Specialiștii de la OMS sunt de părere că înmulțirea accelerată a cazurilor de COVID, la nivel mondial, va duce la un nou set de restricţii.
Şeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că subvariantele Omicron continuă să genereze noi valuri de cazuri, spitalizări şi decese în întreaga lume. El a îndemnat guvernele din întreaga lume să implementeze măsuri precum folosirea măştii şi îmbunătăţirea ventilaţiei.
Numeroase guverne au renunţat aproape complet la restricţiile privind coronavirusul, în urma lansării cu succes a vaccinurilor. Totuşi, directorul general al organizaţiei a subliniat că pandemia „nu este nici pe departe încheiată”.
„Sunt îngrijorat de faptul că numărul cazurilor de COVID-19 continuă să crească – punând o presiune suplimentară asupra sistemelor de sănătate şi a lucrătorilor din domeniul sănătăţii, care sunt încorsetaţi. Sunt, de asemenea, îngrijorat de tendinţa de creştere a numărului de decese”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, citat de Sky News.
Noua variantă COVID-19, Centaurus, se răspândește foarte repede, iar acest lucru ar putea să înrăutățească lucrurile. Aceasta câștigă teren în India și a ajuns deja în Marea Britanie.
Varianta BA.2.75 – supranumită „Centaurus” – a fost detectată pentru prima dată în India la începutul lunii mai. Aici numărul cazurilor a crescut de atunci abrupt – şi aparent mai rapid decât cele ale variantei extrem de transmisibile BA.5 , care este prezentă şi în India şi înlocuiește rapid varianta BA.2 dominantă anterior în multe țări, transmite The Guardian.
Până acum, cazurile de BA.2.75 au fost detectate şi în alte 10 ţări, inclusiv Marea Britanie, SUA, Australia, Germania şi Canada.
Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) a desemnat-o „variantă aflată în monitorizare” la 7 iulie, ceea ce înseamnă că există unele indicii că ar putea fi mai transmisibilă, dar dovezile sunt slabe.