Este vorba despre un fenomen cunoscut sub numele de „shrinkflation”, o strategie pe care companiile o folosesc din mai multe motive, mai ales atunci când apare inflația. În cazul produselor alimentare mai ieftine, mai multe cazuri de „creștere ascunsă a prețului” au fost găsite în magazinele cu discount din Germania, folosindu-se exact această tactică.
„În ultimele săptămâni, am primit numeroase reclamații”, subliniază filiala pentru Protecţia Consumatorilor din Hamburg. Ca exemplu, au citat, printre altele, o friptură de miel din lanțul Aldi, care se vinde cu 6,99 de euro , dar în locul celor 400 de grame anterioare, pachetul are acum doar 300 de grame.
De asemenea, o pizza la discount Penny a crescut de la 2,49 la 2,99 euro, cu o greutate redusă de la 460 la 410 de grame. „Un caz special ne-a fost semnalat de o femeie care a cumpărat de la Lidl, referitor la anumite tipuri de hârtie igienică. În pachet a rămas același număr de role, dar a fost redusă mărimea fiecăreia. Rezultatul analizei este că o rolă are acum cu aproximativ 3 metri mai puțină hârtie”, se mai arată în comunicatul preluat de Hamburger Abendblatt.
Salata Bulgur de linte Olivano’s Pikant de la Netto Marken-Discount este şi ea dată ca exemplu, iar dacă iniţial a început să se vîndă la cutie de 200 de grame în loc de 250 de grame. La scurt timp mai târziu, prețul a crescut de la 89 la 99 de cenți. Creșterea ascunsă a prețului totalizează 39 la sută.
Armin Valet, de la Oficiul Central pentru Protectia Consumatorului spune că, din cauza creşterii preţurilor materiilor prime şi energiei, mulţi producători au redus conţinutul, pentru a menţine preţul cât de cât scăzut.