„Contest modul în care PNL are o atitudine demagogică, de extrema-stângă, la stilul ‘să dea Guvernul ordonanţă şi să plătim banii oamenilor de la buget’. Este o soluţie demagogică, neserioasă, pe care nici oamenii care au nevoie de ajutor nu o cred„, a spus Victor Ponta.
Acesta a apreciat că România are nevoie de un sistem legislativ coerent care să protejeze măcar parţial debitorii băncilor în faţa mai multor tipuri de crize. „Prin soluţii legislative discutate cu Banca Naţională, Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, măsuri care să fie şi constituţionale, putem avea un sistem de protecţie în faţa tuturor crizelor financiare”, declarat primul-ministru.
Patru soluţii au fost aplicate, în general, de către statele care au avut probleme cu aprecierea sau deprecierea unor monede. Iar scumpirea abruptă a francul elveţian, survenită săptămâna trecută, a generat noi dezbateri privind soluţionarea unor astfel de probleme rezultate din evoluţia cursului de schimb.
În urma creşterii abrupte a francului elveţian, toţi românii care au credite în această monedă au avut de suferit întrucât au urcat şi ratele lor.
CURS BNR: Francul elveţian DEPĂŞEŞTE euro şi atinge o nouă COTAŢIE ISTORICĂ
Nu toate aceste soluţii au fost şi aplicate. Iar în privinţa francului elveţian, au fost avute în vedere mai ales prelungirea perioadei de creditare şi conversia la un curs mai avantajos. Cel puţin în Europa de Est.
Croaţia
Zilele trecute, guvernul din Croaţia a anunţat că vrea să introducă un curs de schimb valutar fix franc/kuna, timp de un an, pentru a-i ajuta pe cei 60.000 de croaţi care au credite ipotecare în moneda elveţiană şi care au fost afectaţi de aprecierea record a francului.
Polonia
Guvernul din Polonia, a anunţat la începutul acestei săptămâni că îi va sprijini pe cei care care au credite ipotecare în franci elveţieni. Au fost dezbătute mai multe soluţii, printre care fiind prelungirea perioadei de creditare sau conversia la un curs mai redus decât cel curent.
Totalul creditelor ipotecare în franci se situa la 36 de miliarde de dolari în Polonia, la finalul anului trecut.
Ungaria
Ungaria a luat deja măsuri în acest sens, măsuri criticate de mediul de afaceri internaţional şi considerate chiar la limita legii. În luna noiembrie a anului trecut guvernul a decis ca împrumuturile în valută să fie convertite în forinţi. Ungaria a fost una dintre cel mai expuse ţări la creditele denominate în franci elveţieni, înainte ca guvernul să impună un schimb valutar fix, mult sub nivelul pieţei.
VESTE BUNĂ pentru românii cu credite în franci elveţieni. Ce a câştigat un buzoian în instanţă
Bulgaria nu are această problemă, dar s-a confruntat mai demult cu riscuri inflaţioniste gnerate de fluctuaţia cursului de schimb. Iar guvernul de la Sofia a decis să îngheţe cursul de schimb pe termen nedefinit. Iniţial, cursul de schimb a fost îngheţat faţă de marca germană, iar ulterior faţă de euro.