Criză de angajaţi într-un domeniu vital din România. Fermierii români se plâng că întâmpină dificultăți în găsirea tractoriștilor, chiar și atunci când oferă salarii cuprinse între 4.000 și 14.000 de lei, conform unei analize realizate de termene.ro.
Cristian Stoica, un fermier din județul Iași, a declarat că, în ciuda ofertelor atractive și a programelor de ucenicie, mulți angajați aleg să plece în străinătate, contribuind astfel la deficitul de forță de muncă. „Noi le facem și ucenicia uneori. După această perioadă foarte mulți pleacă. Deseori, oamenii aleg să plece în străinătate”, a declarat Cristian Stoica.
Potrivit estimărilor transmise de asociațiile agricole către Ministerul Agriculturii, lipsesc cel puțin între 300 și 400 de tractoriști în fermele din România.
Fermierii identifică mai multe motive pentru această lipsă de personal. Persoanele mai în vârstă nu sunt familiarizate cu noile combine computerizate, în timp ce tinerii evită agricultura datorită naturii sezoniere a muncii și a incertitudinii veniturilor pe tot parcursul anului. În plus, liceele agricole nu produc suficienți absolvenți pregătiți să lucreze în acest domeniu, contribuind la deficitul de forță de muncă.
Citeşte şi: Câți bani câștigă pe lună un manager adjunct de magazin la Kaufland. Compania face angajări masive constant
Salariile oferite tractoriștilor variază între 4.000 și 14.000 de lei net, cu un venit minim de 3.000-4.000 de lei în sudul, estul și nord-estul țării, iar în zonele din Ardeal, salariile pot depăși chiar și 10.000 de lei.