest prag au o pondere de peste 20,7%.
Filip Stan
22 mart. 2022, 12:12
Criza COVID i-a îmbogățit pe mulți români! Peste 54.000 au acum depozite de peste 100.000 de euro în bănci, cu 7,233 mai mult decât cu un an în urmă!

Criza COVID i-a îmbogățit pe mulți români! Dovadă stă faptul că un număr de 54.571 de per­soa­ne fizice aveau la sfâr­şitul anului 2021 depozite mai mari de 100.000 de euro. Acestea au o valoare cumulată de 58,8 miliarde de lei, adică aproape 12 miliarde de euro, după cum reiese din statisticile Fon­dului de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB).

Potrivit Ziarul Financiar, depozitele bancare sunt garantate în cazul falimentului unei bănci în limita a 100.000 de euro.

Prin comparaţie cu situaţia de la finalul anului 2020, numărul persoanelor fizice care au depozite peste plafonul de 100.000 de euro a crescut cu 7.233. Asta înseamnă că va­loa­rea su­me­lor economisite s-a majorat cu 9,52 mld. lei (1,94 mld. euro), respectiv cu 19,3%, notează sursa citată.

Soldul total al depozitelor populaţiei, în lei şi valută, însumează 283,9 miliarde de lei, adică aproape  58 miliarde de euro la finalul lunii decembrie 2012. Depozi­te­le aflate peste pra­gul de 100.000 de euro reprezintă peste 20,7%.

Florin Cîţu, preşedintele PNL, a declarat că este „îngrijorat că economia a încetinit”.

„Nu vreau să se interpreteze că sunt nemulţumit, dar sunt îngrijorat de preţurile care cresc, de dobânzile care cresc. Sunt îngrijorat că economia a încetinit. Sunt îngrijorat că avem iar o rată a şomajului care începe să crească.

E adevărat că dacă nu avem o economie performantă nu poţi să ai grijă de refugiaţi. Nu poţi să ai venituri. Nu spun că sunt nemulţumit, ca să nu se mai interpreteze, dar sunt îngrijorat. Ca preşedinte PNL, am dreptul să fiu îngrijorat”, a mai precizat fostul premier.

Citeşte şi: Florin Cîţu, semnal de alarmă pentru coaliţia de guvernare. „Sunt îngrijorat de preţurile şi dobânzile care cresc. Mă interesează să ne concentrăm să rezolvăm problemele românilor”

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a urcat marţi la 4,53% pe an, de la 4,49% pe an luni, conform informaţiilor publicate de Banca Naţională a României (BNR).

Un nivel mai ridicat al ROBOR a fost consemnat în 30 iulie 2013 – 4,54% pe an. La începutul lui 2020, indicele ROBOR la 3 luni era 3,19% pe an, iar la debutul lui 2021 se situa la 1,98%.

Indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a crescut la 4,64% pe an, de la 4,58% pe an în şedinţa de luni, iar ROBOR la 12 luni a ajuns la 4,69% pe an, de la 4,64% anterior.

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,5% pe an, de la 2% pe an, începând cu data de 10 februarie 2022, şi păstrarea controlului ferm asupra lichidităţii de pe piaţa monetară.

Citeşte şi: Zoltan Nagy Bege, vicepreşedinte ANRE: „Plafonarea şi compensarea facturilor nu este o soluţie pe termen lung”

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Singurele pensii care ar putea fi mărite în acest an. Anunțul momentului pentru milioane de pensionari
Capital.ro
Călin Georgescu NU va fi președintele României! Anunțul care cutremură scena politică
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Destinul tulburător actorului român, trădat de soție. I se spunea Sfinxul
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensiile se majorează între 100 și 400 de lei din februarie. Ce documente trebuie depuse de pensionari?
Cancan.ro
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Limită la bancomat. Anunț pentru românii care retrag bani cash de la ATM. Se aplică în toată țara
StirileBZI
Bugetarii pierd sume importante la salariu! Se sporuri se taie
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Războiul din Ucraina contribuie la răspândirea infecțiilor rezistente la antibiotice
MediaFlux
PENSIE va fi DIGITALĂ. Anunțul Casei de PENSII pentru TOȚI românii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București